Bořek Kopecký

Před úvodním vhazováním proběhlo slavnostní vyvěšení dresu Milana Macháčka s číslem 21. Dres vyvěsil ke stropu stadionu Alois Hadamczik, který také pronesl pár slov o novojičínském hokeji. O slavností buly se následně postarali syn Petr a vnuk Štěpán Macháček. Poté odstartovalo třetí derby této sezony. Gólový účet otevřel v patnácté minutě Jan Sluštík, na kterého v úvodu druhé části navázal Jiří Zdeněk, který jako autor druhé branky Ďáblů rozhodl o tom, kdo si domů odnese cenu v podobě televize značky TCL. Kopřivnici se podařilo snížit, jenže Ďáblům vrátil dvougólový náskok Viktor Konečný. V 56. minutě obstaral kontaktní branku Vojtěch Pindel a schylovalo se k dramatickému závěru. Ten však odmítl Adam Flok, který vystihl rozehrávku soupeře a gólem do prázdné branky definitivně rozhodl o vítězi utkání. Ďáblové tak slavnostní zápas ovládli poměrem 4:2 a Kopřivnici poráží v této sezoně také napotřetí.

28. kolo, 2. liga, čt 11.1.2024

HK Nový Jičín
HC ISMM Kopřivnice

4:2

Branky a nahrávky: 15. J. Sluštík (Gebauer, Dudáš), 22. Zdeněk (Olesz, Dudáš), 44. Konečný (Květoň, Maliník), 60. Flok – 35. Gola (Pindel), 56. Pindel (Hrůzek, Fojtík). Rozhodčí: Kubičík – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 6:5. Využití:1:0. V oslabení 1:1. Diváci 1038. Průběh utkání 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – D. Holáň, J. Holáň, Gřesík, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš – Květoň, Maliník (A), Konečný – Olesz, Zdeněk, Tarnoczy – Flok, Gebauer (C), J. Sluštík (A) – Hilšer, Kafka, Handl - Hudeček, Škarka.

HC ISMM Kopřivnice: Kubáň (Baldik) – Zeman, Petrek, Marek, Fojtík, Hrůzek, Spurný, Kelnar – Raška, Gola, Indrst – Suchý (A), A. Urban, Brodek – J. Mach (C), Pindel, Kubík – O. Sluštík (A), Pargáč.

Ohlasy

Petr Kuboš (hrající trenér HK Nový Jičín) „Musím říct, že to byl těžký zápas. Věděli jsme, co nás čeká. Musím pochválit všechny kluky za bojovnost. Odmakali jsme to do šedesáté minuty. V první třetině měla Kopřivnice hodně šancí. My jsme dali gól na 1:0. Druhou třetinu jsme neodehráli příliš dobře, ale po třetí část jsme udělali změny, semkli jsme se jako tým a vyhráli jsme za tři body.“

Ladislav Majkus (trenér HC ISMM Kopřivnice) „Za mě to bylo pro pro pohled diváka velmi pěkné utkání. Pro nás výsledkově bohužel už ne. Myslím si, že jsme byli blízko k vyrovnání, ale bohužel se nám to dnes nepodařilo.“

Komentář k zápasu

Oba celky vstoupily do utkání velmi aktivně. Po rychlých útocích na obou stranách přišla první přesilovka zápasu, když na trestnou lavici usedl Olesz. Kopřivnici se však přesilovou hru nepodařilo využít a diváci si na první gól museli ještě počkat. Sedmá minuta přinesla první početní převahu pro Ďábly, jenže trest Kelnara se jim nepodařilo potrestat brankou. Na začátku patnácté minuty zahrozili svěřenci Ladislava Majkuse. Z pravého kruhu pálil nepříjemně Indrst, ale Hořejšímu se jeho pokus podařilo vytěsnit do ochranné sítě.

Z následného protiútoku udeřili Ďáblové. Dudáš předal kotouč Gebauerovi, který si na levé straně všiml zcela osamoceného Jana Sluštíka, jenž měl dost času si zakončení připravit a kotouč poté poslal přesně k pravé tyči kopřivnické branky. Závěr úvodního dějství patřil Kopřivnici, jenže srovnání nepřišlo a Ďáblové odcházeli do šaten s těsným vedením 1:0. Novojičínští odskočili na začátku druhé části do dvoubrankového vedení. Rychlý protiútok zakončil střelou z pravé strany Olesz, jehož ránu vyrazil Kubáň před sebe a u odraženého kotouče byl jako první Jiří Zdeněk, který přehodil ležícího Kubáně a zvýšil vedení Ďáblů.

Kopřivničtí měli následně možnost snížit v početní převaze, ale Hanák strávil na trestné lavici celé dvě minuty a gólový rozdíl se neměnil. Chvíli po polovině základní hrací doby hráli Ďáblové dvě přesilovky, jenže místo toho, aby svému soupeři odskočili, Kopřivnice slavila snížení ve vlastním oslabení. Při situaci dva na dva předal Pindel kotouč Patriku Golovi, jenž si udělal prostor ke střele a přesným zakončením k pravé tyči obstaral kontaktní branku.

Svěřenci Ladislava Majkuse měli následně možnost vyrovnat v přesilové hře, ale Ďáblové dokázali ubránit také třetí přesilovku soupeře. Do třetí části se tak vstupovalo za stavu 2:1. V čase 43:38 byl za podrážení vyloučen Zeman, který strávil na trestné lavici pouhých čtrnáct vteřin. Z levého kruhu našel Květoň přesnou střílenou přihrávkou hůl Viktora Konečného, jenž úspěšnou tečí rozvlnil síť kopřivnické branky a v přesilové hře zvýšil náskok Ďáblů na 3:1.

Vzápětí byl z kopřivnických řad vyloučen také Červenka, jenže Ďáblové v početní převaze další gól nepřidali. Hosté se hnali za vyrovnáním, ale nedařilo se jim tvořit gólové šance. Snížení přišlo v čase 55:25. Kopřivnice si vytvořila tlak, jenž skončil úspěšnou tečí Vojtěcha Pindela, který usměrnil kotouč mimo dosah Hořejšího. V 57. minutě byl vyloučen za hákování Zdeněk a hosté měli jedinečnou možnost vyrovnat. Přesilovku však nevyužili a po konci trestu zahrozili sami Ďáblové, jenže přečíslení dva na jednoho přerušil odpískaný ofsajd.

Kopřivnice však měla k dispozice další početní převahu. Minutu před třetí sirénou smolně zasáhl Jan Sluštík obličej soupeře a byl odeslán na trestnou lavici za vysokou hůl. Svěřenci Ladislava Majkuse si vyžádali oddechový čas, po kterém zůstal Kubáň na střídačce a hosté to zkusili v šesti proti čtyřem. Ďáblové se však dokázali osvobodit a hosté se museli vrátit pro kotouč až za svou branku. Při následném pokusu o rychlé založení útočné akce se Kopřivnici nepodařilo přesně rozehrát a kotouč skončil na hokejce Adam Floka, který z mezikruží uklidil puk do prázdné branky a gólem na 4:2 definitivně rozhodl o vítězi utkání. Ďáblové tak v této sezoně porazili Kopřivnici také ve třetím derby a slavnostní utkání vyhráli za tři body.