Bořek Kopecký

Jak se Ďáblům podařilo v pátek oplatit Havlíčkovu Brodu minulou porážku, tak se něco podobného podařilo také Velkému Meziříčí, které Ďáblům oplatilo předchozí tři porážky z dosavadní sezony. Utkání 34. kola přineslo naprosto odlišnou podívanou od pátečního zápasu proti Bruslařům. Novojičínští neměli dobrý vstup do utkání a v úvodní části hned čtyřikrát inkasovali. Za nepříznivého stavu 5:1 se trefil Rostislav Olesz, na kterého o chvíli později navázal Robin Gebauer a vypadalo to na pořádné drama. Ďáblové so dostávali do dalších šancí, ale Horáky držel skvěle chytající Jaroslav Juda, kterému pomohla také branková konstrukce. Ve třetí třetině pak domácí navýšili své vedení a Ďáblům se v poslední minutě podařilo pouze zkorigovat skóre na konečných 7:4. Novojičínští si tak z Vysočiny odváží tři body, které vybojovali na ledě Havlíčkova Brodu.

34. kolo, 2. liga, so 3.2.2024

HHK Velké Meziříčí
HK Nový Jičín

7:4

Branky a nahrávky: 6. Lašák (Broža), 6. Paleček (Juráň, Vedral), 16. Paleček (Vedral, Juráň), 16. M. Juda (Nesvadba), 23. Juráň, 41. Doležal (M. Juda), 56. Paleček (Juráň, D. Dolníček II) – 10. Květoň (Olesz), 27. Olesz (Květoň), 27. Gebauer (Flok, J. Holáň), 60. Květoň (Kafka, Kuboš). Rozhodčí Schenel – Smetková, Viskot. Vyloučení: 6:6. Využití:0:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání 2:0, 2:1, 5:1, 5:3, 7:3, 7:4.

HHK Velké Meziříčí: J. Juda (Vejmelka) – Trnka, D. Dolníček II, Slabý (A), Orsech, Ambrož (C), Kochánek, Lašák – Kotrba, Nesvadba, Paleček – Doležal, Vedral, Broža – Juráň (A), Kuba, M. Juda – Burian, Šantora.

HK Nový Jičín: Hořejší (21. Málek) – D. Holáň, Andrýsek, Báchor, Kuboš, Hruška, J. Holáň, Dudáš – Berka, Olesz, Flok – Gebauer (C), Květoň, Konečný – Kafka, D. Handl, Hudeček – J. Sluštík (A), Zdeněk, Maliník (A) – Hilšer.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Včera jsme s Havlíčkovým Brodem odehráli super zápas, dělali jsme vše, co jsme si řekli a skvěle jsme ho zvládli takticky. Dneska jsme však byli jako počasí. Vše bylo úplně špatně, nešlo nám to a dělali jsme individuální chyby. Bohužel soupeř ty chyby v první třetině potrestal. Potom už se to těžko dohánělo. Měli jsme hodně šancí, které jsme neproměnili. Soupeř byl pořád ve vedení a hrál v klidu. Už se nám to do konce zápasu nepodařilo zvrátit.“

Komentář k zápasu

Ďáblům vstup do zápasu vůbec nevyšel. Na začátku šesté minuty našel Martin Lašák přesnou přihrávkou Brožu. Ten sice Hořejšího nepřekonal, ale odražený puk si našel první jmenovaný, který překonal ležícího Hořejšího a poslal Horáky do vedení. Novojičínští ještě vstřebávali první zásah a domácí již slavili druhou trefu. Adam Paleček si po 23 vteřinách hry navedl kotouč mezi kruhy, odkud zpoza obránce zamířil přesně pod víko.

Na konci desáté minuty přišlo ze strany Ďáblů snížení. Ve středním pásmu Olesz předal kotouč rozjetému Davidu Květoňovi, jenž se dostal do samostatného úniku a i přes faul domácího obránce dokázal překonat Jaroslava Judu bekhendovou kličkou mezi betony.

Novojičínské však opět srazily slepené branky Horáků. Na začátku šestnácté minuty se ocitl před Hořejší nikým nekrytý Adam Paleček, který zamířil přesně nad lapačku a svým druhým gólem v zápase poslal Horáky do dvougólového vedení. Po čtyřiceti vteřinách hry přišla další rána. Velkomeziříčští se dostali do přečíslení dva na jednoho, které zakončil Miroslav Juda, jenž poslal puk za záda přesouvajícího se Hořejšího.

Úvodní třetina další branky nenabídla a Horáci si tak do šaten odnášeli třígólový náskok. Od druhé části hájil branku Ďáblů Tomáš Málek, který poprvé lovil kotouč ze své sítě ve 23. minutě. Do samostatného úniku se dostal Kotrba, jehož kličku dokázal Málek zneškodnit. Kotouč se však vrátil do předbrankového prostoru a první u puku byl Marcel Juráň, po jehož zakončení mezi betony slavili domácí příznivci pátou branku.

Poté však převzali otěže utkání Ďáblové. Novojičínské nakopla trefa Rostislava Olesze, který ve 27. minutě zakončil nekompromisně pod víko a vlil krev do novojičínských žil. O 39 vteřin později obešel Flok tři bránící hráče a následně z otočky našel volného Robina Gebauera, jenž forhendovou kličkou snížil na rozdíl dvou branek.

Ďáblové pokračovali v aktivní hře a tvořili si mnoho šancí, ale všechny pokusy dokázal Jaroslav Juda pokrýt. Ve 36. minutě již byl domácí brankář překonaný, ale Horáky zachránila branková konstrukce. Po chvíli přišly další šance, jenže Jaroslav Juda kotouč za svá záda nepropustil a Horáci si díky jeho skvělým zákrokům odnášeli do kabin dvougólové vedení.

Cestu za srovnáním však ve třetí třetině zmařil šestý zásah domácího celku. Chvíli po konci přesilové hry se objevil před brankou nikým nekrytý Jiří Doležal, jenž nadvakrát překonal Málka a Horáci v úvodu třetí části vedli 6:3. Přes poctivou domácí obranu se v 50. minutě dostal k nebezpečné střele Flok, ale Jaroslav Juda měl svůj levý beton na správném místě.

Definitivně pak o vítězi utkání rozhodl v čase 55:40 Adam Paleček, který z levé strany vypálil přesně ke vzdálenější tyči a zkompletoval hattrick. Ďáblům se ještě 28 vteřin před sirénou podařilo zkorigovat skóre na konečných 7:4, když se po několika šancích dostal ke kotouči David Květoň, jehož dorážka již skončila za zády domácího brankáře.