Bořek Kopecký

Dohrávka 25. kola nabídla nervydrásající utkání. Ďáblové se v první třetině dostali do dvougólový vedení, jenže další branku již v zápase nepřidali. To Baníku se ve druhé části podařilo snížit ve vlastním oslabení a ve třetí části pak dokonal obrat na konečných 3:2. Velmi kontroverzní třetí gól Hodonína obstaral Matěj Mach. Jeho branka byla i přes velký nesouhlas novojičínských hráčů uznána a nakonec se ukázala jako rozdílová. Na výhře Baníku má velkou zásluhu brankář Dominik Piták, který zneškodnil hned několik gólových šancí Ďáblů.

25. kolo, 2. liga, so 30.12.2023

SHKM Baník Hodonín
HK Nový Jičín

3:2

Branky a nahrávky: 33. Luža (Talafa, Dobiáš), 48. P. Krejčí (Štědrý, Zorko), 50. M. Mach (Dobiáš, Sajdl) – 17. Olesz (Hruška, D. Handl), 20. D. Handl (Olesz, Škarka). Rozhodčí: Škach – Kučera, Peluha. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:0. V oslabení 1:0. Průběh utkání 0:2, 3:2.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Talafa, J. Švejda, Riedl, D. Rauš (A), Zorko, Sedláček, Bílek – Laciga, Luža, Dobiáš – Mat. Novák, M. Mach, Weintritt – Sibilevič, Sajdl (C), Hložánek – Bachánek, Štědrý, P. Krejčí (A).

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – Báchor, J. Holáň, D. Holáň, Gřesík, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš – D. Handl, Maliník (A), Konečný - J. Sluštík (A), Flok, Gebauer (C) - Tarnoczy, Olesz, Květoň - Škarka, Berka, Kafka.

Ohlasy

Petr Kuboš (hrající trenér HK Nový Jičín) „Musím říct, že jsme dnes odehráli dobrý zápas. Jen je škoda, že jsme si z Hodonína neodvezli žádný bod. Hráli jsme dobře do obrany, mrzí nás neproměněné šance, kterých bylo hodně a mohly zápas rozhodnout.“

Jaké to je být hrající trenér?

„Je to trošičku nezvyk, ale myslím si, že jsme si funkce během zápasu rozdělili. Nebylo to všechno na mně. Kluci mi hodně pomohli, takže si myslím, že v tomhle nebyl žádný problém.“

Komentář k zápasu

Hned v úvodu utkání ujel hodonínské obraně Maliník, jenže při svém samostatném úniku na Pitáka nevyzrál. V další dobré pozici se ocitl Tarnoczy, ale ani on nebyl svou střelou z pravé strany úspěšný. Ve čtvrté minutě usedl na trestnou lavici Sedláček a Ďáblové měli k dispozici přesilovou hru. Největší šance vznikla po nahození Báchora od modré čáry, kde šikovně tečoval Konečný. Novojičínští se následně snažili ještě dorážet, jenže Piták dokázal udržet kotouč ve své výstroji.

Na začátku jedenácté minuty měli možnost udeřit domácí, jenže Weintritt ani Talafa na Hořejšího nevyzráli. Poté zahrozili Ďáblové. Přečíslení dva na jednoho zakončil Konečný, proti jehož střele se blýskl skvělým zákrokem lapačkou Piták. V čase 16:56 padla na Zimním stadionu Václava Nedomanského úvodní branka a postarali se o ní Ďáblové. Střelu Hrušky usměrnil nad rameno hodonínského brankáře Rostislav Olesz, který otevřel gólový účet utkání.

Novojičínští udeřili do první sirény ještě jednou. Škarka našel zpoza brány Olesze, který však úspěšný nebyl. Dojel si však pro kotouč za bránu a následně pálil z podobné pozice Dan Handl, který střelou k levé tyči navýšil náskok Nového Jičína na 2:0. Ďáblové hráli na začátku druhé části početní převahu, ale své vedení v ní nenavýšili. Stejně tomu tak bylo ve 31. minutě při vyloučení Macha, kdy se Baník dokonce prosadil ve vlastním oslabení. Při signalizovaném trestu našel Talafa před brankou volného Dominika Lužu, jenž rozvlnil síť v novojičínské brance a snížil na rozdíl jediného gólu.

Hra se následně výrazně přitvrdila. Za napadení šel pykat Hložánek, ale Ďáblové ani svou čtvrtou přesilovou hru v utkání nevyužili. Pokračovalo se ve tvrdé hře a po mnoha kontroverzních situacích schytávali rozhodčí kritiku od obou celků. Ve 38. minutě si na trestné lavici odseděl dvě minuty za krosček Tarnoczy, protože ani Baník nebyl při své přesilovce úspěšný. Novojičínští tak vstupovali do třetí části s těsným vedením 2:1.

Hned na začátku třetí třetiny měli Ďáblové několik možností navýšit své vedení. Nejdříve se dostal do samostatného úniku Viktor Konečný, jenže Piták si prostor mezi svými betony pohlídal. Poté ujel domácí obraně Olesz, který svou bekhendovou kličkou taky neuspěl, ale při zakončení byl faulován a následovalo trestné střílení. K tomu se rozjel David Květoň, po jehož bekhendové kličce mezi betony dokázal Piták udržet puk před brankovou čárou.

Ve 48. minutě pak přišlo ze strany Baníku srovnání. Po střele od modré čáry se kotouč odrazil před Petra Krejčího, který pohotovým zakončením vyrovnal na 2:2. Hodonín vzápětí udeřil znova. Velmi kontroverzní gól slavil Matěj Mach, který střílenou přihrávku Dobiáše dopravil za brankovou čáru pomocí své brusle. I přes velké protesty novojičínských hráčů byla branka uznána.

Ďáblové to v závěru utkání zkoušeli v šesti. Chvíli hráli dokonce při vyloučení Dobiáše šest na čtyři, ale Baník v bráně držel vynikající Piták, který zneškodnil všechny nebezpečné pokusy Ďáblů. V samotném závěru však domácí brankář chyboval. Piták dlouho váhal s rozehrávkou a následně předložil puk Oleszovi, který křižným pasem našel Konečného. Nejlepšímu novojičínskému střelci však střela do odkryté brány nevyšla a Hodonín si už své těsné vedení pohlídal. Ďáblové tak nakonec odjíždí z Hodonína bez bodu.