Bořek Kopecký

Utkání odstartovalo slavnostní buly, kterého se chopil Roman Částečka, jenž slavil jubilejních 60 let. Svěřenci Davida Dostála prohrávali na domácím ledě s Opavou již 0:3, ale Ďáblové poté převzali otěže utkání a snížili na rozdíl jediné branky. Novojičínští si za stavu 2:3 tvořili nespočet šancí, ale Slezan držel skvělý Slíž v brance. Opavu uklidnil gól Káni na 2:4, ale po chvíli přišla kontaktní branka z hole Romana Maliníka. V závěru utkání to ještě zkoušeli svěřenci Davida Dostála při hře bez brankáře. I přes velké množství šancí však vyrovnávací branka nepřišla a Slezan si z derby odváží tři body po těsném vítězství 3:4.

24. kolo, 2. liga, st 20.12.2023

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

3:4

Branky a nahrávky: 46. Flok (J. Sluštík, Gřesík), 46. Konečný (Maliník), 55. Maliník (Konečný, Dudáš) – 23. Vojtovič (Beránek), 34. Káňa (Rousek, Šindelář), 43. Vašenka (Stuchlík, Šindelář), 54. Káňa (Stuchlík). Rozhodčí: Vaněk – Hladík, Veselý. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení 0:1. Průběh utkání 0:3, 2:3, 2:4, 3:4.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – D. Holáň, J. Holáň, Gřesík, Báchor, Dudáš, Hruška – Konečný, Maliník (A), D. Handl – Olesz, Flok, Zdeněk – J. Sluštík (A), Gebauer (C), Matěj – Hilšer, Škarka, Hudeček – Berka.

HC Slezan Opava: Slíž (Nowak) – Lehotský, Thiel, Ervasti, Šindelář (C), Štěpánek, Pachula, Jak. Ludvík – Buršík, Káňa, Stuchlík (A) – Rousek (A), Brada, Štindl – Häring, Vašenka, Beránek – Vojtovič, Kotásek, Horný.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „První dvě třetiny jsme nehráli tak, jak jsme chtěli. Chyběl nám pohyb a rychlá nahrávka. Kluci nenacházeli prostory, kde bychom měli být, ale ani přihrávky tam nechodily. Prohrávali jsme o dvě branky a na začátku třetí třetiny jsme hráli přesilovku, ve které jsme inkasovali na 0:3. Kluci najednou začali hrát, jak jsme si to přáli. Byli jsme rychlí, chodili rychlé nahrávky a někteří byli schopni udělat jeden na jednoho a přečíslení.“

„Zbrzdila nás hrozná individuální chyba. Sice jsme dali kontaktní třetí gól, ale už to bylo složité. Zápas mě samozřejmě mrzí, ale musíme pogratulovat Opavě. Má mladý tým a hraje jednoduchý hokej. Hráli to, co si řekli a fungovalo to. Bohužel pro nás to skončilo tak, jak to skončilo.“

Pavel Zdráhal (trenér HK Opava) „Z naší hry jsem byl překvapený, předvedli jsme velmi dobrý výkon. Hráli jsme aktivně a dobře jsme napadali, ale nevytvořili jsme si větší gólovou šanci. Ve druhé třetině jsme dali dva góly, ale moc dobře jsem věděl, že Nový Jičín má zkušené hráče a stav bude chtít změnit. Nabádal jsme hráče, ať hrajeme pořád stejný styl. Dali jsme gól na 3:0 a vypadalo to, že to takhle dohrajeme.“

„Po trochu šťastném gólu se Nový Jičín zvedl a na našich hráčích šlo vidět, jak jsme psychicky spadli dolů. Po šťastném gólu jsme odskočili na 4:2, což se nám vrátilo z posledního zápasu, kdy jsme po podobné brance prohráli. Domácí pět minut před koncem snížili na 4:3, ale zápas jsme jako tým ubojovali.“

Komentář k zápasu

Úvodní třetina velké množství šancí nenabídla. První brankovou příležitost si vytvořil Slezan, který se po nahození od modré čáry dostal k několika dorážkám, ale Šimonů kotouč za svá záda nepropustil. Otěže utkání poté převzali Ďáblové, kteří také zahrozili po nahození od modré čáry, když svou šikovnost předvedl Berka, který usměrnil puk jen těsně vedle pravé tyče opavské svatyně.

Také další šance vznikla po střele od modré čáry. Slíž měl zakrytý výhled a pokus Báchora zastavila za jeho zády až levá tyč. Největší příležitost první části patřila Škarkovi, kterého před brankou našel přesnou přihrávkou Zdeněk. Mladý novojičínský útočník se tak ocitl v souboji tváří v tvář Slížovi, který se blýskl skvělým zákrokem lapačkou. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Třiadvacátá minuta přinesla první branku a slavila ji Opava. Beránek získal kotouč ve středním pásmu a následně našel přesnou přihrávkou mezi kruhy Jana Vojtoviče, jenž zamířil přesně k pravé tyči a poslal Slezan do vedení. Novojičínští měli možnost srovnat v přesilové hře, jenže největší šanci si ve vlastním oslabení vytvořil Rousek, který se dostal do samostatného úniku, ale svou bekhendovou kličkou na Šimonů nevyzrál.

Ve 33. minutě usedl na trestnou lavici Dudáš, který pykal celkem čtyři minuty za držení a hrubost. Opavští výjimečnou příležitost k navýšení svého náskoku využili v čase 33:16. Rouskova střela propadla za záda brankáře Šimonů a u volného kotouče byl jako první tehdejší Ďábel Tomáš Káňa, který už měl jednoduchou práci doklepnout puk za brankovou čáru.

Po druhé brance se hrálo nahoru dolů a oba celky si tvořily mnoho šancí. Nejdříve se blýskl dobrým zákrokem lapačkou Slíž. Na druhé straně pak zahrozil Vojtovič, jenž tečoval nahození od modré čáry jen těsně nad břevno novojičínské branky. Aktivní hra pokračovala a před Slížem se ocitl nikým nekrytý Sluštík, jenže skóre se po jeho zakončení neměnilo. Z následného protiútoku měli možnost udeřit svěřenci Pavla Zdráhala, kteří se dostali do přečíslení dva na jednoho, ale Šimonů se skvěle roztáhl na brankové čáře.

Slezan tak vstupoval do třetí části s dvoubrankovým náskokem. Hned na začátku třetí části se z pravé strany natlačil před Slíže Konečný, k následné dorážce se dostal Báchor, ale Slíž zůstal nadále nepřekonaný. Novojičínští měli možnost snížit v přesilové hře ale byl to Slezan, který udeřil ve vlastním oslabení. Přečíslení dva na jednoho zakončil střelou do protipohybu Jan Vašenka, který navýšil vedení Slezanu na 0:3.

Poté však úřadovali Ďáblové. V čase 45:20 zařídil první branku novojičínského celku Adam Flok, jehož křižnou přihrávku při přečíslení dva na jednoho si srazil do vlastní branky jeden z opavských hráčů. Po šestnácti vteřinách hry už to bylo pouze o gól. Branku Slezanu obkroužil Viktor Konečný, který si nabruslil do vhodné střelecké pozice a přesnou střelou nad lapačku snížil na 2:3.

Ďáblové byli hladoví po vyrovnání a tvořili si další šance. Krásnou individuální akcí prošel opavskou obranou Flok, který byl před Slížem zastaven zákrokem, který se domácímu publiku velmi nelíbil, ale rozhodčí zůstali klidní. V 50. minutě již novojičínští příznivci slavili vyrovnávací trefu, jenže v opavském brankovišti čarou Slíž, který zneškodnil dorážku Škarky na brankové čáře.

O dvě minuty později poskakoval kotouč před odkrytou svatyní Slezanu, ale žádnému z Ďáblů se jej nepodařilo dopravit do sítě. Z gólu se naopak radovala Opava. Po šťastném odrazu od zadního mantinelu si našel kotouč mezi kruhy Tomáš Káňa, jenž zakončil nekompromisně nad vyrážečku a zvýšil náskok Slezanu na 2:4. Kontaktní branka však přišla hned v následující minutě. Střelu Romana Maliníka z mezikruží vyrazil Slíž pouze nad sebe a kotouč poté dopadl až za brankovou čáru.

V závěru utkání to Ďáblové zkoušeli v šesti. Po vyloučení Šindeláře hráli dokonce přesilovou hru šest na čtyři. Svěřenci Davida Dostála si tvořili velké šance, nejdříve pálil nebezpečně Olesz, poté se Ďáblové dostali k několika dorážkám, ale v rozhodujících chvílích vždy přeskočil kotouč hokejku nebo chyběl krok k tomu jej dopravit za brankovou čáru. Slezan nakonec ubránil těsné vedení a z Nového Jičína si odváží tři body.