Bořek Kopecký

Novojičínští ukončili Movember domácím zápasem s Draky. Ještě před úvodním vhazováním předal manažer klubu Milan Urban Onkologickému centru novojičínské nemocnice částku 13 000 Kč. Na daru se podíleli hráči A-týmu, klub a fanoušci. Na úvodní branku se čekalo až do padesáté minuty, kdy se prosadil Ondřej Šišolák. Ďáblové se hnali za vyrovnáním, ale vždy ztroskotali na pevné obraně Šumperku a skvěle chytajícím Denisu Irglovi. Novojičínští se nakonec branky nedočkali a poprvé v sezoně dovolili brankáři soupeře oslavu čistého konta. Na konečných 0:2 pak upravil do prázdné branky Daniel Vachutka. Ďáblům se tak nepodařilo navázat na vítěznou sérii a po třech výhrách musí skousnout těsnou porážku v domácím prostředí.

19. kolo, 2. liga, st 29.11.2023

HK Nový Jičín
Draci Pars Šumperk

0:2

Branky a nahrávky: 50. Šišolák (Danielčák), 59. Vachutka (Nemec). Rozhodčí: Škach – Rychlý, Návrat. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci 435.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – J. Holáň, Báchor, Hruška, Hladiš, Hanák, Kuboš, Dudáš – Konečný, Maliník (C), Květoň – Flok, Zdeněk, Olesz – J. Sluštík (A), Kafka, D. Handl – Berka, Škarka, Juříček.

Draci Pars Šumperk: Irgl (Ryšavý) – Drtil, Dudycha, Minařík, Rutar (A), P. Hohl, P. Kubíček, Jarmara, Cekr – Vachutka (A), Nemec, Jaroš (C) – Danielčák, Šišolák, J. Horký – Przybyla, Nilsson, Skopal – Lichner, Polách, Tomeš.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že nás čeká další složité utkání. Šumperk hraje v posledních zápasech velice kvalitní hokej. Měl perfektně zmobilizovanou obranu. Řekl bych, že jsme byli hokejovější, měli jsme tlak, hodně šancí, ale bohužel jsme dnes nic nepředvedli v útočném pásmu. Dostali jsme gól na 0:1 a poté jsme zkusili hru bez brankáře. Jsou to ztracené tři body, ale klukům v kabině jsem řekl, že je to pouze jeden zápas sezony. V sobotu hrajeme důležitý zápas v Havlíčkově Brodě a věřím, že budeme schopni dobře reagovat.“

Michal Mikeska (trenér DRACI PARS ŠUMPERK) „Věděli jsme, že se Novému Jičínu v posledních zápasech dařilo a stoupal tabulkou. Víme, že mají kvalitní tým a známe jména, kterými domácí disponují. Už nějakou dobu se soustředíme na dobrou obranu a máme velmi kvalitní brankáře. Obrana dnes potvrdila, že funguje a dokážeme také vstřelit nějakou branku. Podařilo se nám uloupit všechny tři body, je to příjemné překvapení.“

Komentář k zápasu

Ďáblové hráli hned v úvodu utkání početní převahu, když po 58 vteřinách hry usedl na trestnou lavici Rutar. Přesilovka však neskončila úspěchem a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Po trestu Olesze byla nabídnuta přesilová hra také Drakům, ale i Ďáblové dokázali přesilovku soupeře zneškodnit. Oba celky vyslaly na branku soupeře několik střeleckých pokusů, ale maskovaní muži v úvodní periodě žádnou branku nedovolili.

V dobré střelecké pozici se v osmnácté minutě ocitl Danielčák, jenže kotouč mu při zakončení přeskočil hůl a brankáře Šimonů tak příliš neohrozil. Na druhé straně pak tečoval nahození od modré čáry Škarka, ale ani on nebyl úspěšný, když usměrnil kotouč jen těsně vedle pravé tyče šumperské branky. V závěru první části hráli svěřenci Davida Dostála druhou početní převahu, ale na Irgla v ní recept nenašli. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu 0:0.

Ve 22. minutě se Draci dostali do přečíslení dva na jednoho, ale Danielčák neusměrnil své zakončení mezi tři tyče. V čase 24:14 byl vyloučen Maliník, ale přesilovka Šumperku skončila již po pěti vteřinách hry, kdy se vysokou holí provinil Danielčák. Ve 27. minutě čelil Šimonů nepříjemné tyči, ale dokázal zareagovat na změnu trajektorie kotouče a podržel svůj tým důležitým zákrokem.

Novojičínští hráli následně další početní převahu, ani třetí přesilovku v utkání se jim však nepodařilo využít. Chvíli po návratu Hohla usedl na trestnou lavici Lichner, jenž odpykával trest za příliš mnoho hráčů na ledové ploše. Ďáblové přesilovku sice nevyužili, ale chvíli po jejím konci pálil nebezpečně z úhlu Olesz, jenže Irgl byl pozorný a pokus novojičínského střelce dokázal vytěsnit.

Závěr druhé části patřil Šumperku. Ve 38. minutě nejdříve dorážel po střele od modré čáry Nemec a nechybělo mnoho, aby si jeho zakončení zpoza branky srazil Šimonů do vlastní branky. V poslední minutě druhé třetiny pak pálil z mezikruží Danielčák, který svou střelu umístil jen kousek od levé tyče novojičínské branky. Diváci se tak po čtyřiceti minutách hry branky nedočkali a do třetí třetiny se vstupovalo za stavu 0:0.

Šumperští mohli jít do vedení v úvodu třetí třetiny, ale Šimonů zneškodnil střelu z pravé strany i následnou dorážku. Poté přišla vyloučení Báchora a Dudáše, ale skóre se v přesilových hrách Draků neměnilo. První gól padl přesně po padesáti minutách hry. Danielčák dokázal v pádu předložit kotouč Ondřeji Šišolákovi, jenž pohotovým zakončením rozvlnil síť v novojičínské brance.

Svěřenci Michala Mikesky si mohli pojistit své vedení v přesilové hře, ale Ďábly držel skvělý Šimonů. Novojičínští byli hladoví po vyrovnání a tvořili si šance. Odražený kotouč si našel Olesz, ale své zakončení poslal nad břevno. O chvíli později pálil nepříjemně z mezikruží Zdeněk, ale Irgl dokázal jeho pokus udržet a nedovolil Ďáblům žádné případné dorážky. V 57. minutě si při závaru před šumperskou brankou našel volný kotouč Hruška, ale střelou zblízka Irgla nepřekonal.

Svěřenci Davida Dostála v závěru utkání zkoušeli v šesti, jenže po prohraném vhazování získali hrací předmět Draci a po rychlé přihrávce zakončoval do odkryté novojičínské branky Daniel Vachutka, který definitivně rozhodl o vítězství Draků. Utkání se již poté pouze dohrávalo. Ďáblové tak vyšli gólově naprázdno a vítězná sérii se zastavila na třech zápasech.