Bořek Kopecký

V posledním kole základní části se opět potvrdilo, že ve vzájemných zápasech s Vyškovem není o góly nouze. Tentokrát jich padlo celkem dvanáct, hned osmkrát se však prosadil Vyškov, který po závěrečné siréně slavil tři body po vítězství 8:4. Novojičínští tak musí čekat na výsledek zítřejšího utkání mezi Opavou a Žďárem nad Sázavou. V případě výhry Plamenů narazí Ďáblové v osmifinále play-off právě na Vyškov. Vítězství Slezanu by pro Ďábly naopak znamenalo šestou příčku, která je zavede na led hodonínského Baníku. I přes bodový neúspěch v posledním kole základní části však byl důvod k oslavám. Sedmdesát let totiž slavil tehdejší novojičínský hráč a vedoucí družstva, které v roce 2001 poprvé vyhrálo druhou ligu, Miroslav Horák.

44. kolo, 2. liga, pá 8.3.2024

HK Nový Jičín
Hokej Vyškov

4:8

Branky a nahrávky: 6. J. Sluštík (Olesz, Hruška), 16. J. Sluštík (D. Holáň, Konečný), 37. Konečný (Flok), 56. D. Handl (Maliník) – 9. Hefka (Komínek, Kořenek), 17. A. Popelka (Komínek, Lehečka), 19. Janeček (Žižka), 32. Dluhoš, 33. Komínek (J. Štefka, Holemý), 35. Komínek (Dluhoš, Lehečka), 39. D. Vašíček (Krejčiřík, Sebera), 55. A. Popelka. Rozhodčí Blaha – Bartek, Voznička. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. V oslabení 0:1. Průběh utkání 1:0, 1:1, 2:1, 2:6, 3:6, 3:8, 4:8.

HK Nový Jičín: Klimek (Hoďák) – J. Holáň, Hanák, Hruška, D. Holáň, Báchor, Dudáš, Andrýsek – Květoň, Maliník (A), Konečný – J. Sluštík (A), Hudeček, Berka – Olesz, Flok, Gebauer (C) – Škarka, D. Handl, P. Svoboda.

Hokej Vyškov: Synek (Šarman) – Hefka, Holemý, Dluhoš, Studený, Mikulík, D. Hohl, Žižka (C) – Kořenek, D. Vašíček, Janeček – Tomajko, Sebera, Lekeš – A. Popelka, Lehečka (A), Krejčiřík – J. Štefka, D. Štefka, Komínek (A).

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Utkání jsme si představovali trochu jinak. Víme, že jde o poslední zápas v základní části a chtěli jsme jej odehrát tak, abychom se dobře připravili na play-off. Začátek utkání nebyl špatný, hrál se vyrovnaný hokej. První třetinu jsme však opět prohráli. Bylo tam dost individuálních chyb, které se přesunuly i do druhé části. Po čtyřiceti minutách jsme si řekli, že třetí třetinu chceme odehrát alespoň na remízu, abychom se nakopli na play-off. To se nám podařilo. Něco jsme si k tomu řekli a připravíme se na play-off.“

Michal Konečný (trenér Hokej Vyškov) „Před zápasem jsme již měli jistotu druhého místa. Naopak Nový Jičín ještě bojoval o šestou příčku. Delší dobu se už těšíme na play-off, protože poslední utkání jsou jako přes kopírák. Není tam ta správná zodpovědnost, dozadu hrají hráči tak napůl. Přesto si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.“

Komentář k zápasu

Ďáblové otevřeli gólový účet utkání na konci šesté minuty. V přesilové hře nejdříve Adam Flok rozezvonil pravou tyč. O chvíli později pálil z nebezpečné pozice Roman Maliník, ale puk nakonec skončil vedle levé tyče. V čase 5:53 již Synek lovil kotouč ze své sítě. Rostislav Olesz našel přesnou přihrávkou hůl Jana Sluštíka, jenž usměrnil hrací předmět do poloodkryté branky a Ďáblové se ujali vedení.

Novojičínský náskok měl možnost navýšit Hruška, jenže kotouč mu při samostatném úniku sjel z čepele hole a z těžkého úhlu již na Synka nevyzrál. Přesně po třech minutách hry od první branky bylo srovnáno. Střelu Komínka z pravého kruhu usměrnil šikovnou tečí mezi betony Klimka Vlastimil Hefka a bylo to 1:1. Na další branku se i přes větší šance čekalo až do šestnácté minuty. Střela Dana Holáně skončila na zadním mantinelu, od kterého se kotouč odrazil zpět do předbrankového prostoru a pohotový Jan Sluštík vrátil Ďáblům svým druhým gólem v zápase vedení.

Tentokrát však Vyškov našel ještě rychlejší odpověď. Po sedmnácti minutách hry obdržel přesnou křižnou přihrávku Adam Popelka, jenž prostřelil přesouvajícího se Klimka. Po šestašedesáti vteřinách se již celek z Jihomoravského kraje dostal do vedení, když se prosadil Michal Janeček, díky jehož brance si Vyškov odnášel do kabin těsný jednobrankový náskok. Hned v úvodu druhé části mohlo být srovnáno, ale Synek si poradil s pokusem Romana Maliníka i se všemi následnými dorážkami.

Oba celky si tvořily mnoho šancí, ale další gólový úspěch přišel až ve 32. minutě. Pěknou individuální akcí se blýskl Jan Dluhoš, který si udělal mezi kruhy prostor ke střele a zamířil přesně k pravé tyči. V následující minutě to bylo už 2:5. Skvělý přehled o hře předvedl Jan Štefka, jenž si přes celé hřiště všiml rozjetého Tomáše Komínka a přesnou přihrávkou vyslal nejproduktivnějšího hráče Vyškova do samostatného úniku, který byl zakončen přesnou střelou pod lapačku.

Hosté udeřili z dalšího úniku v čase 34:45. Novojičínské obraně opět ujel Tomáš Komínek, jenž měl dost času si zakončení připravit a kotouč následně poslal nechytatelně pod víko. Ďáblům se podařilo snížit v přesilové hře. Přesně tři minuty před sirénou tečoval střelu Adama Floka mimo Synkův dosah Viktor Konečný. Vyškovští však rychle odskočili o čtyři branky, když z mezikruží poslal puk do levého horního růžku Dominick Vašíček. Před třetí třetinou tak panoval stav 3:7.

Svěřenci Michala Konečného přidali osmou branku v 55. minutě, kdy ve vlastním oslabení proměnil samostatný únik Adam Popelka. Jako poslední se však prosadili Ďáblové. Dan Handl předal na modré čáře kotouč Romanu Maliníkovi, který střílenou přihrávkou našel hokejku prvního jmenovaného, jenž upravil skóre na konečných 4:8. Ďáblové tak musí čekat na výsledek zítřejšího zápasu mezi Opavou a Žďárem nad Sázavou. Výhra Plamenů znamená, že Ďáblové narazí v prvním kole play-off na Vyškov. Vítězství Slezanu Ďáblům přiřadí hodonínský Baník.