Bořek Kopecký

AZ se dostal do vedení již v sedmé minutě po přesné střele Jiřího Karafiáta. Ďáblům se však podařilo v závěru první části vyrovnat v přesilové hře a do šaten se odcházelo za vyrovnaného stavu 1:1. Druhá třetina však patřila Havířovu, který se díky dvěma brankám ujal opět vedení. Divoký úvod třetí třetiny přinesl hned tři branky. Po gólu Marka Haase snižoval Roman Maliník, jenže AZetu vrátil třígólový náskok tehdejší Ďábel Tomáš Franek. Deset minut před koncem pak Šindelku vystřídal v havířovském brankovišti Šimonů, který si na ledě Ďáblů odbyl premiéru v havířovském dresu, ve které navíc neinkasoval jedinou branku. Novojičínští tak po výsledku 2:5 prohráli potřetí v řadě a nepříznivou sérii se pokusí přerušit již v sobotu na ledě Techniky.

26. kolo, 2. liga, čt 4.1.2024

HK Nový Jičín
AZ Havířov

2:5

Branky a nahrávky: 19. Konečný (Kuboš, Maliník), 43. Maliník (Konečný, Květoň) – 7. Karafiát (Klimša, Ševčík), 24. Apolenář (Tvrdý, Ćmiel), 34. Ševčík (Spratek), 42. Haas (Bednář), 45. Franek (Bednář, Haas). Rozhodčí: Koziol – Bartek, Vojtášek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení 0:1. Průběh utkání 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – J. Holáň, Gřesík, Hanák, Kuboš, Dudáš, Hruška – Maliník (A), Konečný, Květoň – Olesz, Zdeněk, Tarnoczy – J. Sluštík (A), Flok, Gebauer (C) – Berka, D. Handl, Kafka – Hilšer.

AZ Havířov: Šindelka (Šimonů) – Kunc, Ficek, Valenta (A), Havlík, Ščurek, Vosátko, Ševčík – Karafiát, J. Křivohlávek, Klimša (A) – Bednář, Haas (C), Franek – Kratochvil, Spratek, Pawliczek – Apolenář, Ćmiel, Tvrdý – Pavlík.

Ohlasy

Petr Kuboš (hrající trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že nás dnes čeká lepší soupeř. Ne nadarmo je Havířov první v tabulce. Myslím si, že jsme se na soupeře dobře připravili. Jak takticky, tak i herně. Řekl bych, že první třetinu jsme zvládli dobře. Ve druhé části jsme trochu polevili v taktických věcech, kdy jsme neplnili to, co jsme plnili první třetinu. Třetí třetina už byla těžká. Hned na začátku jsme inkasovali. Stáhli jsme na 2:4, ale Havířov je zkušený mančaft a vedení si již pohlídal.“

Jiří Raszka (trenér AZ Havířov) „Těžká první třetina. Patnáct dní jsme nehráli, takže to ze začátku bylo takové rozhárané. Soupeře jsme přestříleli a myslím si, že jsme měli větší tlak. Od druhé třetiny se náš výkon ještě zlepšil. Vedli jsme 3:1, ale z takového tlaku potřebujeme vytěžit více. V útočném pásmu se musíme více tlačit do brány. Dnes kluci odvedli dobrý výkon dozadu. Změnili jsme taktiku a fungovalo to dobře, takže jsem rád, že se s tím kluci popasovali. Jsme rádi za tři body.“

Komentář k zápasu

Úvod utkání byl od obou celků opatrný, jenže časem převzal otěže zápasu Havířov. Hrálo se především před domácí brankou a v čase 6:34 šel AZ do vedení. Hosté se dostali do přečíslení dva na jednoho, při kterém si udělal prostor ke střele Jiří Karafiát a po přesném zakončení lovil Hořejší poprvé kotouč ze své sítě. Ďáblové měli možnost srovnat v přesilové hře, jenže si nepohlídali předbrankový prostor a Hořejší čelil nepříjemné střele. Novojičínští zahrozili až v závěru počet převahy. Tvrdou střelou Dudáše vyrazil Šindelka před Konečného, ale havířovský brankář udržel svůj beton u levé tyče a zneškodnil dorážku nejproduktivnějšího Ďábla.

Novojičínští hráli další přesilovou hru v závěru první části. Obranou hostů prošel Květoň, jenž následně našel na druhé straně křižnou přihrávkou volného Tarnoczyho, po jehož střele orazítkoval kotouč pravou tyč havířovské branky. Ďáblové však v přesilovce přece jen slavili vyrovnání. Střelu Kuboše od modré čáry šikovně tečoval Viktor Konečný, který se následně zorientoval před brankovištěm, našel si odražený puk a pohotovým zakončením mezi Šindelkovy betony vyrovnal na 1:1. První třetina již nic dalšího nenabídla a do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

Havířov se dostal zpět do vedení na začátku 24. minuty. Na bližší tyč pálil Jakub Apolenář, jehož střela Hořejšímu propadla a kotouč skončil za brankovou čárou. V čase 27:51 usedl na trestnou lavici Hanák, ale přesilovou hru se AZetu využít nepodařilo. V největší šanci se ocitl Bednář, který po křižné přihrávce netrefil kotouč před poloodkrytou brankou. Ve 32. minutě pak ujel novojičínské obraně Kratochvil, jenž svůj samostatný únik zakončil střelou nad břevno.

Ďáblové měli možnost srovnat v přesilové hře, ale naopak to byl Havířov, který se prosadil ve vlastním oslabení. Po levé straně ujel obránce Ondřej Ševčík, který přesnou střelou zvýšil vedení svého týmu na 3:1. Na konci druhé části se ještě objevil před odkrytou novojičínskou brankou Tvrdý, ale nepodařilo se mu zasáhnout skákavý kotouč. Novojičínští tak vstupovali do třetí třetiny s dvougólovým mankem.

Úvod třetí část nabídl hned tři góly. Již po 65 vteřinách hry se u mantinelu uvolnil Bednář, který následně našel před brankou volného Marka Haase, který poslal AZ do vedení 4:1. Ďáblům se však podařilo rychle odpovědět. V čase 42:21 perfektně vyřešili situaci dva na dva Konečný s Romanem Maliníkem, který snížil na rozdíl dvou branek. Vzápětí se však prosadil také Havířov. Na začátku 45. minuty překonal Hořejšího pohotovou střelou na bližší tyč tehdejší Ďábel Tomáš Franek a bylo to opět o tři góly.

V 50. minutě skončilo utkání pro Šindelku, kterého v havířovském brankovišti vystřídal Daniel Šimonů, pro kterého to byla krátká premiéra s čistým kontem. Naopak na druhé straně čelil Hořejší ještě několika nebezpečným pokusům. Ve vlastním oslabení se před novojičínského brankáře dostal Pavlík, ale svou střelou úspěšný nebyl. V 59. minutě se pak Hořejší roztáhl na brankové čáře a nedovolil AZetu další branku. Havířov tak v Novém Jičíně potvrdil roli favorita a po výhře 5:2 si odváží všechny tři body.