Bořek Kopecký

Svěřenci Davida Dostála prožívají skvělý vstup do sezony. Po minulém vítězství nad Velkým Meziříčím uhájili všechny body také proti Opavě. Novojičínští si v první třetině vytvořili vedení 3:0. Aktivním vstupem do druhé třetiny pak navýšili svůj náskok o další dvě branky a utkání do závěrečné sirény zkušeně kontrolovali. Slezanu se podařilo prosadit až v 54. minutě, kdy Daniela Šimonů obral o čisté konto Tomáš Rousek. Ďáblové tak porazili opavský Slezan 5:1 a po dvou kolech se díky příznivému skóre ohřívají na prvním místě tabulky.

2. kolo, 2. liga, st 27.9.2023

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

5:1

Branky a nahrávky: 7. J. Sluštík (Báchor, Květoň), 11. Handl (Hilšer), 20. Hilšer (Handl, Báchor), 21. Flok (Konečný), 26. Berka (Gebauer) – 54. Rousek (Krupa). Rozhodčí: Held – Bartek, Frais. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci 353. Průběh utkání 5:0, 5:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Báchor, J. Holáň, Hruška, Kuboš, Andrýsek, Hladiš, J. Sluštík (A) – Konečný, Flok, Berka – Tarnoczy, Zdeněk, Květoň – Macháček, Gebauer (C), Kafka – Hilšer, Handl, Juříček.

HC Slezan Opava: Slíž (21. Nowak) – Šindelář, Lehotský, Ervasti, Štěpánek (C), Jak. Ludvík, Thiel, Koblížek – Krupa, Brada, Rousek (A) – Kotásek, Káňa (A), Kadula – Vašenka, Beránek, Häring – Horizral, Hendrych, Buršík.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín): „Chtěl jsem, aby hráči vstoupili do utkání ve stejném rytmu a se stejnou chutí jako v sobotním zápase, což se nám docela podařilo. Opava má velice mladý tým, který nás presoval a nedovolil nám se dostat do tempa. V první třetině se nám však podařilo vstřelit tři branky. Chtěl bych výrazně pogratulovat čtvrté lajně, která neměla tolik prostoru, ale když přišla na led, tak se dokázala prosadit. Všechny formace fungují a dnes se to potvrdilo.“

„Do druhé třetiny vstoupil Slezan velice agresivně. Dali jsme náhodný pěkný gól na 4:0, který soupeři utnul na elánu. Druhá třetina byla velice kvalitní. Několikrát jsme soupeře sevřeli do zámku a měli jsme spoustu šancí. Podařilo se nám vstřelit pěkný pátý gól a potom jsme utkání do závěrečné sirény režírovali. Mrzí mě poslední třetina, kterou jsme chtěli vyhrát, ale bohužel jsme dostali zbytečný gól po individuální chybě. Chápu však, že hráči už byli se skórem spokojení a neviděli žádné nebezpečí, které by přišlo ze strany soupeře. Konečný výsledek 5:1 je velice uspokojivý.“

Pavel Zdráhal (trenér HK Opava): „Myslím si, že nám patřil začátek utkání. Než přišlo první vyloučení, tak jsme měli hru ve své moci a hrálo se především před brankou soupeře. V oslabení jsme inkasovali, ale poté jsme si tvořili další šance. Soupeř však z přečíslení zvýšil na 2:0 a třetí branku vstřelil po naší chybě. “

„Po druhé třetině jsme si řekli, že máme střeleckou převahu, jsme úspěšnější na buly a utkání můžeme zvrátit. Hned v prvním střídání jsme si vytvořili tlak, ale hned z protiútoku jsme dostali gól. Soupeř pak byl psychicky nahoře a na nás padla deka. Náš výkon šel diametrálně dolů a třetí třetina se v podstatě jen dohrávala. Kdyby se nám v úvodu utkání podařilo vstřelit branku, tak by to bylo jiné, ale celkově jsme si dnes body určitě nezasloužili.“

Komentář k zápasu

V úvodu utkání byla více aktivní Opava, jenže vše se změnilo vyloučením Ludvíka. V přesilové hře šikovně tečoval střelu Báchora od modré čáry mezi betony Slíže Jan Sluštík, který tak poslal Ďábly do vedení. Novojičínské vstřelená branka nakopla a tvořili si další šance. Na konci jedenácté minuty se natlačil před opavskou branku Dan Handl, který nejdříve naznačil přihrávku, ale pak překvapil Slíže přízemní střelou mezi betony a zvýšil na 2:0.

Ďáblové slavili třetí branku v devatenácté minutě, ale gól Konečného nakonec nemohl být uznán, protože kotouč dopravil za brankovou čáru pomocí své rukavice. Chvíli nato přišla pohledná akce Ďáblů, jenže Slíž vytáhl důležitý zákrok. Svěřenci Davida Dostála se však v první dvacetiminutovce třetí branky přece jen dočkali. Rozehrávku Slezanu zachytil Báchor a rychle našel volného Handla, který mezi kruhy předal kotouč Adamu Hilšerovi, jenž 39 vteřin před sirénou navýšil náskok Ďáblů přesnou střelou k tyči na 3:0.

Novojičínští slavili čtvrtou branku již po minutě hry ve druhé části. Skvělý přehled o hře předvedl Konečný, který z otočky přihrál přesně na hůl Adama Floka, jenž dopravil kotouč do opavské klece. Po čtvrté inkasované brance vystřídal Slíže v brankovišti Slezanu Nowak. Také on však lovil puk ze své sítě. Ve 26. minutě si udělal prostor ke střele Viktor Berka a po přesném bekhendovém zakončení nad lapačku to bylo už 5:0.

Poté zahrozil několikrát také Slezan, ale Šimonů dokázal všechny pokusy soupeře pokrýt. Ve 38. minutě měli možnost udeřit opět Ďáblové, když byl při samostatném úniku faulován Flok. Ten se rozjel také k trestnému střílení, ale Nowak dokázal jeho střelu vytěsnit vyrážečkou. Ďáblové tak vstupovali do třetí části s pohodlným vedením 5:0. V další šanci se ocitl hned v úvodu třetí třetiny Zdeněk, jehož střelu vyrazil až na brankové čáře obránce Ludvík.

V 50. minutě to naopak hořelo před novojičínskou brankou. Po střele od modré čáry se hráči Slezanu dostali k několika dorážkám, ale závar nakonec ukončil Šimonů, jenž schoval puk pod svou lapačku. V 54. minutě se prosadil také Slezan. Krupa našel zpoza branky osamoceného Tomáše Rouska, který pohotovým zakončením upravil skóre utkání na konečných 5:1. V závěru zápasu se ještě dostal do samostatného úniku Vašenka, ale Šimonů byl v souboji tváří v tvář úspěšnější.