Bořek Kopecký

I přes náročný vstup do utkání, kdy Ďáblové neměli plnohodnotné rozbruslení, se Novojičínští ujali vedení o dvě branky. Stejný gólový rozdíl panoval i po čtyřiceti minutách, jenže ve třetí třetině úřadoval za podpory 1328 fanoušků domácí Baník. Hodonín nejdříve nakopl gól Filipa Weintritta, jenž snížil na rozdíl jediné branky. Na konci 46. minuty již bylo srovnáno po zásahu Adama Bachánka. Domácí se dostali do vedení tři minuty před sirénou, kdy dopravil kotouč za brankovou čáru po kontroverzním zásahu bruslí Petr Krejčí. Na konečných 5:3 upravil o minutu později Matěj Novák, po jehož brance propukly v Hodoníně oslavy zisku prvního bodu v osmifinálové sérii. Novojičínští se pokusí srovnat již v čtvrtek, kdy budou mít výhodu domácího prostředí zase Ďáblové.

1. kolo, 2. liga, út 12.3.2024

SHKM Baník Hodonín
HK Nový Jičín

5:3

Branky a nahrávky: 32. Hložánek (Dobiáš, Sedláček), 44. Weintritt (Polesný), 46. Bachánek (L. Stuchlík, Sajdl), 57. P. Krejčí (Sajdl, Sedláček), 58. Mat. Novák (M. Mach) – 14. Maliník (Květoň, Báchor), 19. Maliník (Květoň, Báchor), 38. Květoň (Maliník). Rozhodčí Maršálek, Grygera – Viskot, Augusta. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení 0:0. Diváci 1328. Průběh utkání 0:2, 1:2, 1:3, 5:3.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Němec, Sedláček, Polesný (A), D. Rauš (A), J. Švejda, L. Stuchlík, Bílek – Hložánek, Luža, Dobiáš – Weintritt, M. Mach, Mat. Novák – Sajdl (C), Zaichyk, Bachánek – Sedlák, Štědrý, P. Krejčí.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – Andrýsek, Hanák, Báchor, Kuboš, Hruška, J. Holáň, Dudáš – Berka, Olesz, Flok – Gebauer (C), Květoň, Konečný – D. Handl, Hudeček, J. Sluštík (A) – Kafka, Maliník (A), Škarka.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Byl to první zápas play-off. Okusili jsme, že play-off je prostě nevyzpytatelné. Myslím si, že jsme odehráli výborný zápas. První třetinu jsme vyhráli 2:0. Věděli jsme, že nás bude čekat velký tlak ze strany Hodonína, ale ustáli jsme to a dostali jsme se do vedení. Výborná byla i druhá část, kdy jsme vedli 3:1. Měli jsme tam hodně přesilovek, ze kterých měl padnout gól a zápas by se překlopil na naší stranu. Každý však hraje až do poslední minuty a Baník to na domácím ledě chtěl více. Udělali jsme chyby a nezvládli jsme to až do šedesáté minuty, kdy jsme podvědomě trochu povolili. Chtěli jsme hrát hokej, ale toto je play-off a když vedete o dvě branky, tak se musíte držet taktiky, která byla zvolena a fungovala. Utkání pro nás nakonec nedopadlo dobře. Teď nás čeká druhý zápas, který odehrajeme doma. Tam budeme chtít sérii srovnat a půjdeme do toho na sto procent.“

Komentář k zápasu

Začátek utkání patřil patřil Baníku, který měl i díky dvěma přesilovým hrám více ze hry a většinu času trávil v útočném pásmu. Ďáblové hráli první početní převahu v deváté minutě, ale sekání Švejdy zůstalo nepotrestáno. Novojičínští se prosadili na konci čtrnácté minuty. Po nahození Stanislava Báchora si našel odražený kotouč Roman Maliník, jenž nadvakrát překonal domácího brankáře a poslal Ďábly do vedení.

Hodonín měl možnost srovnat v přesilovce, jenže Klimek držel svůj tým neskutečnými zákroky. V jeden moment již kotouč letěl do odkryté branky, ale novojičínský brankář dokázal zasáhnout lapačkou a opět posadil, již některé slavící, domácí příznivce. V závěru první části se Ďáblům podařilo odskočit o dvě branky. David Květoň předal na vrcholu levého kruhu puk Stanislavu Báchorovi, jenž zatáhl hrací předmět hlouběji do útočné třetiny a následnou křižnou přihrávkou našel Romana Maliníka, jenž dokázal zkrotit skákavý puk a slavil svou druhou branku v utkání.

Novojičínští si tak po první dvacetiminutovce odnášeli do kabin dvougólové vedení. Po 54 vteřinách hry ve druhé třetiny Zimní stadion Václava Nedomanské rázem ztichl. Po zásahu do obličeje zůstal na ledě ležet Tomáš Hanák, který opustil led na nosítkách. Novojičínský obránce se však po zápase naštěstí připojil zpět k týmu. Ďáblové hráli ve druhé třetině několik přesilovek a chvíli měli k dispozici také početní převahu pět proti třem, ale nepodařilo se jim odskočit na rozdíl tří branek.

Naopak Baník využil svou početní převahu již po deseti vteřinách hry a bylo to o jedinou branku. Tečovaný kotouč několikrát změnil směr a po zásahu Erika Hložánka se dostal až za brankovou čáru. Ve 35. minutě se dostal před Pitáka David Květoň, jehož pokus dokázal domácí brankář zastavit svým betonem. Ve 38. minutě to však bylo opět o dva góly. Skvělou práci odvedl Roman Maliník, který po objetí brány předal kotouč Davidu Květoňovi, jenž překonal přesouvajícího se Pitáka.

Chvíli po třetí brance Ďáblů se před Pitákem ocitl nikým nekrytý Hudeček, ale kotouč mu při zakončení sjel z čepele a projel vedle pravé tyče domácí branky. Před třetí třetinou tak z pohledu Hodonína panoval stav 1:3. Snížení přišlo v čase 43:34. Polesný udržel kotouč před modrou čárou a poslal jej na hůl Filipa Weintritta, který prostřelil Klimka přesným zakončením na bližší tyč.

Baník byl na koni a zanedlouho již bylo srovnáno. První pokus Stuchlíka byl zblokovaný, ale napodruhé se již kotouč dostal před branku, kde se šikovnou tečí prosadil Adam Bachánek. Hodonín dokonal obrat na konci 57. minuty. Přihrávku Sajdla dopravil za brankovou čáru velmi kontroverzním zákrokem bruslí Petr Krejčí, jehož gól byl i přes velké protesty novojičínské střídačky uznán.

O minutu později to bylo již 5:3. Do samostatného úniku se dostal Matěj Novák, po jehož povedené forhendové kličce vypukly na Zimním stadionu Václava Nedomanského bujaré oslavy. Novojičínští to v závěru ještě zkoušeli v šesti, ale skóre se již neměnilo. Baník se tak po obratu ve třetí části ujímá v osmifinálové sérii vedení 1:0. Ďáblové se pokusí srovnat již ve čtvrtek, kdy budou hrát na domácím ledě.