Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála hostili na svém ledě v rámci 4. kola Havířov. Rozjetý AZ potvrdil svou kvalitu a podařilo se mu dosáhnout dvouciferného počtu gólu ve třetím zápase v řadě. Havířov vstoupil do utkání velmi aktivně a rychle si vytvořil dvoubrankový náskok, který během utkání postupně navyšoval. Novojičínským se tak nepodařilo navázat na předešlá dvě domácí vítězství a před svými fanoušky v této sezoně poprvé nebodovali, když prohráli s havířovským AZetem 3:10.

4. kolo, 2. liga, st 4.10.2023

HK Nový Jičín
AZ Havířov

3:10

Branky a nahrávky: 18. Konečný (J. Holáň), 33. Gebauer (Hanák, Zdeněk), 51. Konečný (Květoň, Flok) – 2. Spratek (Pawliczek), 4. Klimša (Franek, J. Křivohlávek), 17. J. Křivohlávek (Kunc, Franek), 24. Pawliczek (Mrva, Spratek), 26. Spratek (Mrva, Pawliczek), 37. Franek (J. Křivohlávek, Klimša), 48. Kunc (Klimša, Franek), 51. Spratek (Klimša, Kunc), 58. Franek (Klimša), 59. Pawliczek (Spratek, Mrva). Rozhodčí: Škach – Konvička, Frais. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci 458. Průběh utkání 0:3, 1:3, 1:5, 2:5, 2:7, 3:7, 3:10.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Andrýsek, Báchor, Dudáš, Hanák, J. Holáň, Hruška – Konečný, Flok, J. Sluštík (A) – Zdeněk, Květoň, Berka – Matěj, Gebauer (C), Hilšer – Handl, Škarka.

AZ Havířov: Sachr (Šindelka) – Ficek, Kunc, Valenta, Havlík, Ščurek, Vosátko, Ševčík – Klimša (A), J. Křivohlávek, Franek – Mrva (A), Spratek, Pawliczek – Apolenář, Ćmiel, Kratochvil – Tvrdý, Pavlík, Haas (C).

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Dnes jsme dostali pořádnou facku, což je dobře. Hned v úvodu utkání jsme udělali individuální chyby, byli jsme jak žáci, kteří hrají proti mužům. Zasloužili jsme si prohrávat 0:2 a potom se to už vezlo. Na začátku druhé třetiny jsme se snažili odpovědět, ale individuální chyby, fauly a všechno se začalo míchat. Vypadalo to, že si každý hráč hraje své. Nepředvedli jsme vůbec kolektivní výkon, z čehož se musíme hodně ponaučit. Hrajeme už v sobotu a každý hráč se musí podívat sám na sebe, jak dnešní utkání odehrál. Kromě brankáře, který byl vynikající, to dneska nikdo neodehrál na sto procent.“

Jiří Raszka (trenér AZ Havířov) „Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Nový Jičín má kvalitní a zkušené mužstvo, které toho už spolu něco nahrálo. To se potvrdilo v přesilových hrách, ve kterých se dokázali prosadit a byli velmi nebezpeční. Na druhou stranu přesilovky dnes fungovaly i nám. V prvních dvou třetinách nám chybělo trochu více zodpovědnosti. Ve třetí třetině se to už zlepšilo a hráli jsme přesně to, co chceme hrát. Aktivní forčeking, být silní na kotouči a zároveň mít zajištěnou obranu. Kluci pracovali velmi dobře a zaslouženě bereme tři body.“

Komentář k zápasu

Havířov vstoupil do utkání velmi aktivně a již ve druhé minutě šel do vedení. Pawliczek sice nezamířil přesně, ale odražený kotouč od zadního mantinelu si našel Daniel Spratek, který prudkou střelou nad lapačku otevřel gólový účet dnešního utkání. Po dvou minutách hry slavil Havířov další branku. Po rychlém přechodu do útočného pásma předvedli pěknou kombinaci Křivohlávek, Franek a David Klimša, který střelou do protipohybu zvýšil na 0:2.

Ďáblové měli možnost rychle snížit v přesilové hře. V dobré pozici se ocitl Sluštík, který si našel odražený kotouč, ale proti jeho střele vytáhl Sachr skvělý zákrok lapačkou. Na začátku deváté minuty hráli svěřenci Davida Dostála další přesilovku, ale Havířov dokázal oslabení ubránit. Poté přišly dvě početní převahy pro Havířov. Novojičínským se podařilo první oslabení ubránit, jenže druhou přesilovku již AZ využil. Střelu Jana Křivohlávka si zřejmě nešťastně srazil do vlastní branky Martin Dudáš.

Ďáblům se podařilo rychle snížit. Po 57 vteřinách hry si našel odražený kotouč Viktor Konečný, který pohotovým zakončením překonal Sachra a bylo to opět o dvě branky. Žádný tým si už do konce úvodní dvacetiminutovky další výraznější šanci nevytvořil a do šaten se šlo za stavu 1:3. Na konci 22. minuty se dostal až před Šimonů Apolenář, ale novojičínský brankář dokázal jeho pokus zneškodnit.

Ve 24. minutě však AZ slavil čtvrtou branku. Mrva našel mezi kruhy osamoceného Dominika Pawliczka, který přesnou střelou do levého horního rohu vrátil Havířovu třígólový náskok. Po dvou minutách hry to bylo už o čtyři góly. Skvělý přehled o hře předvedl Pawliczek, který svou přihrávkou našel Daniela Spratka, jenž přesnou střelou pod víko rozjásal hostující fanoušky.

Ďáblové poté hráli přesilovou hru, při které se dostali k několika dorážkám, jenže kotouč za brankovou čáru nedostali. Po návratu z trestné lavice se pak dostal do samostatného úniku Klimša, ale Šimonů jeho střelu vytěsnil svým pravým betonem. Ďáblové se dokázali prosadit ve 33. minutě. Střela Zdeňka skončila na tyči, k dorážce se dostal Hanák, jehož střelu vyrazil Sachr před Robina Gebauera, který dorážkou do poloodkryté branky snížil na 2:5.

AZ však na konci 37. minuty opět odskočil o čtyři branky. Křivohlávek našel před brankou Tomáše Franka, který překonal brankáře Šimonů přesnou střelou nad beton. Na konci druhé části měl ještě možnost navýšit vedení AZetu Spratek, ale v souboji tváří v tvář byl úspěšnější novojičínský brankář. Ve třetí třetině pokračoval Havířov v aktivní hře a v přesilové hře zvyšoval ve 48. minutě na 2:7 střelou od modré čáry Marcel Kunc.

Přesilovou hru se podařilo využít také Ďáblům. V 51. minutě našel Květoň přesnou přihrávkou hůl Viktora Konečného, který slavil svou druhou branku v utkání. Za 32 sekund se však radoval opět AZ, když se šikovnou tečí prosadil Daniel Spratek. Havířov dokonce v závěru utkání po brankách Tomáše Franka a Dominika Pawliczka dosáhl na dvouciferný počet gólů a z novojičínského ledu si po zásluze odváží tři body.