Bořek Kopecký

Novojičínští se ve 36. kole vrátili po sérii venkovních zápasů na domácí led, kde hostili hodonínský Baník, proti kterému prohráli posledních šest vzájemných utkání. Tentokrát bylo vše jinak. Ďáblům se vydařil vstup do zápasu, ve kterém se dostali do vedení a jen díky skvělým zákrokům Pitáka prohrával Hodonín o jedinou branku. Ďáblové své vedení navýšili v přesilové hře, ale po gólu Zaychika ve vlastním oslabení a trefě Macha z přesilové hry bylo srovnáno. Novojičínští se však vrátili do vedení v závěru druhé části, kdy hrubku Pitáka potrestal Roman Maliník. Ďáblové ve třetí třetině odskočilo zpět do dvoubrankového vedení, které si pohlídali až do závěrečné sirény. Na výhře Ďáblů se výrazně podepsali David Květoň a Adam Flok. Oba novojičínští útočníci získali tři kanadské body za gól a dvě asistence.

36. kolo, 2. liga, so 10.2.2024

HK Nový Jičín
SHKM Baník Hodonín

4:2

Branky a nahrávky: 12. Květoň (Maliník, Flok), 23. Konečný (Flok, Květoň), 40. Maliník, 46. Flok (Květoň, Kuboš) – 25. Zaychik (Hložánek), 38. M. Mach (P. Matěj I, J. Švejda). Rozhodčí Koziol, Bartek, Hladík. Vyloučení: 3:7. Využití:1:1. V oslabení 0:1. Průběh utkání 2:0, 2:2, 4:2.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – Báchor, D. Holáň, J. Holáň, Gřesík, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš – Berka, Olesz, Flok – Květoň, Hilšer, Konečný – D. Handl, Hudeček, J. Sluštík (C) – Škarka, Maliník (A), Zdeněk.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – D. Rauš (A), J. Švejda, L. Stuchlík, Billa, Sedláček – Bachánek, Laciga, Luža – Dobiáš, Sajdl (C), Mat. Novák – Huňady, M. Mach, P. Krejčí (A) – Bárta, Hložánek, P. Matěj I – Zaychik.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Musím pochválit celý mančaft. Makali jsme od začátku do konce. Vedli jsme 2:0, ale ve druhé třetině jsme trochu polevili. Dostali jsme gól ve vlastní přesilovce, ale nepoložilo nás to. Zvedli jsme se, hráli jsme týmově a zápas se nám podařilo dotáhnout do vítězného konce. Stálo nás to hodně sil, byli jsme trochu nervózní. Musím však klukům pogratulovat a poděkovat za týmovou práci. Určitě to budeme chtít přenést do dalšího utkání. Musíme takto jít krůček po krůčku, od zápasu k zápasu.“

Aleš Bachánek (trenér SHKM Baník Hodonín) „Byl to pro nás špatný zápas. Nezačali jsme dobře a nedařilo se nám dostat do utkání. V úvodu jsme nestíhali tempo a hráli jsme špatně z obrany. Ve druhé třetině se hra vyrovnala a podařilo se nám srovnat. Řekl bych, že jsme byli na koni, ale dostali jsme zbytečný gól na 3:2. Je to těžké, máme další dva zraněné hráče. Těžko se otáčí zápas, když hrajeme na dvě lajny. Následně jsme dostali čtvrtou branku. Škoda, že jsme potom trefili dvě břevna. Kdybychom si odvezli body, bylo by to dobré.“

Komentář k zápasu

První změna od minulých nevydařených zápasů šla poznat již od prvních minut, kdy Ďáblové měli lepší vstup do utkání než jejich soupeř. První větší šance přišly v deváté minutě. Novojičínští uzamkli Baník v obranném pásmu a na Pitáka vyslali několik nebezpečných pokusů. Stav se však prozatím neměnil.

V jedenácté minutě dojel před Pitákem odražený puk Jiří Zdeněk, jenže již nedokázal přehodit kotouč přes pravý beton ležícího Pitáka. Po dvanácti minutách hry se Ďáblové zaslouženě dostali do vedení. Piták rozehrál pouze na hokejku Adama Floka. Ten poslal kotouč za branku Romanu Maliníkovi, jenž mezi kruhy našel volného Davida Květoně, který pohotovou střelou rozvlnil síť v hostující brance.

Vzápětí přišlo první vyloučení, když na trestnou lavici usedl Matěj Novák. V přesilovce našel Martin Škarka přesnou přihrávkou Jana Sluštíka, po jehož střele již byl Piták překonaný. Puk se však zastavil před brankovou čárou, odkud jej pohotově odklidili hostující obránci. O chvíli později pálil z dobré pozice Adam Flok, ale Piták se skvěle přesunul ke své pravé tyči a jeho pokus zneškodnil.

V 17. minutě předvedl hodonínský brankář další skvělé zákroky. Nejdříve lapil nebezpečný pokus Martina Dudáše a o chvíli později zneškodnil ránu Tomáše Hanáka, kterou při souboji tváří v tvář vytěsnil svým levým ramenem nad břevno. Ďáblové tak i přes mnoho šancí další branku nepřidali a do druhé části vstupovali s jednobrankovým vedením. Začátek druhé třetiny však patřil Baníku. Již po šestnácti vteřinách hry se před Hořejším ocitl Hložánek, ale svou střelu neumístil mezi tři tyče.

Následně byl vyloučen za držení hole Matěj Novák, což Ďáblové potrestali druhým gólem. Adam Flok po křižné přihrávce Davida Květoně našel na druhé straně volného Viktora Konečného, jenž překonal Pitáka střelou nad lapačku. O chvíli později usedl na trestnou lavici Dobiáš, který pykal celkem čtyři minuty za nedovolené bránění a nesportovní chování. Místo navýšení vedení však přišlo snížení. Do samostatného úniku se dostal Hložánek, proti jehož kličce předvedl Hořejší perfektní zákrok. Odražený kotouč si však našel Denis Zaychik, kterému stačilo pouze uklidit puk do odkryté klece.

Novojičínským mohl vrátit dvougólové vedení Flok, jenže z dobré pozice mu střela nesedla podle představ. Na konci 34. minuty se Martinu Škarkovi nepodařila rozehrávka a na Hořejšího se řítil osamocený Matěj, jehož střelu vyrazil novojičínský brankář koncem hole. Srovnání však přece jen přišlo. V čase 37:20 si Ďáblové na pravé straně nepohlídali rozjetého Matěje Macha, jenž přesnou střelou mezi betony využil početní převahu.

Už to vypadalo, že se půjde do kabin za vyrovnaného stavu, jenže v závěru druhé třetiny Piták chyboval v rozehrávce, když přihrál přesně na hokejku Romana Maliníka, který střelou do odkryté branky vrátil Ďáblům čtyři vteřiny před sirénou vedení. Novojičínští si ve třetí třetině tvořili další gólové příležitosti. Přečíslení tři na jednoho ani šikovná teč Viktora Konečného však brankou ještě skončili.

Na čtvrtý gól si domácí příznivci museli počkat do 46. minuty. Na levém kruhu si vyměnili puk David Květoň s Petrem Kubošem, který následně přesnou přihrávkou mezi kruhy vyzval k zakončení Adama Floka, jenž poslal kotouč do pravého horního rohu a Ďáblové opět vedli o dvě branky. Místo tlaku Baníku však přicházely další šance novojičínského celku. V 55. minutě se před Pitáka dostal Jiří Zdeněk, jenže kotouč poslal vedle pravé tyče. O pár vteřin později byl před brankářem hostů zcela osamocený Viktor Konečný, ale svou kličkou na Pitáka nevyzrál.

Hodonín měl možnost zápas ještě zdramatizovat, jenže s nepříjemnou střelou v 58. minutě pomohlo Hořejšímu břevno. Novojičínští žádný závěrečný tlak nedovolili a po závěrečné siréně slavili důležité vítězství 4:2. Baník se jim tak podařilo porazit po šesti porážkách v řadě ve vzájemných zápasech. Zároveň se na Hodonín výrazně dotáhli bodově. Čtvrtý Baník má nyní pouze jednobodový náskok.