Bořek Kopecký

Ďáblové ovládli pekelné utkání a vítězí potřetí v řadě. Novojičínský celek podržel v nepříjemných okamžicích skvělý Daniel Šimonů. Velkou zásluhu na dnešním vítězství má zkušený Rostislav Olesz, který slavil první branku v novojičínském dresu a zároveň také hattrick. Dohromady v utkání nasbíral pět kanadských bodů za čtyři góly a jednu asistenci. Svěřenci Davida Dostála si vytvořený náskok pohlídali až do závěrečné sirény. Tříbodový zisk posunul Ďábly v tabulce před Hodonín na třetí příčku. O další body se bude hrát již ve středu, kdy na novojičínský led přijede Šumperk.

18. kolo, 2. liga, so 25.11.2023

HK Nový Jičín
SKLH Žďár nad Sázavou

6:2

Branky a nahrávky: 12. Olesz (Zdeněk), 25. Konečný (Maliník, Květoň), 34. Olesz (Zdeněk, Kuboš), 36. Olesz (Flok, Zdeněk), 44. Květoň (Zdeněk, Olesz), 58. Olesz (Květoň, Dudáš) – 32. Dušek (Kulhánek, Půhoný), 52. Dušek (Půhoný). Rozhodčí: Koziol – Bartek, Frais. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci 558. Průběh utkání 2:0, 2:1, 5:1, 5:2, 6:2.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Báchor, J. Holáň, Hladiš, Kuboš, Dudáš, Hanák – Konečný, Maliník (C), Květoň – Zdeněk, Flok, Olesz – J. Sluštík (A), Kafka, D. Handl – Berka, Škarka, Hilšer.

SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vít) – Kulhánek, M. Kubíček, Pleva (C), Grauer, Půža, Jar. Ludvík – Půhoný (A), Rohlík, Dušek – Čejka, Wasserbauer (A), Kadleček – Maštera, T. Ludvík, Jícha – Polodna, Štola, Gregar.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, což se projevilo již v první třetině. I když jsme ji vyhráli 1:0, tak jsme soupeři nabídli několik vyložených šancí, které Dan Šimonů bravurně vychytal a nechal nás v zápase. O přestávce jsme museli lehce zvýšit hlas a říct, že takhle to nepůjde. Naše hra se zlepšila a dali jsme góly, ale pořád to nebylo ono. Podržel náš Dan v bráně a poté přišla na řadu one-man show Rosti Olesze, který vzal tíhu zápasu na sebe a kluci pak mohli hrát trochu uvolněněji. Jeho góly přišly v pravou chvíli. Přišel, viděl a zúročil své zkušenosti.“

Jiří Plachý (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou) „Dostali jsme trochu lekci z produktivity. Šance jsme měli, ale neproměnili jsme je. Naopak soupeř dal všechno. První třetina byla taková nemastná neslaná z obou stran, ale jak jsem již řekl, dostali jsme lekci z produktivity.“

Komentář k zápasu

První větší šanci si vytvořili v páté minutě hosté, kteří ujeli do přečíslení dva na jednoho, ale následné zakončení dokázal Šimonů zneškodnit. Ve dvanácté minutě se nejdříve ocitl v šanci Konečný, ale odražený kotouč se mu nepodařilo zpracovat a pozdější střelu z úhlu si již Sláma pohlídal. Hned po vhazování však novojičínští příznivci slavili úvodní branku. Po buly se kotouč dostal k Rostislavu Oleszovi, jenž mezi kruhy dostal příliš volného prostoru a času připravit si zakončení, které poté poslal přesně nad vyrážečku. Pro Rostislava Olesze to byla první gólová trefa v dresu novojičínských Ďáblů.

Ďáblové byli po vstřelené brance aktivní a v dobré pozici se ocitl Květoň, jehož střelu na teploměr dokázal Sláma udržet mezi rukou a tělem. V 18. minutě pak čelil tváří v tvář hostujícímu hráči Šimonů, který po úspěšném zákroku odcházel ze souboje jako vítěz. V závěru třetiny se ještě objevil před Slámou nikým nekrytý Maliník, jenže neposedný puk mu přeskočil hůl a k zakončení se již poté nedostal. Novojičínští si tak do šaten odnášeli těsné vedení 1:0.

V úvodu druhé části viselo ve vzduchu srovnání. Po střele Wasserbauera se Plameny dostaly k několika dorážkám, ale Šimonů kotouč za svá záda nepropustil. Ve 24. minutě usedl na trestnou lavici Pleva a Ďáblové v přesilovce zvýšili na 2:0. Pohlednou kombinaci zakončil po křižné přihrávce Maliníka střelou do odkryté klece Viktor Konečný. Záhy se ocitl v dobré šanci Jícha, ale po své kličce poslal kotouč podél brankové čáry.

Následně zahrozili v přesilové hře také hosté, ale Ďáblové závar před vlastní brankou ustáli a kotouč odklidili do bezpečí. Na začátku 32. minuty se však Plameny dočkaly snížení. Nevydařenou rozehrávku Ďáblů zachytil na modré čáře Půhoný a svěřenci Milana Řehoře jeli do přečíslení dva na jednoho, které po rychlé sérii přihrávek zužitkoval Dominik Dušek. Vyrovnání měl na hokejce Maštera, který se po dlouhé přihrávce ocitl v slibné pozici, ale svou střelu vyslal pouze na připravenou vyrážečku brankáře Šimonů.

Následně strhl veškerou pozornost na sebe Rostislav Olesz, který ve 34. minutě vrátil Ďáblům dvoubrankové vedení prudkou střelou nad beton. Na druhé straně byl blízko ke gólu Žďár, jenže Půhoný svůj samostatný únik zakončil pouze střelou do pravé tyče novojičínské branky. Ve 36. minutě udeřil opět Rostislav Olesz. Ten nabral rychlost ve středním pásmu, obdržel přihrávku od Floka a navedl si kotouč na levý kruh a střelou na vzdálenější tyč zvýšil náskok svého týmu na 4:1, čímž zároveň zkompletoval hattrick.

V závěru druhé části se Plameny ocitly v několika šancích, ale vždy ztroskotaly na úžasném výkonu Daniela Šimonů. Do třetí třetiny se tak šlo za stavu 4:1. Na začátku třetí dvacetiminutovky se opět blýskl Šimonů, před kterým stáli dva hráči soupeře, ale i přesto jim nedovolil skórovat. Ve 44. minutě pak Zdeněk našel zpoza branky volného Davida Květoně, jenž si položil Slámu kličkou do protipohybu a kotouč následně zasunul do odkryté branky Plamenů.

V 52. minutě využili svěřenci Milana Řehoře přesilovou hru. Na vrcholu levého kruhu si připravil střelu Dominik Dušek, který zamířil přesně do pravého horního rohu a snížil na 5:2. Poslední slovo však měli Ďáblové, konkrétně Rostislav Olesz, kterému předložil kotouč David Květoň a přesným zakončením ke vzdálenější tyči rozjásal novojičínské příznivce již počtvrté. V závěru utkání se do samostatného úniku dostal Maštera, ale na Šimonů nevyzrál. Ďáblové tak Plamenům oplatili porážku z prvního vzájemného utkání a na svém ledě zvítězili 6:2.