Bořek Kopecký

Jízda sezonou 2023/24 je u konce. Po napínavé pětizápasové sérii v osmifinále proti Hodonínu se novojičínskému celku postavil do cesty AZ. Havířov potvrdil roli favorita a po třech zápasech postupuje do semifinále. Třetí čtvrtfinálové utkání bylo v plné režii AZetu. Náročný zápasový program a rozsáhlá marodka se podepsali na vysoké porážce v posledním utkání sezony. Havířov si v první části vytvořil pohodlný náskok, který do závěrečné sirény postupně navyšoval. Čestnou branku vstřelil v dresu Ďábla Rostislav Olesz, který se tak stal posledním úspěšným novojičínským střelcem v letošní sezoně.

2. kolo, 2. liga, st 27.3.2024

AZ Havířov
HK Nový Jičín

10:1

Branky a nahrávky: 7. Spratek (Klimša, Bednář), 12. Apolenář (Ćmiel, Vosátko), 18. Spratek (Kunc, Kratochvil), 29. Karafiát (Klimša, Křivohlávek), 31. Bednář (Kunc, Spratek), 32. Karafiát (Klimša), 33. Apolenář (Ficek, Franek), 44. Křivohlávek (Klimša, Kunc), 47. Ćmiel, 60. Klimša (Ščurek, Ševčík) – 46. Olesz (Škarka, J. Holáň). Rozhodčí: Šudoma, Schenel – Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1587.

AZ Havířov: Šimonů (Sachr) – Kunc, Michálek, Valenta, Ševčík, Ficek, Vosátko, Ščurek – Karafiát, Křivohlávek, Klimša (A) – Bednář, Haas (C), Franek – Kratochvil, Spratek, Pawliczek – Mrva (A), Ćmiel, Antoníček – Apolenář.

HK Nový Jičín: Klimek (33. Hořejší) – Gřesík, Báchor, J. Hruška I, Dudáš, J. Holáň, D. Kafka – Hilšer, Chmel, Maliník (A) – Konečný, J. Sluštík (A), Hudeček – Berka, Olesz, Gebauer (C) – Škarka, Handl, M. Fišer.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že Havířov má kvalitní tým. Znovu se budu opakovat, že již od léta jsou připraveni na celou sezonu. My jsme klasický druholigový tým, kdy kluci chodí do práce a podobně. Už v sérii s Hodonínem, kdy se hraje obden, to byl opravdu shon, navíc, když kluci ještě k tomu chodili do práce. Vůbec nebyl čas na nějakou regeneraci nebo něco podobného. “

„Dnes nám opravdu došly síly, což se také projevilo v zápase. Chtěli jsme zápas odehrát důstojně, ale na hráčích šlo vidět, že toho mají fakt plné zuby. Všechny chyby vznikaly tím, že už jsme neměli sílu. Musím vyzdvihnout první dvě utkání, které kluci odehráli statečně, bojovně a s nasazením, kdy tu sílu v sobě ještě opravdu našli, po té těžké sérii s Hodonínem.“

„První utkání jsme odehráli výborně. Sice to dopadlo 8:5, ale vývoj zápasu tomu neodpovídal. Doma jsme odehráli vyrovnané utkání. Vůbec bych neřekl, že v prvních dvou zápasech nad námi Havířov dominoval. Například loni Znojmo opravdu nominovalo. Nevím, jestli si na nás nevěřili, ale asi jsme je k tomu dohnali svým přístupem, výkonem po taktické stránce a srdcem jsme s nimi dokázali dva zápasy hrát vyrovnanou partii. Dnes už nám došly síly, což se dalo očekávat.“

Komentář k zápasu

Havířov byl od úvodu utkání aktivnějším týmem, což vyústilo ve vedoucí branku. Při přesilové hře našel Klimša zpoza brány volnou hokejku Daniela Spratka, jenž pohotovou střelou k pravé tyči otevřel gólový účet zápasu. Zvýšení přišlo ve dvanácté minutě. Po střele Ćmiela se kotouč dostal za Klimkova záda a do prázdné branky jej doklepl Jakub Apolenář, který zvyšoval na 2:0.

Ještě do první sirény udeřil AZ potřetí. Na levé straně se ocitl nikým nekrytý Daniel Spratek, jenž svou střelu umístil nechytatelně pod víko a bylo to 3:0. Další branka přišla ve 29. minutě. Zmatky v mezikruží využil Jiří Karafiát, který překonal Klimka přízemní střelou k levé tyči, čímž odstartoval tmavou novojičínskou čtyřminutovku, ve které Ďáblové inkasovali další tři góly.

V úvodu 31. minuty využil početní převahu již po pěti vteřinách hry Lukáš Bednář, když si navedl puk mezi kruhy a svou dělovku umístil přesně pod Klimkovu vyrážečku. Rozjetý AZ pokračoval také o minutu později, kdy si Ďáblové před brankou nepohlídali Jiřího Karafiáta, jenž svým druhým gólem v zápase zvyšoval po bekhendové kličce na 6:0. O 74 sekund později slavili havířovští příznivci další branku, když se z dorážky prosadil Jakub Apolenář. Utkání následně skončilo pro Jakuba Klimka, kterého v novojičínském brankovišti vystřídal Filip Hořejší.

Ten lovil poprvé kotouč ze své sítě ve 44. minutě. Při přečíslení dva na jednoho se kotouče chopil Jan Křivohlávek, který zamířil mezi betony a bylo to 8:0. Ďáblové se čestné branky dočkali ve 46. minutě. Martin Škarka na levém kruhu přenechal kotouč Rostislavu Oleszovi, jenž zamířil přesně do pravého horního rohu a po 125 minutách prolomil neprůstřelnost Daniela Šimonů.

Již po minutě hry však slavili opět domácí. Z pravé strany se natlačil před Hořejšího Matouš Ćmiel, jenž zasunul puk za levý beton novojičínského brankáře a zvýšil na 9:1. Havířovská Gascontrol aréna si žádala desátou branku, které se dočkala devět vteřin před třetí sirénou. Mezi kruhy se zmocnil kotouče David Klimša, který poslal hrací předmět pod horní tyč a upravil skóre na konečných 10:1.

Favorizovaný Havířov tak po třech zápasech postupuje do semifinále. Ďáblům v oslabené sestavě již po dvou čtvrtfinálových zápasech a náročné osmifinálové sérii došly síly a v posledním utkání sezony musí skousnout vysokou porážkou.