Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála vstoupili do utkání čtrnáctého kola velmi aktivně. Již v prvních dvou minutách si vytvořili několik gólových příležitostí, ale Baník podržel skvělý Dominik Piták. Hodonín se následně dostal do vedení v přesilové hře a ještě do první sirény udeřil podruhé. Novojičínští si hned v úvodu druhé části tvořili další šance, ale byl to Baník, který z následného protiútoku navýšil své vedení. Ďáblové snížili na 1:3 v přesilové hře, ale Hodonín si již po devíti vteřinách hry vzal třígólové vedení zpět. V poslední třetině pak Baník upravil skóre na konečných 1:6. Ďáblové se tak proti Hodonínu nadále trápí a proti Baníku prohráli už pátý vzájemný zápas v řadě.

14. kolo, 2. liga, so 11.11.2023

HK Nový Jičín
SHKM Baník Hodonín

1:6

Branky a nahrávky: 35. Maliník (Báchor, Květoň) – 7. Luža (Karafiát), 11. Karafiát (Luža, Polesný), 29. P. Krejčí (Laciga), 36. Karafiát (Dobiáš), 52. M. Mach, 53. Weintritt (Sajdl). Rozhodčí: Blaha – Jurčík, Tvrdý. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci 860. Průběh utkání 0:3, 1:3, 1:6.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Hruška, J. Holáň, Báchor, Hanák, Kuboš, Dudáš – Konečný, Maliník (A), D. Handl – Olesz, Flok, Květoň - Tarnoczy, Matěj, Gebauer (C) – Berka, Škarka, Hilšer.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Macháň, Němec, Rauš (A), Polesný (A), J. Švejda, Zorko, Sedláček, Bílek – Karafiát, Luža, Dobiáš – M. Mach, Mat. Novák, Bachánek – Sajdl (C), Weintritt, Hložánek – Laciga, Štědrý, P. Krejčí.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Hodonín minulý zápas doma prohrál 3:7 a přijel tady napravovat svou reputaci. Je to tým, který nedostává moc branek a je velice kompaktní v obranném pásmu. Zároveň moc gólů nedává, ale my jsme to dnes soupeři dost usnadnili. Smolnější začátek jsme však nemohli mít. První dvě minuty jsme měli snad tři gólové šance do prázdné brány, ale gól jsme nedali, což se potom zřejmě podepsalo na psychice hráčů.“

„Soupeři jsme darovali přesilovku a dostali jsme dva laciné góly. Byli jsme však pořád v zápase. Ve druhé třetině jsme neproměnili trestné střílení, trefili jsme tyč a z protiútoku dostaneme na 0:3. Dali jsme gól na 1:3, ale chvíli nato zase inkasujeme. Řekl bych, že dnes bylo vše proti nám. Týmu nemohu upřít snahu, ale je fakt, že posledních deset minut už to asi byla křeč. Hráči se snažili, ale už to bylo takové nezorganizované.“

„Možná jsme si mysleli, že jsme lepší hráči, než opravdu jsme. Dnes nám chybělo to štěstíčko. Máme za sebou dvě nevydařená utkání, ale ještě zdaleka není konec. Máme před sebou dalších třicet zápasů. Myslím si, že každý hráč by si měl udělat obrázek o své hře, co by se dalo vylepšit. Jdeme dál, bez práce a chuti to nepůjde. Gratuluji Hodonínu, který byl připravený a oportunista. Ve správných chvílích dal góly a vlastně nás nepustil zpátky do zápasu.“

Aleš Bachánek (trenér SHKM Baník Hodonín) „Soupeře jsme sledovali a od první třetiny jsme věděli, co nás čeká. Byli jsme celkem nachystaní a vycházelo nám to. Plnili jsme pokyny, věděli jsme, že to tady musíme hlavně ubránit, což se nám podařilo. Konečně se nám navíc podařilo dát nějaké góly.“

Komentář k zápasu

Ďáblové vstoupili do utkání velmi aktivně. Hned v úvodu první části byl před Pitákem osamocený Konečný, po jehož střele ještě doráželi Handl s Maliníkem. Kotouč však za brankovou čáru nedostali. O chvíli později našel Olesz před brankou osamoceného Floka, ale tomu se v pádu nepodařilo trefit odkrytou klec Baníku. Zato Hodonín se prosadil hned z první vážnější akce. V přesilové hře obdržel po rychlém přechodu do útočného pásma křižnou přihrávku Dominik Luža, jenž pohotovou střelou překonal přesouvajícího se Šimonů.

Na začátku jedenácté minuty slavili hosté další branku. Luža ve středním pásmu protečoval kotouč na rozjetého Jiřího Karafiáta, který si navedl puk mezi kruhy a přesnou střelou k pravé tyči zvýšil náskok Baníku na 2:0. Následně usedl na trestnou lavici Hruška, ale svěřenci Aleše Bachánka se v této přesilovce neprosadili. V šestnácté minutě měl možnost snížit Handl, který se po pěkné kličce dostal až před Pitáka, ale ten proti jeho střele vytasil skvělý zákrok lapačkou. Do kabin se tak šlo za nepříznivého stavu 0:2.

Na začátku druhé dvacetiminutovky ujel hostující obraně Flok, který byl při samostatném úniku faulován. Následovalo tak trestné střílení, ke kterému se rozjel nejproduktivnější Ďábel Viktor Konečný. Ten však na Pitáka svou střelou nevyzrál a hosté stále vedli o dva góly. Flok se o chvíli později ocitl v další zajímavé pozici, když si před brankou našel odražený puk. Své zakončení však neusměrnil mezi tři tyče. Na konci 29. minuty vedl Baník již 3:0. Od modré čáry vypálil Laciga, jehož nahození šikovně sklepl mimo dosah brankáře Šimonů Petr Krejčí.

Ve 35. minutě hráli svěřenci Davida Dostála svou první přesilovou hru. Po střele Báchora od modré čáry se kotouč odrazil na hokejku Romana Maliníka, který pohotovou střelou využil přesilovku a snížil na 1:3. Po devíti vteřinách hry to však bylo opět o tři góly. Střela Jiřího Karafiáta z mezikruží brankáři Šimonů nešťastně propadla a bylo to 1:4. Ďáblové tak vstupovali do třetí části s tříbrankovým mankem.

Ve 44. minutě hráli svěřenci Davida Dostála další přesilovku, ale největší šanci si tentokrát vytvořil soupeř. Na Šimonů ujížděli hned dva hráči Baníku, ale novojičínský brankář se roztáhl ve svém brankovišti a podržel svůj tým skvělým zákrokem. Po návratu do útočného pásma zahrozili Ďáblové, když nahození od modré čáry tečoval těsně vedle pravé tyče Olesz.

V 52. minutě uklidnil Hodonín pátou brankou Matěj Mach, jenž využil nedorozumění v rozehrávce Ďáblů a střelou mezi betony zvýšil na 5:1. O minutu později už bylo o vítězi utkání definitivně rozhodnuto. Sajdl našel zpoza branky osamoceného Filipa Weintritta, který přesným zakončením do horní poloviny brány upravil skóre na konečných 6:1. V závěru utkání měl ještě možnost zkorigovat výsledek David Květoň, jenže jeho střela orazítkovala obě tyče hodonínské branky a kotouč následně rychle odklidili hostující obránci. Ďáblové tak doma prohráli s Baníkem 1:6.