Bořek Kopecký

Novojičínští měli možnost na svém ledě ukončit osmifinálovou sérii a zajistit si postup do čtvrtfinále. Po skvělém vstupu do zápasu však přišly dva góly Baníku a Ďáblové rázem museli dotahovat. To se jim podařilo na začátku druhé části, kdy dvěma góly potrestali pětiminutový trest Dobiáše, po jehož zákroku skončila sezona Adamu Flokovi. Hodonín si poté tvořil šance, ale Ďábly držel neskutečný Klimek. Ve 33. minutě rozhodčí nařídili velmi sporné trestné střílení, ke kterému se rozjel Matěj Mach, jenž zamířil přesně mezi betony. Jeho branka se později ukázala jako vítězná. Na začátku třetí části navýšil náskok Baníku po přívětivém odrazu Jiří Sedlák. Na konečných 2:5 pak upravil gólem do prázdné branky Denis Zaichyk. Před Ďábly tak stojí náročný úkol. Ve středu musí opět zvítězit na ledě Baníku, jinak pro ně sezona skončí.

1. kolo, 2. liga, po 18.3.2024

HK Nový Jičín
SHKM Baník Hodonín

2:5

Branky a nahrávky: 18. Konečný (Květoň), 22. Maliník (Konečný, Květoň) – 9. D. Rauš (Zaichyk, Bachánek), 13. Zaichyk (Luža, Hložánek), 33. M. Mach (TS), 42. Sedlák (M. Mach, Polesný), 60. Zaichyk (Luža). Rozhodčí Grygera, Šico – Vengřín, Frais. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání 0:2, 2:2, 2:5.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Andrýsek, Báchor, Gřesík, J. Hruška I, J. Holáň, Dudáš – Květoň, Flok, Maliník (A) – Konečný, Olesz, J. Sluštík (A) – Hudeček, Gebauer (C), Handl – Berka, D. Kafka, Hilšer.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Sedláček, D. Rauš (A), M. Bílek, Polesný (A), Němec, J. Švejda, L. Stuchlík – Mat. Novák, Sedlák, Štědrý – M. Mach, Bachánek, Weintritt – Zaichyk, Sajdl (C), Dobiáš – Hložánek, Luža, P. Krejčí.

Ohlasy

Jiří Zdeněk (asistent trenéra HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že soupeř přijede s tím, že musí vyhrát. Byli jsme na to připravení, ale trochu jsme zaspali první třetinu. Dostali jsme dva góly, které jsme soupeři v podstatě dali. Jsou to maličkosti, které jsme minulé zápasy plnily a utkání jsme tehdy dotáhli do vítězného konce. Vyrovnání na 2:2 nás stálo spoustu sil. Hodně klíčové bylo to, že se nám zranil Adam Flok, který je náš klíčový hráč. Už z prvních zápasů máme hodně zraněných hráčů. Hraje nám v obraně i útočník, takže je to těžké. Před kluky však klobouk dolů, jak se k tomu staví a bojují o každý centimetr ledu. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, ale inkasovali jsme z trestného střílení. Hned ve druhé minutě třetí třetiny jsme dostali gól na 2:4 a poté to již bylo hodně těžké. Na hráčích jde vidět, že dochází síly. Každé utkání bylo vyrovnané a myslím, že stav 2:2 odpovídá vývoji výkonů obou týmů.“

Komentář k zápasu

Ďáblové měli aktivní vstup do utkání. Ve třetí minutě usedl na trestnou lavici Luža a první šance přišla hned po vhazování. Před branku se dostal Jan Sluštík, jenže své zakončení poslal nad břevno. O chvíli později přišly další brankové příležitosti. Nejdříve se před Pitákem ocitl Robin Gebauer, ale kotouč poslal vedle levé tyče. Následně se prokličkoval hodonínskou obranou Rostislav Olesz, Piták však dokázal zasáhnout svými betony.

V sedmé minutě našel Martin Dudáš přesnou přihrávkou Zdenka Hudečka, po jehož střele ještě dorážel Viktor Berka, ale Piták držel svůj tým skvělými zákroky. V deváté minutě se však ujal vedení Baník. Po kličce na modré čáře si udělal prostor ke střele David Rauš, jenž z levého kruhu překonal Klimka přesnou střelou na vzdálenější tyč.

Hodonín pokračoval v aktivní hře, což vyústilo v další branku. Na konci třinácté minuty nejdříve pálil Luža, jehož střelu zneškodnil Klimek skvělým zákrokem pravým ramenem, ale odražený puk si našel Denis Zaichyk, který již rozvlnil síť v domácí brance. V 17. minutě slavili hosté třetí branku, ale rozhodčí gól neuznal, protože hra již byla přerušena.

Následně však Dobiáš trefil nepříjemným zákrokem Adama Floka, který zůstal ležet na ledové ploše a následně odjel v bolestech na střídačku. Rozhodčí tento zákrok nenechali bez povšimnutí a pro hodonínského útočníka zápas skončil pětiminutovým trestem do konce utkání. V přesilovce se Ďáblové radovali ze snížení. V čase 17:40 byl před brankou důrazný Viktor Konečný, který si našel odražený kotouč a dopravil jej do branky. Do šaten se tak odcházelo za stavu 1:2.

Novojičínští ve druhé části pokračovali v početní převaze a přesně sekundu po konci trestu slavili srovnání. Po rychlých krátkých přihrávkách ve středním pásmu ujel hodonínské obraně Roman Maliník, jenž překonal Pitáka přesnou střelou k pravé tyči. Ďáblové mohli jít hned vzápětí do vedení, ale Piták předvedl důležitý zákrok po tečované střele od modré čáry.

Poté však převzal otěže zápasu Baník. Hodonín si ve 28. minutě vytvořil neskutečný tlak a v novojičínském brankovišti vznikl závar, při kterém Klimek čaroval svým pravým betonem, v jednom případě mu dokonce pomohla pravá tyčka. O chvíli později dorážel po střele od modré čáry Luža, jenže ležící Klimek ještě dokázal zasáhnout svou lapačkou.

Následně měli možnost udeřit Ďáblové. Po špatné rozehrávce hostů se před Pitákem ocitl Roman Maliník, ale zblízka na hostujícího brankáře nevyzrál. Ve 33. minutě čelil novojičínský brankář samostatnému úniku. Hodonínský útočník byl sice faulován, ale i přesto dokázal v klidu zakončit, Klimek však předvedl skvělý zákrok vyrážečkou. Rozhodčí ale za předchozí faul nařídil trestné střílení, kterého se chopil Matěj Mach, jenž si najel z pravé strany a přesnou střelou mezi betony vrátil Baníku vedení.

Na konci 36. minuty vznikl před Pitákem závar, ale Ďáblové puk za brankovou čáru nedostali. K vidění však byly emoce a mezi Janem Sluštíkem a Jakubem Sajdlem došlo dokonce na pěstní souboj. V závěru druhé části našel Dan Handl před brankou nikým nekrytého Viktora Berku, jehož zakončení skončilo v ochranné síti. Po čtyřiceti minutách tak svítil na světelné tabuli stav 2:3.

Hosté na začátku třetí třetiny odskočili o dvě branky. Střela Macha se zastavila o nohy Jiřího Sedláka, který si u svých bruslí našel odražený puk a z dorážky poslal kotouč za Klimkova záda. V 50. minutě měl příležitost snížit Viktor Konečný, jenže skákavý kotouč poslal do betonů Pitáka. Nejproduktivnější Ďábel základní části se v podobné situaci objevil také o pět minut později, kdy svou střelu umístil těsně vedle levé tyče.

Ďáblové to v závěru zkoušeli v šesti. Před Pitákem se vytvořil závar, po kterém vzniklo několik dalších potyček. Následně hra pokračovala a kotouče se ve středním pásmu chopil Denis Zaichyk, který jej dovedl do odkryté branky a definitivně rozhodl o vítězství Hodonína. Série se tak vrátí na led Baníku, kde se ve středu odehraje rozhodující utkání o postup do play-off.