Bořek Kopecký

Poslední derby letošní sezony ovládli Valaši, kteří ještě pět minut před třetí sirénou vedli o pět branek. Ďáblové dvěma slepenými góly snížili na 3:6, ale žádný dramatický závěr se již nekonal. Bobři tak na novojičínském ledě slavili vítězství po více než dvou letech. Vítězství bylo pro Valachy o to sladší, že si třemi body zajistili jedenáctou příčku a do play-down tak poslali Velké Meziříčí. Novojičínští zůstávají i bez zisku jediného bodu na šesté příčce. Žďár nad Sázavou a Šumperk totiž také odešli ze 43. kola s prázdnou.

43. kolo, 2. liga, st 6.3.2024

HK Nový Jičín
HC Bobři Valašské Meziříčí

3:6

Branky a nahrávky: 29. P. Svoboda (Kafka, Kuboš), 56. J. Sluštík (Flok, Dudáš), 56. Gebauer (J. Holáň, D. Handl) – 3. Melenovský (Finsterle, Matějček), 18. Stodůlka (Vaňo), 21. Vaňo (Stodůlka, Martiník), 26. Vavřík (Vaňo), 52. Vaňo, 53. Martiník (Finsterle, Melenovský). Rozhodčí Šutara – Gančařík, Hladík. Vyloučení: 3:8. Využití: 0:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání 0:4, 1:4, 1:6, 3:6.

HK Nový Jičín: Klimek (26. Hořejší) – J. Holáň, D. Holáň, Andrýsek, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš – Flok, Maliník (A), Hudeček – Květoň, Olesz, Škarka – Konečný, J. Sluštík (A), Gebauer (C) – D. Handl, Kafka, Hilšer – P. Svoboda.

HC Bobři Valašské Meziříčí: Ševců (Pavlíček) – Holomek (C), Baroš, Hladiš, Štach, Sviták, Holiš, Martiník – Stodůlka, Vavřík (A), Vaňo – Finsterle (A), Matějček, Melenovský – M. Popelka, Vávra, L. Adámek – Kuchařík, Kozubík.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Sice jsme dnes prohráli, ale byla tam spousta dobrých věcí. Navázali jsme na minulý zápas, kdy jsme byli aktivní a šlo vidět, že chceme, i když jsme body nepřivezli. Tohle si chceme přenést do příštího zápasu a do play-off. Trochu nám vázla koncovka. Měli jsme hodně šancí, ale chybělo trochu toho štěstíčka. Soupeř z minima vytěžil maximum. Brzy jsme prohrávali o dva góly a těžko se to dohánělo. Hráli jsme pořád koncentrovaně, aktivně, ale bohužel nám soupeř odskočil o další dvě branky. Ve třetí části nám to tam začalo padat, jenže už bylo pozdě. Dařilo se nám v přesilovkách, založení, udrželi jsme se v pásmu a byly tam střely. I přes porážku musím dnešní zápas hodnotit pozitivně.“

Lukáš Plšek (trenér HC Bobři Valašské Meziříčí) „Dnes jsme tady jeli s jasným cílem, ukončit to, abychom se v posledním kole nemuseli třepat o záchranu, což se nám podařilo. Nějaké mouchy v naší hře byly, ale zápas, jako takový, hodnotit nebudu. Jsem strašně rád, že přijelo tolik fanoušků a jak k tomu mančaft přistoupil. Poslední zápasy hrajeme s jasným cílem a dařilo se nám. Je škoda, že jsme takovou formu načasovali až před koncem sezony. Jinak jsme v tabulce mohli být úplně někde jinde. Buďme pokorní, zachránili jsme to a věřím, že příští sezona bude lepší. Klukům gratuluji, že nemusíme cestovat někde do Čech. Teď si užijeme sobotní zápas a budeme myslet na další sezonu.“

Komentář k zápasu

Bobři měli lepší vstup do utkání a po zásluze šli do vedení. Na konci třetí minuty se kotouč po střele Finsterleho šťastně odrazil před Marka Melenovského, který využil dezorientované novojičínské obrany a poslal puk do sítě. Valaši měli možnost navýšit své vedení při přečíslení, ale Klimek se dokázal včas přesunout ke své levé tyči. Následně převzali otěže zápasu Ďáblové, ale vždy narazili na skvělého Ševců.

Své šance si vytvořili také Bobři, kteří v osmnácté minutě slavili druhý úspěch. Novojičínskou obranou prošel Vaňo, po jehož individuální akci se kotouč odrazil před Daniela Stodůlka, jenž zvýšil na 0:2. Svěřenci Lukáše Plška mohli rychle vést o tři góly, ale Klimka podržela branková konstrukce. V závěru prvního dějství ještě několikrát zahrozili Ďáblové, ale skóre se již v první dvacetiminutovce neměnilo.

Úvod druhé části patřil Valachům. Již po 51 vteřinách hry našel Stodůlka před brankou nikým nekrytého Romana Vaňa, jenž pohotovým zakončením k pravé tyči zvýšil na 0:3. Novojičínští měli možnost snížit po povedené individuální akci Dominika Kafky, ale Ševců zůstal bezchybný. Ve 26. minutě to bylo již o čtyři branky. Michale Vavřík si z levé strany najel mezi kruhy, odkud zamířil přesně pod vyrážečku, čímž v derby ukončil působení Klimka v novojičínském brankovišti.

Ďáblové slavili první gól v závěru 29. minuty. Dominik Kafka našel šikovným pasem Petra Svobodu, který ujel valašskomeziříčské obraně a samostatný únik proměnil umístěnou střelou k pravé tyči. Pro teprve devatenáctiletého útočníka to byla první branka v mužském hokeji. Vzápětí měl možnost snížit na rozdíl dvou branek Roman Maliník, jenže zblízka mířil pouze do připravených betonů Ševců.

Obranou Valašského Meziříčí se ve 36. minutě prokličkoval Dan Handl, ale ze souboje opět vyšel vítězně brankář Bobrů. Na druhé straně následně zahrozil Matějček, jenže svou bekhendovou střelou mezi betony na Hořejšího nevyzrál. Po dvou třetinách tak panoval stav 1:4. Novojičínští se ve třetí části snažili utkání zdramatizovat, jenže zásadně proti byl Ševců, jenž držel Bobry několika skvělými zákroky.

Blízko ke zvýšení byl naopak Adámek, jehož pokus orazítkoval břevno novojičínské svatyně. Pátý gól Bobrů však přece jen přišel. V 52. minutě vyslal z vrcholu levého kruhu nechytatelnou střelu do pravého horního růžku Roman Vaňo. O chvíli později to bylo již 1:6, když z pravé strany poslal svou dělovku přímo pod víko Ondřej Martiník. V 56. minutě se prosadili Ďáblové. Přesnou střílenou přihrávku Adama Floka usměrnil nechytatelně pod víko Jan Sluštík. Po čtyřiceti vteřinách hry přišlo další snížení, když si po střele Jana Holáně našel odražený kotouč Robin Gebauer, jenž snížil na rozdíl tří branek.

Novojičínští to v poslední minutě při vyloučení Vávry a Adámka zkoušeli v šesti proti třem, ale žádný dramatický závěr se nekonal. Valaši si tak připsali cenné tři body a před posledním kolem je již jisté, že play-down si zahrají Horáci. Naopak Ďáblové budou v posledním kole základní části ještě bojovat o co nejlepší výchozí pozici do play-off. Již v pátek se na svém ledě utkají o poslední body s Vyškovem.