Bořek Kopecký

Novojičínští se v rámci 29. kola vydali do Žďáru nad Sázavou. Plameny vedly po dvou třetinách 3:1 a už to vypadlo, že ukončí sérii pěti porážek v řadě. Ďáblové však nesložili zbraně a ve 48. minutě přišlo snížení z hole Jiřího Zdeňka. Při následném risku bez brankáře se řítil na odkrytou novojičínskou branku Čejku, jenže z mezikruží neposlal kotouč mezi tři tyče. Hra se poté přesunula před Sejpala, kde si při závaru před brankou Plamenů našel volný puk Škarka, jenž devadesát vteřin před třetí sirénou vyrovnal na 3:3. Utkání dospělo do samostatných nájezdů, ve kterých Hořejší zneškodnil všechny pokusy domácího týmu, zatímco v dresu Ďáblů se prosadili Škarka a Květoň. Ďáblové si tak díky hattricku Martina Škarky a skvělému Filipu Hořejšímu vezou domů dva body.

29. kolo, 2. liga, so 13.1.2024

SKLH Žďár nad Sázavou
HK Nový Jičín

3:4 SN.

Branky a nahrávky: 7. Půhoný (M. Kubíček), 21. Kulhánek (Půhoný, Dušek), 24. Dušek (Wasserbauer, Půhoný) – 6. Škarka (Zdeněk), 48. Zdeněk (J. Sluštík), 59. Škarka (Zdeněk, D. Holáň), rozh. náj. Škarka. Rozhodčí: Grygera – Gregar, Kalina. Vyloučení: 3:5. Využití:0:0. V oslabení 0:0. Průběh utkání0:1, 3:1, 3:4.

SKLH Žďár nad Sázavou: Sejpal (Sláma) – Kukla, Pleva (C), Kulhánek, Jar. Ludvík, M. Kubíček, A. Svoboda, Půža – Půhoný (A), Wasserbauer (A), Dušek – Čejka, Jícha, Rohlík – Chlubna, T. Ludvík, Maštera – Polodna, Štola, Gregar.

HK Nový Jičín: Hořejší (Nehasil) – D. Holáň, J. Holáň, Gřesík, Kuboš, Hruška, Dudáš – Květoň, Maliník (A), Konečný – Olesz, Zdeněk, Škarka – Gebauer (C), Flok, J. Sluštík (A) – Hilšer, D. Handl, Kafka – Hudeček.

Ohlasy

Petr Kuboš (hrající trenér HK Nový Jičín) „Dnes to bylo velmi vyrovnané utkání. Musím pochválit celý mančaft, že jsme utkání otočili ze stavu 1:3 a nakonec vyhráli na nájezdy. Třetí třetinu jsme ubránili dlouhé oslabení pět na tři. Kluci hráli obětavě, disciplinovaně a spolehlivě. Byly tam chyby ve druhé třetině, kdy to bylo takové nahoru dolů a soupeř nám odskočil. Něco jsme si k tomu řekli a zápas dopadl tak, jak dopadl. Jsme rádi za dva body, které si odvážíme.“

Komentář k zápasu

Plameny si vytvořily šanci hned z prvního útoku, kdy se na pravé straně ocitl volný Půhoný, jehož střelu zneškodnil Hořejší svou vyrážečkou. V páté minutě zahrozili domácí po špatné rozehrávce Ďáblů, ale Hořejší předvedl důležitý zákrok betonem. V čase 5:46 šli Ďáblové do vedení. Po vhazování v útočném pásmu si našel kotouč Martin Škarka, který pohotovou přízemní střelou otevřel gólový účet utkání.

Žďárští však rychle srovnali. Po objetí branky našel Kubíček volného Jiřího Půhoného, který překonal přesouvajícího se Hořejšího a bylo vyrovnáno. Plameny následně hrály přesilovou hru a byly blízko k další brance, když se po střele Kubíčka od modré čáry rozezněla za zády Hořejšího tyčka. Na konci šestnácté minuty našel Zdeněk zpoza brány volného Konečného, ale zakončení nejproduktivnějšího Ďábla dokázal Sejpal pokrýt. Do druhé části se tak vstupovalo za stavu 1:1.

Svěřenci Milana Řehoře vstoupili do druhé části velmi aktivně a již po osmnácti vteřinách hry šli do vedení. Půhoný předal kotouč Tomáši Kulhánkovi, který byl na pravém kruhu zcela osamocený a střelou nad lapačku rozvlnil síť v novojičínské brance. Plameny pokračovaly v aktivní hře a v čase 23:34 slavily další úspěch. Ďáblové si na pravém kruhu nepohlídali Dominika Duška, jenž zaskočil Hořejšího střelou na bližší tyč a zvýšil vedení svého týmu na 3:1.

Hned vzápětí se domácí ocitli v další šanci, ale přečíslení dva na jednoho skončilo nepřesnou střelou. Ve 31. minutě se po pěkné kličce na modré čáře dostal do samostatného úniku Konečný, jenže při zakončení mu kotouč sjel z čepele hole a puk skončil na betonech Sejpala. O chvíli později si našel odražený kotouč Handl, ale jeho dorážka byla tečovaná mimo tři tyče. V závěru druhé třetiny se Plameny dostaly do přečíslení dva na jednoho, jenže Ďábly podržel skvělým zákrokem Hořejší, který se včas přesunul ke své pravé tyči a udržel puk mezi svými betony. Novojičínští tak vstupovali do třetí části s dvougólovou ztrátou.

Snížení přišlo na začátku 48. minuty. Domácí obraně ujela dvojice Sluštík a Zdeněk. První jmenovaný před brankou předložil puk Jiřímu Zdeňkovi, proti jehož střele se Sejpal nestihl přesunout a bylo to o jediný gól. Poté však šli Ďáblové do tří. Novojičínští strávili ve třech minutu a 29 vteřin, ale Plameny i přes velký tlak dlouhou přesilovku nevyužily a pokračovalo se za stavu 3:2.

Novojičínští se v závěru rozhodli pro risk bez brankáře. Už to vypadalo, že bude o vítězi utkání jasně rozhodnuto, když se Čejka řítil sám na odkrytou novojičínskou branku. Žďárský útočník však z mezikruží poslal puk vedle levé tyče a z protiútoku udeřili Ďáblové. Před Sejpalem se vytvořil závar, při kterém si našel volný kotouč Martin Škarka, jenž svým druhým gólem v utkání vyrovnal na 3:3.

V prodloužení měli více ze hry domácí. Plameny držely kotouč na hokejkách, ale nedařilo se jim tvořit šance. V 64. minutě zneškodnil Hořejší samostatný únik, který se nakonec ukázal jako jediná gólová příležitost při hře tři na tři. Dále pak následovaly nájezdy. Jako první se chopil kotouče Martin Škarka, který překonal Sejpala bekhendovou kličkou nad lapačku. Hořejší následně zneškodnil všechny čtyři pokusy domácího celku a v páté sérii rozhodl o vítězství Ďáblů přesnou střelou nad lapačku David Květoň. Autorem vítězného nájezdu se stal Martin Škarka, který tak zkompletoval hattrick.