Bořek Kopecký

Utkání třetího kola na ledě Hodonína nabídlo plno emocí a nervydrásající závěr. Ďábly poslal do vedení po individuální akci Handl, ale Baníku se podařilo otočit stav utkání na 2:1. V 58. minutě pak vyrovnal na 2:2 Tarnoczy a body byly na dosah, jenže 58 vteřin před třetí sirénou rozhodl o vítězi zápasu Karafiát, který Hodonínu vystřelil tři body. Novojičínští tak v prvním utkání na ledě soupeře v této sezoně body nezískali.

3. kolo, 2. liga, so 30.9.2023

SHKM Baník Hodonín
HK Nový Jičín

3:2

Branky a nahrávky: 40. Luža (Polesný, Bílek), 54. Luža (Dobiáš), 60. Karafiát (Dobiáš) – 24. Handl (Gebauer), 58. Tarnoczy (Geidl). Rozhodčí: Čech – Kučera, Jurčík. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci 712. Průběh utkání 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

SHKM Baník Hodonín: Piták (Dolíška) – Zorko, Němec, Vyrůbalík, Rauš (A), Polesný, Bílek – Karafiát, Luža, Dobiáš – Bachánek, Sajdl (C), Mat. Novák – A. Dufek (A), Weintritt, Hložánek – P. Krejčí, Laciga, Štědrý.

HK Nový Jičín: Hořejší (Klimek) – Báchor, J. Holáň, Hruška, Hanák, Kuboš, Andrýsek, Hladiš – Konečný, Flok, J. Sluštík (A) – Tarnoczy, Geidl, Zdeněk – Gebauer (C), Handl, Berka – Juříček, Hilšer.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Na naší straně panuje opravdu velká frustrace. Hráli jsme dobrý hokej a s kompaktností a defenzivou jsem byl velice spokojený. Hráli jsme dobrý celoplošný hokej, jen si myslím, že jsme mohli více střílet a být agresivnější. Nepustili jsme Hodonín do nějakého dlouhého tlaku. Vedli jsme, soupeř utkání otočil, ale byli jsme schopni vyrovnat a vrátit se zpět do zápasu.“

„Dnes nás srazily individuální chyby, které se hromadily. Takovou branku, navíc v poslední minutě, bychom nikdy neměli dostat. Všechny to mrzí a věřím, že to pro nás bude ponaučení do budoucna. Tohle by se nám nemělo stávat a takové zápasy se musíme naučit vyhrávat. Teď se musíme dobře připravit na středeční zápas proti Havířovu, který bude ještě těžší.“

Komentář k zápasu

Do utkání vstoupil lépe Hodonín, ale v úvodních minutách utkání si žádnou větší příležitost nevytvořil. V sedmé minutě se ocitli v slibné šanci Ďáblové. Po zblokované střele Jana Holáně se kotouč dostal až před branku Baníku, kde se ztratil mezi bruslemi a před Pitákem bylo pořádně rušno, jako první se však puku zmocnili domácí obránci, kteří jej poté odklidili do bezpečí.

Na konci třinácté minuty usedl na trestnou lavici Hanák a Hodonín dostal možnost přesilové hry. V ní vyslal na Hořejšího několik nepříjemných pokusů, ale novojičínský brankář za svá záda žádný z nich nepropustil. V sedmnácté minutě Hořejší podržel svůj tým dalším důležitým zákrokem, když vytasil svou lapačku proti střele Weinttrita z mezikruží.

V závěru devatenácté minuty zahrozili také svěřenci Davida Dostála. Při přečíslení tři na dva pálil Juříček, po jehož střele se dostal k dorážce Berka, ale Piták dokázal oba pokusy zneškodnit. Do šaten se tak šlo ze bezbrankového stavu 0:0. Ve 22. minutě dostali Ďáblové možnost přesilové hry, která je poslala do vedení. Přesně s návratem Bachánka z trestné lavice se prosadil Dan Handl. Ten zavezl kotouč do útočného pásma a Pitáka prověřil střelou od modré čáry, přičemž sám dojel odražený kotouč a pohotovým zakončením překonal domácího brankáře.

Ve 27. minutě pak vypuklo na ledě mnoho emocí a rozhodčí se určitě nenudili. Během minuty usedli na trestnou lavici tři hráči. Ďáblové hráli přesilovku po faulu Hložánka, ale početní převahu po sedmi vteřinách ukončila vysoká hůl Berky. Při hře 4 na 4 pak byl vyloučen Flok a Hodonín dostal k dispozici přesilovou hru čtyři na tři. Ve 29. minutě přišel pro Ďábly další trest. Ten patřil opět Berkovi, jenž za předčasné opuštění trestné lavice obdržel desetiminutový osobní trest.

Ve větší příležitosti se objevil až při plném počtu na obou stranách Karafiát, na kterého po odraženém kotouči zívala odkrytá branka, ale puk se mu nepodařilo umístit mezi tři tyče. Stejný hráč se ocitl v dobré šanci také o minutu později, jenže opět pálil mimo. Ve 33. minutě musel být pozorný Piták, který nejdříve vyrazil pokus Handla a poté dokázal zneškodnit dorážku Jana Holáně.

Baník byl hladový po srovnání a tvořil si další šance. Teč Bachánka mířila jen těsně nad a v souboji tváří v tvář mezi Lužou a Hořejším byl nakonec úspěšnější brankář Ďáblů. Hodonínští se však přece jen dočkali srovnání, když se 35 vteřin před koncem druhé části natlačil před Hořejšího Dominik Luža, který forhendovou kličkou mezi betony vyrovnal na 1:1.

V úvodu třetí třetiny se v dobrých šancích ocitli po špatných rozehrávkách Baníku Gebauer a Zdeněk, ale ani jeden z Ďáblů Pitáka nepřekonal. Ve 49. minutě hráli domácí další přesilovku, která je nakopla a svěřenci Aleše Bachánka se i při hře pět na pět dostávali do šancí. Nejdříve Krejčí před odkrytou brankou nedosáhl na odražený kotouč a poté Hořejší podržel Ďábly skvělým zákrokem ramenem. Aktivita Hodonína však nakonec vedla k vedoucí brance. Zblokovaná střela Dobiáše od modré čáry se odrazila do míst, kde byl připravený Dominik Luža, který poslal Baník do vedení.

V 58. minutě se prokličkoval až před Hořejšího Krejčí, ale z následného protiútoku udeřili Ďáblové. Přečíslení tři na jednoho zakončil střelou pod víko Patrik Tarnoczy a bylo srovnáno. Hodonín se však 58 vteřin před koncem třetí třetiny vrátil do vedení. Tečovaná rozehrávka Baníku skončila na hokejce Jiřího Karafiáta, který si udělal prostor ke střele a přízemním zakončením se postaral o vítěznou branku na 3:2. Novojičínští to ještě v závěru zkoušeli v šesti, ale domácí dokázali jednobrankový náskok ubránit. Ďáblové tak z prvního venkovního utkání v této sezoně odjíždějí bez bodů.