Bořek Kopecký

Ďáblové favorizovaný Havířov velmi potrápili. Dokonce měli nakročeno k bodovému zisku, když po dvou třetinách vedli 2:1. Ve třetí části se však domácímu AZetu podařilo v početních převahách otočit stav utkání, když potrestal hned tři vyloučení novojičínského celku. Ďáblové tak i přes bojovný výkon body z Havířova nevezou a poprvé v sezoně prohráli tři utkání v řadě. Černou sérii se pokusí přerušit již v sobotu, kdy je čeká souboj na ledě Techniky Brno.

15. kolo, 2. liga, st 15.11.2023

AZ Havířov
HK Nový Jičín

4:2

Branky a nahrávky: 7. Franek (Valenta, Bednář), 44. Klimša (Bednář, Franek), 48. Bednář (Klimša, Franek), 50. Klimša (Bednář, Kratochvil) – 16. Zdeněk (Olesz), 40. Flok (Zdeněk, Konečný) Rozhodčí: Šico – Bartek, Smetková. Vyloučení: 6:6. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci 1078. Průběh utkání 1:0, 1:2, 4:2.

AZ Havířov: Šindelka (Halouzka) – Havlík, Valenta, Ševčík, Vosátko, Ficek, Ščurek – Klimša (A), J. Křivohlávek, Kratochvil – Franek, Spratek, Bednář – Mrva (A), Ćmiel, Apolenář – Haas (C), Pavlík, Middleton.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – J. Holáň, Báchor, Hanák, Kuboš, Hruška, Dudáš – Konečný, Maliník (A), Květoň – Olesz, Flok, Zdeněk – D. Handl, Gebauer (C), Tarnoczy – Berka, Kafka, Hilšer – Škarka.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Myslím si, že jsme hráli velice dobrý hokej. Zlomilo se to v poslední třetině, kde byly nějaké fauly, ale některé by se možná nemusely pískat. Takový je hokej, dostali jsme tresty a soupeř přesilovky využil, díky čemuž otočil stav utkání. Dále bych se k tomu nechtěl vracet. Na své hráče jsem hrdý, protože dnes podali opravdu kvalitní výkon. Byli jsme víc jak rovnocenným soupeřem a čtyřicet minut jsme favorita opravdu trápili. Musím říct, že v některých fázích jsme byli lepší a zasloužili jsme si vést.“

„Proti týmu jako je Havířov se oslabení těžko brání. Některé jsme však zneškodnili skvěle. Na konci již byla únava a emoce. Kluci měli videa, takže měli možnost se na to připravit. AZ má také opravdu kvalitní kádr. Pořád se dá zlepšovat, ale bohužel dostáváme góly. Je to i o psychickém rozpoložení každého hráče, který jde na led. Velkou tragédii bych v tom však nehledal. Pracovat se bude dále, ale myslím si, že dneska jsme oslabení nemuseli dostat způsobem, jakým jsme je dostali.“

Komentář k zápasu

Úvod zápasu patřil AZetu, který si již po třech minutách hry vytvořil první větší šanci. Odkrytou klec měl před sebou Franek, ale naštěstí po Ďábly nedosáhl na přihrávku Křivohlávka. V sedmé minutě slavili domácí příznivci první branku. Valenta zpoza branky předložil puk Tomáši Frankovi, který střelou zblízka otevřel gólový účet utkání. AZ měl možnost navýšit své vedení v přesilové hře, ale střela Franka zastavila levá tyč.

Následně hráli přesilovku také Ďáblové, ale srovnání se dočkali až při hře pět na pět. Jiří Zdeněk ve středním pásmu obešel domácího hráče, navedl si kotouč na levý kruh a přesnou střelou do vzdálenějšího růžku srovnal na 1:1. První dvacetiminutovka další branku nenabídla a do šaten se odcházelo za stavu 1:1.

V úvodu druhé části musel zatáhnout za záchrannou brzdu Tarnoczy, po jehož zákroku bylo nařízeno trestné střílení. K tomu se rozjel Franek, ale Šimonů si oblíbené zakončení svého tehdejšího spoluhráče pohlídal a forhendové zakončení nejproduktivnějšího hráče druhé ligy vytěsnil mimo tři tyče.

Na čtyři minuty usedl na trestnou lavici Bednář, jenže přesilovku Ďáblů zkrátilo vyloučení Maliníka. Ve 30. minutě se v dobré střelecké pozici ocitl Spratek, ale Šimonů dokázal svým ramenem nadzdvihnout puk nad břevno. Ve vlastním oslabení pak zahrozili svěřenci Davida Dostála. Při přečíslení dva na jednoho adresoval Olesz svou přihrávku Kafkovi, jenže jeho střela skončila vedle levé tyče domácí branky.

Sedmnáct vteřin před druhou sirénou pykal za hrubost Kratochvíli a Ďáblům se ještě do přestávky podařilo jeho vyloučení potrestat. Po křižné přihrávce Konečného napřáhl z první Adam Flok, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě a v čase 39:53 poslal Nový Jičín do vedení 2:1.

Domácí však na začátku třetí třetiny rychle vyrovnali. Na začátku 44. minuty usměrnil v přesilové hře střílenou přihrávku Bednáře za záda Šimonů David Klimša, jenž rozjásal domácí publikum a vyrovnal na 2:2. Za chvíli hrál AZ další přesilovku. Klimša ještě úspěšný nebyl, ale na dorážku Lukáše Bednáře již Šimonů nedosáhl a Havířov vedl 3:2. Ve 49. minutě přišla další početní převaha, tentokrát pět na tři, když byli současně vyloučeni Dudáš za nesportovní chování a Květoň za hrubost.

I přes velký nesouhlas novojičínské střídačky tak následovala přesilovka, ve které po pohledné kombinaci zvýšil na 4:2 David Klimša. Poté hráli dvě početní převahy Ďáblové, ale snížit se jim v nich nepodařilo. Havířov si své vedení 4:2 pohlídal a v domácím prostředí po osmi zápasech ještě neztratil ani bod.