Bořek Kopecký

Svěřencům Davida Dostála vstup do utkání 22. kola proti Vyškovu vůbec nevyšel. Soupeř šel již po deseti minutách hry do vedení a do první sirény přidal ještě druhou branku. Ve druhé třetině se Vyškov prosadil ještě třikrát a o vítězi utkání už tak bylo v podstatě rozhodnuto. Ďáblové se ještě snažili utkání zdramatizovat a třetí třetinu vyhráli poměrem 3:1, ale už to nic nezměnilo na tom, že si Vyškov odveze tři body za vítězství 6:3. Další zápas je na programu v sobotu, kdy odstartují oslavy 30. let ve druhé lize utkáním proti Velkému Meziříčí.

22. kolo, 2. liga, so 9.12.2023

HK Nový Jičín
Hokej Vyškov

3:6

Branky a nahrávky: 41. Maliník (J. Holáň), 51. Konečný (Maliník), 57. Flok (Gebauer) – 1. Krejčiřík (Komínek, D. Hohl), 17. Komínek (Žižka, D. Hohl), 32. Krejčiřík (Komínek, Lehečka), 33. Mikulík (Macháň, Hefka), 36. D. Štefka (Komínek, Mikulík), 41. Tomajko (Sebera). Rozhodčí: Šutara – Gančařík, Frais. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení 0:0. Průběh utkání 0:6, 3:6.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Hanák, Kuboš, Báchor, Hruška, Dudáš, J. Holáň, Gřesík – Konečný, Maliník (A), D. Handl – Olesz, Zdeněk, Tarnoczy – J. Sluštík (A), Gebauer (C), Matěj – Kafka, Flok, Škarka – Juříček.

Hokej Vyškov: Synek (Šarman) – Holemý, Dluhoš, Studený, Mikulík, D. Hohl, Hefka, Žižka (C), Macháň – D. Štefka, Krejčiřík, Lehečka (A) – D. Vašíček, Tomajko, Sebera – Komínek (A), Popelka.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Na dnešní utkání jsme se připravili velice poctivě. Vytvořil jsem čtyři lajny. Mým cílem bylo, abychom soupeře přebruslili, ale bohužel to bylo naopak. Myslel jsem si, že máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom síly týmu rozložili a mladí hráči byli takovým motorem. Bohužel jsme hned po deseti vteřinách inkasovali, kdy jsme byli s hráči, ale nepohlídali jsme si jejich hokejky.“

„Trochu se to změnilo ve druhé třetině, kdy jsme upravili lajny a měli jsme šance. Hloupé chyby nás však opět zase položili. Jediné pozitivum je, že jsme nesložili zbraně a vyhráli jsme třetí třetinu. Ukázali jsme, že hokej hrát umíme. Takové zápasy se však stávají. Soupeř byl lepší, má kvalitní kádr a není náhodou, že jsou v tabulce na druhém místě.“

Michal Konečný (trenér Hokej Vyškov) „Myslím si, že dnešní utkání hodně ovlivnila první branka. První třetinu jsme odehráli velice dobře. Ze zápasu jsme měli docela strach, protože Nový Jičín hrál poslední zápasy velice dobře a má dobré mužstvo. Dneska jsme byli lepší a bruslivější. Jsem rád, že jsme to zvládli v takovým malým počtu. Už tak hrajeme delší dobu a vypadá to, že to klukům asi svědčí.“

Komentář k zápasu

Vyškov si snad nemohl přát lepší vstup do utkání. Hosté udeřili hned z prvního útoku, když se po přihrávce Komínka prosadil Vojtěch Krejčiřík, který již po deseti vteřinách hry otevřel gólový účet dnešního utkání. Mohlo být brzy srovnáno. Skákavý kotouč si před brankou našel hůl Maliníka, jenže tomu se zblízka nepodařilo překonat Synka, jenž zasáhl svými betony. Rychlý a útočný hokej pokračoval také ve třetí minutě, kdy obdržel přesnou přihrávku přes celé kluziště Komínek, který ujížděl na Šimonů zcela osamocený, ale svou střelou na domácího brankáře nevyzrál.

Svěřenci Michala Konečného měli možnost navýšit své vedení v přesilové hře, ale trest Škarky brankou nepotrestali. Hned po skončení trestu mladého novojičínského útočníka začala přesilovka Ďáblů, ale ani svěřenci Davida Dostála nebyli při své početní převaze úspěšní. V osmé minutě pak vyrazil Synek střelu Konečného přesně na hůl dojíždějící Báchora, ale tomu na poslední chvíli znepříjemnil zakončení jeden z hostujících obránců.

Ve 12. minutě čekala Ďábly další přesilovka, ale čtveřice Vyškova se opět dokázala ubránit. V sedmnácté minutě udeřili hosté z poměrně nenápadné akce. Po přechodu přes modrou čáru si nachystal kotouč ke střele Tomáš Komínek, který zamířil přesně ke vzdálenější tyči a navýšil vedení svého celku na 2:0. Úvodní dvacetiminutovka již žádnou zajímavější akci nenabídla a Ďáblové si tak odnášeli do kabin dvougólové manko.

Ve druhé části se čekalo na první větší šanci do 29. minuty. Vyražený kotouč si našel Handl, ale ležící Synek proti jeho dorážce ještě dokázal zasáhnout a vytěsnil kotouč mimo tři tyče. V čase 31:35 udeřil Vyškov z rychlého protiútoku. Střela Komínka ještě skončila na pravé tyčce novojičínské branky, jenže odražený puk si našel Vojtěch Krejčiřík, který uklidil puk za záda Šimonů.

Po 48 vteřinách hry slavili hosté čtvrtou branku, když síť v domácí brance rozvlnil přesnou střelou od modré čáry Matěj Mikulík. Utkání tím skončilo pro Daniela Šimonů, kterého v novojičínském brankovišti vystřídal Filip Hořejší. Toho hned v prvních minutách čekala těžká práce. Štefkovi se střela sice nevydařila, jenže hráči Vyškova se poté dostali hned ke dvěma dorážkám, Hořejší však kotouč za svá záda nepropustil.

Hořejší poprvé lovil puk ze své branky ve 36. minutě. Přesilovou hru využil po ukázkové křižné přihrávce Komínka tehdejší Ďábel David Štefka, kterému stačilo pouze usměrnit kotouč do odkryté branky. V závěru druhé části se Synek blýskl skvělým zákrokem proti nebezpečné střele z levé strany i následné dorážce. Vyškov tak do třetí třetiny vstupoval s pohodlným náskokem 5:0.

Úvodní minuta třetí části nabídla při hře čtyři na čtyři hned dvě branky. Po 34 vteřinách hry se ve vlastním obranném pásmu chopil kotouče Matěj Tomajko, který s ním dojel až mezi kruhy, odkud zamířil nechytatelně pod víko. O šestnáct sekund později slavili první gól v utkání Ďáblové. Obranou Vyškova se prokličkoval Roman Maliník, který následně umístil kotouč přesně k levé tyči.

Na konci 42. minuty měl možnost v přesilové hře snížit Olesz, který se po povedené kličce objevil před odkrytou brankou, jenže kotouč se mu už poté nepodařilo zavést mezi tři tyče. Svěřenci Davida Dostála vstřelili druhou branku v čase 50:28. Maliník našel před brankou volného Viktora Konečného, jenž pohotovou střelou snížil na 2:6. Ďáblové byli aktivní a tvořili si další šance. Vydařenou střelu Maliníka však Synek dokázal vytlačit nad břevno. Novojičínským se nabídla možnost přesilové hry pět na tři, ale branka přišla až po konci obou trestů.

V 57. minutě si při závaru před brankou hostů našel odražený puk Adam Flok, který pohotovou střelou poslal kotouč do sítě a upravil skóre na 3:6. V poslední minutě měl ještě možnost zkorigovat skóre Báchor, jenže svou střelu poslal nad břevno. Vyškov si tak díky lépe zvládnutých prvním čtyřiceti minutách odváží tři body. Ďáblové budou o další body bojovat za týden proti Velkému Meziříčí, kdy již vypuknout oslavy 30. let ve druhé lize.