Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála pokračovali v sérii venkovních zápasů na ledě Velkého Meziříčí. V první třetině proměnili dva rychlé protiútoky a vytvořili si dvoubrankové vedení. Zápas následně kontrolovali a v závěru utkání přidali další dva góly. Novojičínští tak soupeři nedovolili ani branku a Daniel Šimonů slaví první čisté konto v letošní sezoně. Vítězství 4:0 navíc Ďábly v tabulce posunulo na druhou příčku.

12. kolo, 2. liga, so 4.11.2023

HHK Velké Meziříčí
HK Nový Jičín

0:4

Branky a nahrávky: 8. Konečný (Dudáš, Hruška), 10. Maliník (D. Handl), 49. Maliník (Konečný, Báchor) 60. D. Handl (Konečný). Rozhodčí: Čech – Tichý, Smetková. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci 329.

HHK Velké Meziříčí: J. Juda (P. Juda) – Chvátal, Trnka, Slabý, Ambrož (C), Kochánek, Vlašín (A), Orsech – T. Handl, Křenek (A), Kotrba – Strnad, M. Juda, Doležal – Vedral, Burian, D. Dolníček II – Kuba, F. Střecha, Šantora.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Báchor, J. Holáň, Hanák, Hruška, Kuboš, Dudáš – Konečný, Maliník (A), D. Handl – Berka, J. Sluštík (A), Gebauer (C) – Matěj, Škarka, Kafka – Hilšer.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Jsme rádi za tři body. Musím říct, že kluci odehráli dnešní zápas opravdu poctivě. První třetinu jsme hráli velmi dobře v obranném pásmu a disciplinovaně. Využili jsme dvě brejkové situace, které tým uklidnily. Škoda, že jsme ve druhé třetině neproměnili přesilovku a šance, které jsme si vytvořili.“

„Soupeři jsme nakonec dali naději individuálními chybami, ale dokázali jsme je udusit. Třetí třetina byla od nás velice kvalitní. V kabině jsme si řekli, co chceme hrát a musíme plnit. Všichni kluci k tomu opravdu přistoupili zodpovědně. Předvedli jsme velice kolektivní výkon a týmovou prací jsme si došli pro vítězství.“

„V zápase jsme dominovali a měli jsme jej pod kontrolou. Třešničkou na dortu byly další dva góly. Hráči mohou být na sebe hrdí, s výkonem jsem velice spokojen. Věřím, že to byla dobrá příprava na příští týden, kdy nás ve středu čeká derby s Opavou, které bude velice důležité.“

Komentář k zápasu

První větší brankovou příležitost si vytvořili Horáci. V páté minutě ujížděli na Šimonů dva domácí hráči, jenže Richard Orsech před poloodkrytou brankou netrefil skákavý kotouč a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Ten prolomil v osmé minutě nejproduktivnější Ďábel. Viktor Konečný obdržel pas na útočnou modrou čáru a poté se dokázal natlačit před domácího obránce, čímž se ocitl tváří v tvář Jaroslavu Judovi, kterého překonal povedenou bekhendovou kličkou nad lapačku.

V desáté minutě slavili svěřenci Davida Dostála další trefu. Po nevydařené Handlově přihrávce se puk odrazil od bruslí hráčů Velkého Meziříčí do jízdy Romanu Maliníkovi, který prošel domácí obranou a přesnou střelou zblízka zvýšil vedení Ďáblů na 2:0. Ve zbytku první třetiny byl k vidění hokej nahoru dolů, ale žádný z celků si větší brankovou příležitost nevytvořil. Novojičínští tak strávili první přestávku s dvoubrankovým vedením.

Svěřenci Davida Dostála šli hned v úvodu druhé části do oslabení, ale početní výhodu soupeře dokázali ubránit. Po vyloučení Křenka pak hráli přesilovku také Ďáblové. V ní vypálil od modré čáry Dudáš, po jehož střele se před domácí brankou vytvořil pořádný závar, ale Jaroslav Juda udržel pak před brankovou čárou. Následně však přišel faul Doležala a domácí šli do tří. V největší šanci se při přesilové hře pět na tři ocitl Viktor Konečný, jenže před poloodkrytou brankou se mu nepoařilo trefit skákavý kotouč.

Ve 31. minutě se Ďáblové dostali do přečíslení tři na jednoho. Akce však postrádala přesnost. Po nevydařené kombinaci pálil Kafka z těžké pozice mimo. V závěru druhé třetiny zahrozili domácí. Doležal našel zpoza branky přesnou přihrávkou Petra Slabého, který vypálil nebezpečně z levého kruhu. Šimonů však tým podržel důležitým zákrokem, když střelu domácího obránce dokázal vytěsnit vyrážečkou nad břevno.

Ve 47. minutě se po střele Holáně od modré čáry dostal hned ke dvěma dorážkám Maliník, ale kotouč za záda Jaroslava Judy nedostal. To se však podařilo na začátku 49. minuty. Horáci chybovali ve středním pásmu a Ďáblové se dostali do přečíslení dva na jednoho. Konečný našel přesnou přihrávkou hůl Romana Maliníka, který poslal kotouč nad lapačku domácího brankáře a svým druhým gólem v utkání zvýšil vedení Ďáblů na 3:0.

V 51. minutě hráli svěřenci Davida Dostála početní převahu. Tu sice neproměnili, ale do šancí se dostali při následné hře pět na pět. Nejdříve se dostali do přečíslení dva na jednoho Konečný a Handl, ale druhý jmenovaný neusměrnil puk mezi tři tyče. Handl to následně zkoušel o chvíli později z levého kruhu, kdy nastřelil pravou tyč domácí branky. Horáci se utkání pokoušeli zdramatizovat, ale na Daniela Šimonů nedokázali najít ten správný recept. Daleko od úspěchu nebyl na začátku 59. minuty Křenek, ale Šimonů byl pozorný a teč domácího útočníka dokázal vyrazit.

Velkomeziříčští to v závěru utkání zkoušeli ještě v šesti. Mezi kruhy si však sklepl kotouč Dan Handl, jenž se vydal do rychlého protiútoku a střelou od modré čáry upravil skóre trefou do odkryté branky na konečných 4:0. Ďáblové tak slaví čtvrté vítězství v řadě a v tabulce se posunou před druhý Vyškov, který doma nestačil na Kopřivnici.