Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála započali rozsáhlé oslavy 30 let ve druhé lize tříbodovým vítězstvím. Ďáblové vstoupili do utkání velmi aktivně a již v úvodu zápasu šli do vedení. Horáci si dlouho vylamovali zuby na skvěle chytajícím Šimonů. Novojičínští své vedení navyšovali až na 5:0. Minutu před koncem pak upravil skóre na konečných 5:1 Krajč, jenž překazil Danielu Šimonů čisté konto. Ďáblové tak porazili Velké Meziříčí také ve třetím vzájemném střetnutí této sezony a na úvod oslav berou tři body za vítězství 5:1.

23. kolo, 2. liga, so 16.12.2023

HK Nový Jičín
HHK Velké Meziříčí

5:1

Branky a nahrávky: 3. Matěj (Gřesík, Gebauer), 11. Gebauer (Hruška, J. Sluštík), 30. Konečný (Matěj, Maliník), 32. Flok (J. Sluštík, Gebauer), 35. Flok (J. Holáň) – 59. Krajč (M. Juda, Lašák). Rozhodčí: Kapitanov – Bartek, Veselý. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení 0:0. Průběh utkání 5:0, 5:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Gřesík, Báchor, Hruška, D. Holáň, J. Holáň, Dudáš, Homola – Zdeněk, Maliník (A), Konečný – J. Sluštík (A), Olesz, Flok – Hilšer, Škarka, Matěj – D. Handl, Berka, Gebauer (C).

HHK Velké Meziříčí: J. Juda (P. Juda) – Slabý, Trnka, D. Dolníček I, Vlašín (A), Lašák, Ambrož (C), A. Svoboda, Kochánek – Burian, Vedral, Krajč – A. Horký, Šantora, Kotrba – Křenek (A), Strnad, T. Handl – Kuba, M. Juda, Juráň.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Jsme rádi za tři body. Po pár nevydařených zápasech jsme si potřebovali udobřit naše fanoušky a posílit svou sebedůvěru. Na zápas jsme se poctivě připravovali a je dobře, že jsme hned na začátku dali dva důležité góly. Šance si poté tvořil také soupeř, ale Dan Šimonů v bráně nás podržel. Musím pochválit výkon všech čtyř formací. Vytvořili jsme si náskok a vedení jsme si poté hlídali. Škoda pro brankáře, že jsme v závěru utkání inkasovali. Dnes jsem ale spokojený s výkonem všech hráčů.

Lukáš Novák (trenér HHK Velké Meziříčí) „Dnešní zápas se těžko hodnotí. Nový Jičín byl dnes lepší ve všech aspektech hry. My jsme nebruslili, nechodili do osobních soubojů. Nebyli jsme soupeřem a Nový Jičín si dnešní vítězství zasloužil.“

Komentář k zápasu

Ďáblové vstoupili do utkání velmi aktivně a hned v prvních minutách si tvořili šance. Na začátku třetí minuty zakončil přečíslení dva na jednoho Flok, proti jehož střele se blýskl skvělým zákrokem Jaroslav Juda. Novojičínští však pokračovali ve vytvořeném tlaku a zanedlouho slavili první branku. Střelu Gřesíka vyrazil Juda na hůl Pavla Matěje, který pohotovým zakončením do odkryté branky poslal svůj tým do vedení.

V sedmé minutě ujeli svěřenci Davida Dostála do přečíslení tři na jednoho, jenže po nepřesné přihrávce se ke střele nedostali. V čase 10:57 slavili Ďáblové druhou branku. Po střele Hrušky od modré čáry si našel odražený kotouč Robin Gebauer, který se neunáhlil se zakončením, potáhl si kotouč a poté zakončil do odkryté brány hostů. V patnácté minutě se před Jaroslavem Judou ocitl nikým nekrytý Sluštík, jehož bekhendový pokus dokázal brankář hostů zneškodnit.

Na konci první části se Ďáblům naskytla dobrá příležitost v podobě dlouhé přesilové hry pět na tři. V první šanci se ocitl Škarka, jenž po křižné přihrávce Zdeňka netrefil kotouč před odkrytou brankou. O chvíli později pálil z mezikruží Olesz, ale své zakončení neusměrnil mezi tři tyče. Gól visel ve vzduchu také v závěru devatenácté minuty. Ďáblové již měli před sebou odkrytou branku, jenže situaci překombinovali a kotouč již poté za brankovou čáru nedostali. Do šaten se tak odcházelo za stavu 2:0.

Ve 25. minutě ujížděla na Jaroslava Judu dvojice Olesz a Zdeněk. Akci zakončil druhý jmenovaný, ale Juda se skvěle roztáhl na brankové čáře a zneškodnil i následnou dorážku. Ve 28. minutě měl možnost potrestat chybnou rozehrávku Ďáblů Krajč, ale proti jeho bekhendové kličce se blýskl důležitým zákrokem lapačkou Šimonů. Klid do novojičínských žil vliv ve 30. minutě Viktor Konečný, kterému hned po vhazování předložil kotouč Matěj a nejlepší střelec Ďáblů zvýšil přesnou střelou pod víko na 3:0.

V čase 31:37 to bylo už 4:0, když střelu Holáně od modré čáry šikovně usměrnil nad rameno Jaroslava Judy Adam Flok. Stejný střelec úřadoval také na na konci 35. minuty. Adam Flok nabral rychlost ve středním pásmu, kde si rychle vyměnil kotouč s Janem Holáněm. Urostlý novojičínský útočník následně prošel obranou hostů a střelou nad Judovu lapačku zvýšil vedení Ďáblů na 5:0. Svěřenci Davida Dostála tak vstupovali do třetí části s pohodlným pětigólovým náskokem.

Na konci 43. minuty to po objetí brány zkoušel Handl, ale Jaroslav Juda se včas přesunul ke své pravé tyči a bekhendem zastavil kotouč před brankovou čárou. V přesilové hře pak zahrozili hosté. Po křižné přihrávce se Šimonů musel přesunout ke své pravé tyči a zneškodnil prudkou střelu z vrcholu pravého kruhu. Ve vlastním oslabení pak ujeli Ďáblové do přečíslení dva na jednoho. Hruška už měl před sebou poloodkrytou branku, ale ještě se rozhodl pro přihrávku, která však nebyla přesná.

Hruška se ocitl v další šanci o tři minuty později. Po dvou střelách novojičínského obránce ještě dorážel Konečný, ale Jaroslav Juda Ďáblům další gól nedovolil. Ve 49. minutě projel novojičínskou obranou Kotrba, ale na brankáře Šimonů již poté nevyzrál. V další šanci se Horáci ocitli v 56. minutě. Hosté ujeli do přečíslení tři na jednoho, zakončení vzal na sebe Krajč, ale mířil pouze do míst, kde měl Šimonů nachystanou svou vyrážečku.

Do práce pak musel zase Jaroslav Juda, když na něj ujížděli Matěj s Konečným, ale druhý jmenovaný se nakonec po zákroku jednoho z hostujících obránců k zakončení nedostal. Na konci 59. minuty udeřili hosté. Přesilovku Horáků využil přesnou střelou pod víko Samuel Krajč, který tak skvěle chytajícímu Šimonů nedovolil pocit z čistého konta. Utkání pak ukončila potyčka mezi Dudášem a Kotrbou, za kterou oba aktéři vyfasovali dvouminutové tresty. Ďáblové tak poráží Velké Meziříčí také ve třetím vzájemném zápase a oslavy odstartovali vítězstvím 5:1.