Bořek Kopecký

Ďáblům se na domácím ledě proti Drakům opět střelecky nedařilo. Úvod zápasu však nasvědčoval k pravému opaku. Novojičínské poslal již po 24 vteřinách hry do vedení Roman Maliník, ale to bylo ze strany Ďáblů vše. Naopak Šumperk dokázal i v oslabené sestavě utkání třemi góly otočit a připisuje si velmi důležité tři body do závěrečného boje o play-off. Novojičínští naopak ztratili pátou příčku, o kterou budou v příštím kole bojovat v přímém souboji proti Havlíčkovu Brodu.

41. kolo, 2. liga, st 28.2.2024

HK Nový Jičín
Draci Pars Šumperk

1:3

Branky a nahrávky: 1. Maliník (Květoň, Kuboš) – 3. Šišolák (J. Horký, Vachutka), 19. Vachutka, 59. Jaroš (Rutar, Dudycha). Rozhodčí Vaněk – Bartoň, Vojtášek. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení 0:1. Průběh utkání 1:0, 1:3.

HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – D. Holáň, J. Holáň, Báchor, Hanák, Kuboš, Dudáš, Hruška – Maliník (A), Flok, Květoň – Konečný, J. Sluštík (A), Škarka – Hudeček, Gebauer (C), Kafka – P. Svoboda, Hilšer, D. Handl.

Draci Pars Šumperk: Irgl (Kacbunda) – Jarmara, Dudycha, Minařík, Rutar (A), P. Kubíček – Vachutka (A), Šišolák, J. Horký – Scheuter, Müller, Jaroš (C) – Danielčák, Skopal, Tarnoczy.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „My jsme jako počasí na horách, strašně nevyzpytatelní. Jeden zápas odehrajeme dobře a druhý hned špatně, což prostě není dobře. První střídání bylo super a hned jsme se dostali do vedení. Poté jsme dostali dva góly. Stala se chybička, která by se stávat neměla, ale stalo se. Nedokázali jsme se do zápasu dostat. Možná ve třetí třetině to vypadalo, že chceme. Měli jsme tam šance, létalo to kolem tyček, ale nedali jsme gól. Prostě dneska nám nebylo přáno, ale musím si říct, že jsme si to dnes nezasloužili.“

Tomáš Sedlák (trenér DRACI PARS ŠUMPERK) „Dnešní zápas byl z naší strany docela nervózní. Přijeli jsme sem ve čtrnácti lidech, takže jsme chtěli bránit. Potřebovali jsme vyhrát, abychom se opět přiblížili k play-off. Přišlo mi, že Nový Jičín se brzkým gólem uspokojil. My jsme rychle vyrovnali a pak jsme začali hrát naší hru, což se nám dařilo celý zápas. Bylo vidět, že někteří hráči již ve třetí třetině odpadali. Je konec sezony a hráli jsme se čtrnácti hráči, takže je to pochopitelnýé. Podržel nás také gólman. Dali jsme šance, které jsme měli proměnit. Nový Jičín dobře bránil a zblokoval nespočet střel. Oba celky určitě chtěly vyhrát, ale myslím si, že my jsme dnes chtěli o trochu více a zasloužili jsme si vyhrát.“

Komentář k zápasu

Novojičínští nemohli snít o lepším vstupu do utkání. Hned při první útočné akci našel Petr Kuboš od modré čáry přesnou křižnou přihrávkou Romana Maliníka, proti jehož střele z pravého kruhu se nedokázal Irgl včas přesunout. Draci však našli rychlou odpověď. Ve třetí minutě zakončil přečíslení dva na jednoho Horký, jehož pokus vyrazil Klimek mezi kruhy, kde si volný kotouč našel z druhé vlny Ondřej Šišolák, jenž pohotovou dorážkou mezi betony srovnal na 1:1.

Ďáblové měli možnost vrátit se zpět do vedení v šesté minutě. Pohlednou akci nejdříve zakončoval Dominik Kafka, ale skákavý kotouč neusměrnil mezi tři tyče. O chvíli později se po střele od modré čáry dostal k dorážce kapitán Robin Gebauer, jenže Irgl se skvěle přesunul ke své levé tyči a zasáhl svým levým betonem.

Ve 14. minutě zahrozil zase kapitán Šumperku. Jaroš se nejdříve natlačil před Klimka z levé strany, ale svou střelu umístil nad břevno. V další šanci se ocitl hned o několik vteřin později, zblízka však trefil pouze připravené betony domácího brankáře. V 18. minutě byl v pohotovosti Irgl. Před brankáře Šumperku se dostal Viktor Konečný, který si položil Irgla, potáhl kotouč, jenže při zakončení do poloprázdné branku mu puk přeskočil hůl.

Následovala novojičínská přesilovka, ve které však udeřili Draci. Po pádu Petra Kuboše na modré čáře se dostal do samostatného úniku Daniel Vachutka, který si přehodil kotouč na bekhend a zamířil přesně k pravé tyči. Šumperk si tak do šaten odnášel těsné jednogólové vedení. Do druhé části vstoupili lépe hosté, ale větší gólovou šanci si nevytvořili.

Ve 27. minutě David Květoň na modré čáře obral o kotouč jednoho z rozehrávajících hostujících obránců a řítil se na Irgla z levé strany zcela osamocený. Šumperskému brankáři však pomohla branková konstrukce a Draci zůstali ve vedení. Prostřední dvacetiminutovka další vyložené šance nenabídla. Oba celky se soustředily především na poctivou obranu. Více ze hry měli přece jen hosté, ale Klimek si se všemi pokusy dokázal poradit. Do třetí části tak Ďáblové vstupovali za nepříznivého stavu 1:2.

Novojičínští měli aktivní vstup do třetí třetiny a dostávali se do šancí. Irgl si však se všemi střeleckými pokusy poradil. Po šikovné teči Adama Floka se hostující brankář mohl opět spolehnout na brankovou konstrukci. Ďáblové si vytvořili tlak, ale nedařilo se jim najít recept na skvělého Irgla. Na začátku 49. minuty se hned po vhazování dostal kotouč do předbrankového prostoru, odkud doráželi Roman Maliník s Adamem Flokem, ale kotouč za Irglova záda nedostali.

Adam Flok následně pálil z dalších dvou nebezpečných pozic, jenže Irgl tentokrát zakročil svými betony. Ďábly následně srazila vyloučení, která ukončila novojičínský tlak a Draci navíc v početní převaze odskočili na rozdíl dvou branek. Přesnou přihrávku na útočnou modrou čáru obdržel od Rutara Tadeáš Jaroš, jenž si navedl kotouč mezi kruhy a přesným zakončením rozvlnil síť v domácí brance.

Novojičínští ještě v závěru riskovali bez brankáře, ale skóre se již neměnilo. Draci si tak i v oslabené sestavě připisují na svůj účet cenné tři body, které při konečném zúčtování na konci základní části mohou hrát velkou roli. Naopak Ďáblové opět sestoupili na šesté místo. Přímý souboj o pátou příčku je čeká v příštím kole. V sobotu se představí v havlíčkobrodské Kotlině.