Bořek Kopecký

Svěřence Davida Dostála čekala v rámci šestnáctého kola cesta na led Techniky. Ani porucha autobusu, která lehce zpozdila úvodní buly, je však nezastavila v cestě za vítězstvím. To se nerodilo lehce. Domácí dvakrát vedli, ale Ďáblové ovládli třetí třetinu, ve které vstřelili hned čtyři góly a otočili stav utkání. Technika ještě v závěru utkání snížila v přesilové hře na 3:5, ale žádné drama se v závěru zápasu nekonalo. Novojičínští tak ukončili nepříznivou sérii tří porážek v řadě a po bojovném výkonu v Havířově poráží Techniku za tři body. O další body budou Ďáblové bojovat ve středu, kdy je čeká tradiční derby proti domácí Kopřivnici.

16. kolo, 2. liga, so 18.11.2023

Technika Hockey Brno
HK Nový Jičín

3:5

Branky a nahrávky: 2. Pospíšil (Picka, M. Dufek), 29. Benýšek (Martinec, Harmim), 59. Pospíšil (Picka, M. Dufek) – 25. Maliník (Olesz, Dudáš), 43. Tarnoczy (Škarka, Hladiš), 44. Flok (J. Holáň, Olesz), 52. Maliník (Konečný, Báchor), 56. Zdeněk (Olesz, Flok). Rozhodčí: Blaha – Peluha, Voznička. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání 1:0, 1:1, 2:1, 2:5, 3:5.

Technika Hockey Brno: Nešpůrek (Šembera) – K. Holík, Kališ, Úlehla, M. Dufek (C), P. Vašíček, Kubica, Fajmon – Martinec, M. Pigl, Pospíšil (A) – Harmim, T. Pigl, Bartes – Picka, Benýšek, Tomaník – Račický, Kaukič.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) - Báchor, Holáň J., Dudáš, Hladiš, Kuboš - Konečný, Maliník (C), Květoň - Kafka, Flok, Tarnoczy - Olesz, Handl, Zdeněk - Hilšer, Berka, Škarka - Juříček.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Zápas byl složitý ještě před jeho začátkem, protože se porouchal autobus. Většina týmu měla rozbruslení pouze osm minut. Utkání začalo trochu později a hned v úvodu bylo vidět, že jsme nebyli v tempu. Soupeř toho využil a rychle šel do vedení. Poté jsme se dostali do zápasu a vytvořili jsme si zajímavé šance. Bylo dobře, že jsme ve druhé třetině vyrovnali po krásné individuální akci Romana Maliníka.“

„Po individuálních chybách jsme však soupeře nechali opět odskočit na 2:1, což vedlo k tomu, že jsem pro třetí třetinu změnil útočné formace. Nakonec se ukázalo, že to možná bylo rozhodující. Ve třetí lajně hráli Škarka, Kafka a Tarnoczy, kteří po pěkné akci Martina Škarka vyrovnali na 2:2. První a druhá lajna poté donutili soupeře k chybám a odskočili jsme do vedení na 5:2.“

„Poslední gól dal soupeř minutu a půl před koncem, což už vlastně nic neřešilo. Jsem rád, že jsme vyhráli, protože jsme dnešní vítězství opravdu potřebovali. Po posledních zápasech hráči potřebovali nový impuls a věřím, že tři body jim dodají potřebné sebevědomí do dalších zápasů a nadcházejícího derby s Kopřivnicí.“

Komentář k zápasu

Domácí šli hned v úvodu utkání do vedení. Střelu Picka šikovně tečoval do horní poloviny branky Erik Pospíšil, jenž otevřel gólový účet utkání. Ďáblové slavili srovnání po brance Floka, jenže gólu předcházela přihrávka rukou a první branka Ďáblů nemohla být uznána. Novojičínští hráli v první třetině dvě početní výhody, jenže Nešpůrek jim v úvodní části srovnání nedovolil a Technika si do šaten odnášela těsné vedení 1:0.

Na začátku 24. minuty usedl na trestnou lavici za napadení Úlehla. Na třetí pokus již Ďáblové přesilovou hru využili. Roman Maliník si při přechodu do útočného pásma vyměnil kotouč s OIeszem a přesnou střelou nad lapačku vyrovnal na 1:1. Domácí si však poměrně rychle vzali vedení zpět. Ve 29. minutě se hráči Techniky dostali do přečíslení tři na dva, které po pěkné kombinaci proměnil Karel Benýšek.

Brněnští měli možnost navýšit své vedení hned ve třech po sobě jdoucích přesilovkách, ale Ďáblové se dokázali ubránit a rozdíl zůstal pouze jednobrankový. V závěru druhé třetiny byl vyloučen domácí Kaukič, ale svěřenci Davida Dostála na minulou využitou přesilovku nenavázali a po dvou třetinách panoval stav 2:1.

Třetí třetina však patřila Ďáblům. Ve 43. minutě zavezl kotouč do útočného pásma Škarka, který následně našel zpoza branky volného Patrika Tarnoczyho, jenž pohotovým zakončením vyrovnal na 2:2. Novojičínští pokračovali v aktivní hře a přineslo to ovoce. Na konci 44. minuty se mezi kruhy nejlépe zorientoval Adam Flok, který střelou z otočky poslal Ďábly poprvé v utkání do vedení.

Další trefu měl možnost přidat Olesz, jenže Nešpůrek dokázal jeho nebezpečnou dorážku zneškodnit a zápas byl stále otevřený. Klid do novojičínských žil vlil v 52. minutě Roman Maliník, který nejdříve tečoval nahození od modré čáry a poté si našel odražený puk, jenž pohotově uklidil za Nešpůrkova záda. V úvodu 56. minuty slavili svěřenci Davida Dostála další trefu. Olesz našel dlouhým přesným pasem hůl Jiřího Zdeňka, který ujel po levé straně a povedenou forhendovou kličkou zvýšil náskok Ďáblů na 5:2.

V 59. minutě využila početní převahu také Technika. Novojičínskou obranou projel Erik Pospíšil, který svou individuální akci zakončil pohlednou bekhendovou kličkou a snížil na 3:5. Novojičínští však v závěru utkání žádné drama nedovolili. Ďáblové tak ukončili sérii porážek a i po nelehké cestě dokázali na ledě Techniky zvítězit za tři body poměrem 5:3.