Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála vezou z Valašského Meziříčí dva body. V nervydrásajícím derby si Ďáblové vytvořili tříbrankový náskok, jenže Bobři dokázali vyrovnat a následovalo prodloužení. V tom se Valaši dostali do několika příležitostí, ale novojičínský celek podržel skvěle chytající Šimonů. Utkání doprovázelo mnoho emocí a rozhodčí měli co dělat. Jednadvacet vteřin před koncem prodloužení přišla vítězná branka. Ďáblové potrestali chybu na modré čáře, když přečíslení dva na jednoho zakončil přesně pod víko Roman Maliník. Novojičínští tak po dlouhé době slaví na ledě Bobrů vítězství v mistrovském zápase a zároveň ukončili čekání na body z venkovního utkání.

10. kolo, 2. liga, st 25.10.2023

HC Bobři Valašské Meziříčí
HK Nový Jičín

3:4 PP.

Branky a nahrávky: 36. Andris (Romančík, Finsterle), 47. Martiník (Vávra, Holiš), 51. Martiník (Finsterle, Pavlíček) – 15. Handl (J. Holáň), 20. Tarnoczy (J. Sluštík, Matěj), 33. Konečný (Maliník), 65. Maliník (Konečný, Homola). Rozhodčí: Schenel – Bubela, Frais. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci 288. Průběh utkání 0:3, 3:3, 3:4.

HC Bobři Valašské Meziříčí: Pavlíček (Ševců) – Holiš, Velikovský, Kočí, Liss, Baroš, Sviták, Hajda – Finsterle, Vávra (A), Melenovský – Andris, Romančík, Kozubík – Martinec, Vavřík (C), Stodůlka – Kuchařík, Martiník, M. Urban.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – J. Holáň, Báchor, Hruška, Homola, Andrýsek, J. Sluštík – Konečný, Maliník (A), Handl - Zdeněk, Matěj, Tarnoczy - Berka, Škarka, Kafka – Hilšer, Juříček, Gebauer (C).

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Věděli jsme, že dnešní utkání bude náročné. Už v přípravných zápasech jsme s Bobry jednou vyhráli a jednou prohráli. Musím říct, že začátek byl těžký, ale první tlak soupeře jsme přečkali. Poté jsme byli velice kvalitním soupeřem. Hráli jsme dobře a jednoduše. Byli jsme silní na puku a věřili jsme si. Dali jsme dva góly po pěkných akcích. S první třetinou jsem byl spokojený.“

„Ve druhé části jsme vedli 3:0, ale byla opravdová škoda zbytečného vyloučení, které dalo soupeři šanci vrátit se do zápasu. Po druhé třetině to bylo 3:1. Do třetí dvacetiminutovky jsme si řekli, že musíme pokračovat, pracovat, respektovat disciplínu a hrát pro tým. Bohužel jsme panikařili a soupeři nabídli další šance, které proměnil a srovnal na 3:3. Po vyrovnávacím gólu jsem změnil lajny.“

„Musím říct, že všichni hráli až do posledních vteřin a vítězství jsme si zasloužili. Řekl bych, že jsme byli více hokejoví. Valašské Meziříčí bylo na druhou stranu bojovnější. Dnes však hokejovější tým vyhrál, takže jsem velice spokojený. Jsou to pro nás první body z venku a dva body určitě bereme. Jsem opravdu rád.“

Komentář k zápasu

Úvodní minuty větší gólové šance nenabídly. Ďáblové ohrozili Pavlíčka v osmé minutě, kdy domácí brankář obdržel dvouminutový trest za podrážení. Bobři však tlak ustáli a následně sami hráli přesilovku. Ani trest Tarnoczyho však gólem potrestán nebyl. V 15. minutě se dostal do samostatného úniku Urban, ale svou kličkou na brankáře Šimonů nevyzrál a z protiútoku udeřili svěřenci Davida Dostála. Po střele z mezikruží si našel odražený kotouč Dan Handl, jenž nadvakrát propasíroval puk za záda Pavlíčka.

Ještě před přestávkou slavili Ďáblové druhou branku. Nahození Jana Sluštíka od modré čáry šikovně tečoval mezi betony Pavlíčka Patrik Tarnoczy, který tak v čase 19:08 zvýšil náskok svého celku na 2:0. V úvodu druhé částí měl možnost přidat další branku Gebauer, jenže svůj samostatný únik zakončil střelou do břevna. V polovině zápasu přišla vyloučení Bobrů, která Ďáblové dokázali potrestat. Střílenou přihrávku Matěje usměrnil v předbrankovém prostoru za záda Pavlíčka Viktor Konečný.

Valaši však rychle snížili. Na konci 46. minuty dostal přesnou křižnou přihrávku Tomáš Andris, jenž přesnou střelou pod víko snížil na 1:3. Ve 48. minutě byl vyloučen Finsterle, ale do největší šance se dostal domácí Sviták, který ujel novojičínské obraně, jenže Šimonů mu skórovat nedovolil. Konec druhé třetiny nabídl velmi kontroverzní moment. Při přesilovce Ďáblů narazil Viktora Konečného obličejem na mantinel Hajda, který i přes velký nesouhlas novojičínských příznivců obdržel pouze dvouminutový trest. Utkání pak bylo na chvíli přerušeno, protože na ledě zůstala krvavá stopa a nejlepší novojičínský střelec zamířil do kabin.

Nový Jičín však početní převahu pět na tři nevyužil a rozdíl zůstal dvougólový. Do třetí dvacetiminutovky měli lepší vstup Valaši, který slavili ve 47. minutě druhou branku po přesném zakončení nad lapačku z hole Ondřeje Martiníka. Bobři se hnali za vyrovnáním a toho se dočkali v 51. minutě. Ďáblové si před brankou nepohlídali Ondřeje Martiníka, jenž se neunáhlil se zakončením, položil si brankáře Šimonů a poté poslal puk pod břevno. Závěr utkání už připomínal prodloužení. Hrálo se nahoru-dolů a obrany obou celku chvílemi tápaly. Ďábly však v nepříjemných situacích podržel úžasný Šimonů.

Novojičínský brankář předvedl několik dalších skvělých zákroků v prodloužení, kdy odmítl konec utkání a pokračovalo se ve hře. Jednadvacet vteřin před koncem prodloužení pak vystřelil Ďáblům bonusový bod Roman Maliník, který po přihrávce Konečného překonal Pavlíčka přesnou střelou pod horní tyč. Ďáblové tak ukončili nepříznivou sérii venkovních zápasů bez bodu a z ledu Bobrů si do tabulky vezou cenné dva body.