Bořek Kopecký

Ďáblové se v úvodu utkání dostali do vedení, ale Havířovu se ještě před sirénou podařilo otočit stav zápasu a do kabin si odnášel vedení 2:1. Novojičínští měli na začátku druhé třetiny k dispozici početní převahu, kterou šikovnou tečí využil Viktor Konečný. Poté však úřadoval AZ. Havířovu vrátil vedení z trestného střílení Tomáš Franek, na kterého o šest minut později navázal Jan Křivohlávek. Ďáblům se však podařilo srovnat po rychlých protiútocích a rázem to bylo 4:4. AZetu vrátil vedení Tomáš Franek, jenže po 27 vteřinách hry bylo opět srovnáno po trefě Dana Handla. Zápas tak dospěl do třetí části za stavu 5:5. Po několika kontroverzních zákrocích a odvolaném faulu přišlo velmi přísné vyloučení Davida Gřesíka. V početní udeřil Daniel Spratek, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná. Série se přesune do Nového Jičína, kde se v pondělí od 18:00 odehraje druhé čtvrtfinálové klání.

2. kolo, 2. liga, so 23.3.2024

AZ Havířov
HK Nový Jičín

8:5

Branky a nahrávky: 5. Ćmiel (Mrva, Apolenář), 11. Apolenář (Mrva), 25. Franek (TS), 31. Křivohlávek (Franek, Karafiát), 39. Franek (Bednář, Kunc), 53. Spratek (Bednář), 56. Mrva (Apolenář, Valenta), 60. Spratek (Klimša) – 3. J. Sluštík, 22. Konečný (Dudáš, Báchor), 34. Konečný (Handl, J. Holáň), 36. Maliník (Handl, Konečný), 39. Handl (Konečný). Rozhodčí: Vaněk, Gebauer – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 4:4. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 755.

AZ Havířov: Sachr (41. Šimonů) – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša (A), Křivohlávek, Karafiát – Franek, Haas (C), Bednář – Pawliczek, Spratek, Kratochvil – Antoníček, Ćmiel, Mrva (A) – Apolenář.

HK Nový Jičín: Klimek (25.–25. Hořejší) – Báchor, Gřesík, J. Hruška I, Dudáš, J. Holáň – J. Sluštík (A), Hudeček, Berka – Olesz, Gebauer (C), Hilšer – D. Kafka, Handl, Chmel – M. Fišer, Konečný, Maliník (A) – Škarka.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Klukům musím poděkovat za to, s jakým nasazením do toho vstoupili. Klobouk dolů, že po náročné sérii s Hodonínem našli tolik sil do dnešního zápasu. Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání. Havířov možná vypadal, že je pohybově trochu jinde, což je zřejmě logické, protože odpočívali, zatímco my jsme odehráli téměř šest zápasů. Hráli jsme takticky to, co jsme si řekli. Plnili jsme to a hráli jsme obětavě. Podařilo se nám dát branky. Závěr zápasu vlivem rozhodčích nebudu raději komentovat. Ještě se na to podíváme na videu, ale takhle prostě rozhodli. Bohužel jsme v oslabení dostali gól, což asi bylo zlomové. Měli jsme hrát přesilovku my, ale nakonec ji hrál Havířov, který v ní rozhodl.“

Komentář k zápasu

Úvod zápasu vyšel lépe Ďáblům, kteří se na začátku třetí minuty dostali do vedení. U nahozeného kotouče byl jako první Jan Sluštík, jenž pohotovým zakončením nachytal nepřipraveného Sachra a otevřel gólový účet utkání. Již po dvou minutách hry však bylo srovnáno. Z důrazu před brankou těžil Matouš Ćmiel, který se u levé tyče dostal k několika dorážkám a dotlačil puk za brankovou čáru.

Aktivita AZetu přinesla další branku na konci 11. minuty. První střelu Jakuba Apolenáře ještě Klimek zneškodnil, jenže kotouč se odrazil nad novojičínského brankáře a útočník AZetu jej ze vzduchu šikovně sklepl za Klimkova záda. První dvacetiminutovka další góly nepřinesla a tak se šlo do šaten za stavu 2:1.

Na začátku druhé třetiny pykal Havířov za hru v šesti a přesilová hra Ďáblů přinesla srovnání. Střílená přihrávka Martina Dudáše skončila přesně na holi Viktora Konečného, který z levé strany usměrnil kotouč do sítě. Ve 25. minutě nařídili rozhodčí trestné střílení. V brance na moment vystřídal Klimka Hořejší, tehdejší spoluhráč Tomáše Franka, který se chopil nájezdu. Rekordman druhé ligy se rozhodl pro své tradiční zakončení nad vyrážečku, které opět zafungovalo a AZ vedl 3:2. Do brankoviště se následně vrátil Klimek.

Ve 31. minutě odskočil Havířov o dva góly. Střela Franka se po odrazu od Klimkových betonů dostala na hokejku Jana Křivohlávka, jenž z dorážky zvýšil na 4:2. Novojičínským se však podařilo rychle srovnat. Chytrá střela Dana Handla přinutila Sachra vyrazit puk do prostoru, kde si najížděl Viktor Konečný, který svým druhým gólem v zápase snížil na rozdíl jediné branky.

Z podobné akce přišlo po dvou minutách hry vyrovnání. Při přečíslení tři na dva se kotouče chopil Roman Maliník, jenž rozvlnil síť v domácí brance a bylo srovnáno. AZ se však v čase 38:06 vrátil do vedení po využité přesilovce, kterou proměnil tvrdým projektilem Tomáš Franek. Havířov se však ve vedení neohřál příliš dlouho, protože o 27 vteřin později se oslavy přesunuly na novojičínskou střídačku. Ďáblové opět ujeli do přečíslení tři na dva, při kterém překonal Sachra z dorážky Dan Handl.

Po čtyřiceti minutách tak panoval vyrovnaný stav 5:5. Utkání po druhé třetině skončilo pro Sachra, kterého v havířovském brankovišti vystřídal Šimonů, který již Ďáblům nedovolil jedinou branku. Více ze hry měl přece jen Havířov, ale přes pečlivou obranu se nedostával do výraznějších šancí. První čtvrtfinálové utkání přineslo také několik potyček, tresty však byly vždy rozděleny rovnoměrně.

V 51. minutě nastal zlomový okamžik zápasu. Po několika hraničních zákrocích se Ďáblové dočkali přesilovky, jenže sudí trest následně odvolali. Poté přišlo velmi přísné vyloučení Davida Gřesíka a Havířov v přesilovce slavil po šťastném odrazu nakonec vítěznou branku. Střela se od zadního mantinelu odrazila před branku na hokejku Daniela Spratka, kterému stačilo pouze uklidit kotouč do poloodkryté branky.

V 56. minutě to bylo o dva góly. V cestě se kotoučem byl u mantinelu zastaven Viktor Konečný. Puku se následně chopil Apolenář, po jehož střele se z dorážky prosadil Jakub Mrva. Na konečných 8:5 upravil 32 vteřin před sirénou Daniel Spratek, jenž využil početní převahu. Ďáblové tak po náročné osmifinálové sérii a s rozsáhlou marodkou sehráli s odpočatým AZetem v plné síle vyrovnané utkání. Nyní se čtvrtfinále přesune na novojičínský led, kde se Ďáblové pokusí v pondělí od 18:00 srovnat stav série.