Bořek Kopecký

Novojičínským se nedaří najít recept na svého bývalého spoluhráče působícím v havířovském brankovišti. Daniel Šimonů již v sérii odchytal 80 minut a nedovolil Ďáblům jediný gól. Havířov zaznamenal v každé třetině po jedné brance, což v celkovém součtu vyneslo vítězství o tři góly a ujímá se v sérii vedení 2:0 na zápasy. V havířovském dresu úřadovali také další tehdejší Ďáblové. Na všech gólech se podílel asistencí Lukáš Bednář. Dva kanadské body za gól a asistenci si připsal Tomáš Franek. Novojičínské řady navíc pocítily další ztrátu v defenzívě, čímž hrozí rozšíření absence v nadcházejícím třetím utkání. AZ si tak z Nového Jičína odváží mečbol a Ďáblové budou ve středu bojovat a prodloužení sezony a návrat série na novojičínský led.

2. kolo, 2. liga, po 25.3.2024

HK Nový Jičín
AZ Havířov

0:3

Branky a nahrávky: 15. Ščurek (Haas, Bednář), 22. Franek (Bednář, Kunc), 41. Klimša (Bednář, Franek). Rozhodčí: Šutara, Šico – Gančarčík, Hladík. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 884.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – J. Holáň, Báchor, Gřesík, Dudáš, J. Hruška I, D. Kafka – Hudeček, J. Sluštík (A), Škarka – Konečný, Maliník (A), Handl – Olesz, Berka, Gebauer (C) – Hilšer, Chmel, M. Fišer.

AZ Havířov: Šimonů (Sachr) – Kunc, Ficek, Valenta, Ščurek, Vosátko, Michálek, Ševčík – Karafiát, Křivohlávek, Klimša (A) – Bednář, Haas (C), Franek – Kratochvil, Spratek, Pawliczek – Mrva (A), Ćmiel, Antoníček – Apolenář.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Můžu se opakovat, že je nás málo, protože máme zraněné kluky, což se projevuje na fyzické síle. Hrajeme na tři lajny a k tomu se nám dnes zranil další obránce, takže jsme dohrávali na pět beků. Havířov má kvalitní tým a jde poznat, že mají natrénováno, což je pochopitelné. Náš cíl, se kterým do toho jdeme, je takový, abychom nedostávali výprask, což se nám daří. Musím klukům poděkovat za to, jak poctivě do toho jdou a dokáží nastavit hlavy i proti takovému soupeři, který je jasným favoritem. Vždy najdeme ještě nějaké síly a bojujeme, za což musím klukům poděkovat. Od brankáře, který má formu a drží nás, až do posledního hráče. Není to odevzdané. Kdyby se nám podařilo dát alespoň branku, tak by to bylo zajímavější, ale za předvedený výkon jsme rádi.

Komentář k zápasu

První gólovou příležitost si vytvořil Křivohlávek, který se při přečíslení tři na dva objevil před Klimkem nikým nekrytý, ale své zakončení poslal vedle pravé tyče novojičínské branky. Havířov měl více ze hry, jenže útočnou snahu AZetu přerušilo sekání Mrvy. Přesilová hra však Ďáblům nevyšla podle představ a pokračovalo se za bezgólového stavu. Ve 14. minutě projel celým kluzištěm Stanislav Báchor, jenže na konci své akce neposlal puk mezi tři tyče.

V úvodu patnácté minuty se Havířov ujal vedení. Na modré čáře napřáhl obránce Petr Ščurek, jehož tvrdý projektil nad lapačku zastavila až síť v novojičínské brance a AZ byl za svou aktivitu odměněn úvodním gólem. Ďáblové měli příležitost rychle srovnat, když střelu Martina Dudáše šikovně tečoval před brankovištěm Martin Škarka, ale Šimonů byl pozorný a s nepříjemnou změnou směru si dokázal poradit.

V osmnácté minutě se blýskl skvělým zákrokem Klimek, jenž se včas přesunul ke své levé tyči při přečíslení dva na jednoho. Před domácí brankou následně vznikla menší potyčka, po které pykali shodně po dvou minutách Martin Dudáš s Apolenářem. V samotném závěru první části se před Šimonů ocitl volný Gřesík, jenže se mu nepodařilo zachytit kotouč letící z rohu kluziště a tak se odcházelo do šaten za nepříznivého stavu 0:1.

Na začátku druhé třetiny se Ďáblové dostali do přečíslení dva na jednoho, jenže křižná přihrávka Olesze nebyla přesná. Z následného protiútoku pak udeřili hosté. Ve středním pásmu nabral rychlost Bednář, jehož pokus z mezikruží vyrazil Klimek do levé strany, kde byl u kotouče jako první Tomáš Franek, který pohotovou dorážkou zvýšil havířovské vedení na 0:2. AZ měl možnost přidat další branku na konci 24. minuty, ale Klimek se skvěle přesunul ke své pravé tyči proti střele Karafiáta.

Hra se následně uklidnila a na další větší šanci se čekalo až do 39. minuty. Před Šimonů se na levé straně objevil nikým nehlídaný Viktor Konečný, jenže zblízka na svého bývalého spoluhráče nevyzrál. O chvíli později usedl na trestnou lavici Martin Dudáš, skóre se však neměnilo a před třetí třetinou zobrazovala světelná tabulce stav 0:2.

V úvodu třetí části potrestal Havířov nevydařenou rozehrávku Ďáblů a bylo to 0:3. Po střele Bednáře z levé strany se puk dostal na hokejku Davida Klimši, který si přehodil kotouč na bekhend a přízemní střelou dopravil puk za Klimkova záda. AZ si následně tvořil další šance. Po střele Ščurka se dostal k dorážce Mrva, ale Klimek udržel hrací předmět před brankovou čárou.

Ve 44. minutě pykal za krosček Karafiát a Ďáblové si v přesilové hře vytvořili několik šancí. V té největší se ocitl Viktor Konečný, ale v souboji tváří v tvář zneškodnil jeho pokus Šimonů svou lapačkou. Početní převahu hrál poté Havířov a vyznamenal se také maskovaný muž na druhé straně. Zmatky před domácí brankou uhasil ležící Klimek, kterému se podařilo ukrýt odražený puk pod svou lapačku.

Utkání měl možnost zdramatizovat Viktor Konečný, jenže ve 49. minutě před odkrytou brankou netrefil prudkou přihrávku. Závěr zápasu přinesl několik vyloučení, ale stav se již neměnil. Havířov tak na novojičínském ledě slavil výhru o tři góly a vybojoval si mečbol. Ďábly tak čeká náročný úkol, kdy budou ve středu bojovat v Gascontrol aréně o prodloužení sezony a návrat čtvrtfinálové série na novojičínský led.