Bořek Kopecký

Novojičínští hráli s Havířovem dvě třetiny vyrovnanou partii. Nevydařený vstup do třetí části však zapříčinil třetí branku AZetu. Ďáblové měli možnost utkání zdramatizovat, ale všechny nebezpečné pokusy zastavil, ještě nedávno novojičínský brankář, Daniel Šimonů. Definitivní rozhodnutí o vítězi utkání přišlo po 52 minutách hry, kdy Ďáblové inkasovali dva góly během patnácti vteřin. Havířov si pak hlídal pohodlné čtyřgólové vedení, které ještě dvě minuty před koncem upravil na konečných 6:1 Jiří Tvrdý. Novojičínští tak také ze čtvrtého vzájemného střetnutí odchází bez bodu. V tabulce však zůstávají na páté pozici. Další boj o důležité body čeká Ďábly v sobotu, kdy na svém ledě budou hostit brněnskou Techniku.

37. kolo, 2. liga, st 14.2.2024

AZ Havířov
HK Nový Jičín

6:1

Branky a nahrávky: 17. Bednář (Haas, Franek), 32. Antoníček (Tvrdý, Ćmiel), 42. Klimša (Bednář, Kunc), 52. Klimša (Valenta, Spratek), 53. J. Křivohlávek (Klimša), 59. Tvrdý (Valenta, Klimša) – 35. Maliník (Konečný, Dudáš). Rozhodčí Čech – Bartoň, Frais. Vyloučení: 5:6. Využití:1:0. V oslabení 0:0. Střely 47:20. Diváci: 821. Průběh utkání 2:0, 2:1, 6:1.

AZ Havířov: Šimonů (Sachr) – Kunc, Michálek, Valenta (A), Ševčík, Ficek, Vosátko, Ščurek – Karafiát, J. Křivohlávek, Klimša (A) – Bednář, Haas (C), Franek – Apolenář, Ćmiel, Antoníček – Kratochvil, Spratek, Pawliczek – Tvrdý.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – Dudáš, Andrýsek, J. Holáň, Hruška, Hanák, D. Holáň, Gřesík, Báchor – Svoboda, Kafka, Škarka – Zdeněk, Hilšer, Gebauer (C) – Flok, Berka, Hudeček – J. Sluštík (A), Konečný, Maliník (A).

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že nás dnes čeká Havířov, první tým tabulky, který je výborný do ofenzívy. Myslím si, že dvě třetiny jsme odehráli dobře. Kluci makali a plnili jsme to, co jsme chtěli. V první třetině jsme trefili tyčku, což byla škoda, utkání pak mohlo vypadat trochu jinak. Třetí třetinu jsme chtěli odehrát dobře zezadu. I když jsme prohrávali, stále byla šance bodovat. Soupeř však vstřelil dvě slepené branky, což rozhodlo.“

Komentář k zápasu

Začátek zápasu byl od obou celků poměrně opatrný. Hrálo se především před Hořejším, ale Ďáblové Havířov do větší šance nepustili. Novojičínští pak měli možnost sami udeřit v přesilové hře, jenže faul Kunce se jim potrestat nepodařilo. Brankáře Šimonů nejvíce ohrozila střela zpoza obránce, která zřejmě skončila na boční tyčce.

V čase 16:17 se domácí příznivci radovali z první branky. Přesnou přihrávku na útočnou modrou čáru obdržel tehdejší Ďábel Lukáš Bednář, jenž se dostal do samostatného úniku a střelou nad lapačku poslal kotouč po odrazu od levé tyčky do sítě. Závěr první třetiny přinesl pár nebezpečných pokusů Franka, ale skóre se již do první sirény neměnilo.

AZ vstoupil do druhé třetiny velmi aktivně a odměnou mu po pěti minutách hry byla početní převaha. Při přesilovce již některé diváky zvedl ze sedadel Bednář, ale jeho střela nakonec jen těsně minula novojičínskou svatyni. I po návratu Romana Maliníka z trestné lavice měl ze hry více AZet, což vyústilo v druhou branku. Během havířovského tlaku vystřelil z mezikruží Tvrdý. Zakončení mu sice nesedlo podle představ, ale skákavý kotouč doputoval mezi brusle Petra Antoníčka, jenž uklidil kotouč do poloodkryté branky a zvýšil vedení svého týmu na 2:0.

Ďáblové však našli rychlou odpověď. Na začátku 35. minuty našel Viktor Konečný přesnou křižnou přihrávkou Romana Maliníka, který z pravého kruhu poslal kotouč mezi betony brankáře Šimonů a snížil na rozdíl jediné branky. O chvíli později již mohlo být srovnáno. Nebezpečnou střelu vyslal na domácí branku Viktor Berka, po jehož pokusu se ještě dostal k dorážce Robin Gebauer, ale Šimonů udržel puk před brankovou čárou.

Havířov měl možnost odskočit zpět do brankového vedení v přesilové hře, ale větší šanci si při početní převaze nevytvořil. V závěru druhé třetiny však visela třetí branka AZetu ve vzduchu. Nepříjemnou střelu na rameno vyslal na Hořejšího Ficek, ale novojičínský brankář si s nebezpečným projektilem poradil. Kotouč se však odrazil před Antoníčka, který z dobré pozice neposlal puk mezi tři tyče. Před třetí třetinou tak panoval stav 2:1.

Novojičínští však do třetí části nevstoupili vůbec dobře. Již po minutě hry usedl na trestnou lavici Stanislav Báchor. Zajímavý střelecký pokus Franka ještě v síti neskončil, ale proti šikovné teči Davida Klimši po střílené přihrávce Bednáře neměl Hořejší šanci zasáhnout. Hororový začátek třetí dvacetiminutovky pokračoval dalším dvouminutovým trestem. Při početní převaze se prokličkoval až před Hořejšího Karafiát, ale novojičínský brankář udržel naživu možnost bodového zisku.

Ve 48. minutě měli Ďáblové možnost snížit v přesilové hře. Po prudké střele Dudáše čelil Šimonů několika dorážkám, jenže puk brankovou čáru nepřekročil. Myšlenky na bodový zisk se však Ďáblům během patnácti vteřin totálně rozplynuly. V čase 51:58 zamířil z levého kruhu přesně ke vzdálenější tyči David Klimša, na kterého po patnácti vteřinách hry navázal zakončením nad lapačku z podobné pozice Jan Křivohlávek.

Na konečných 6:1 pak upravil dvě minuty před závěrečnou sirénou Jiří Tvrdý, který zakončil pěknou kombinaci Havířova střelou do prázdné branky. Ďáblové si tak z utkání proti AZetu neodnáší body ani na čtvrtý pokus. Bodová ztráta je o to citelnější po výhrách Opavy a Hodonína. Díky Žďáru nad Sázavou, který porazil domácí Havlíčkův Brod 4:2, však Ďáblové zůstávají na páté pozici.