Bořek Kopecký

V havířovské Gascontrol Aréně bylo k vidění celkem jedenáct přesných zásahů. Utkání plné obratů rozhodl rozhodující brankou v úvodu 49. minuty David Štefka. Novojičínští dokázali v závěru ubránit tlak soupeře, který se snažil srovnat v situaci šesti pro čtyřem, a připisují si cenné tři body. Pro Nový Jičín je to tak třetí výhra v řadě a zase se přiblížil k postupovým příčkám do play-off, od kterých jej nyní dělí pouze dva body.

34. kolo, 2.liga, st 1.2.2023

AZ Havířov
HK Nový Jičín

5:6

Branky a nahrávky: 12. Antoníček (Čmiel, Apolenář), 23. Kratochvil (Spratek), 25. Antoníček (Kratochvil, Spratek), 34. Mrva (Antoníček, Mrowiec), 47. Apolenář (Zdeněk, Haas) – 15. Franek (Gebauer, Lehečka), 17. Květoň (Lehečka, Maliník), 27. Maliník (Konečný), 28. Hruška (Konečný, Maliník), 41. Květoň (Konečný, Váňa), 49. Štefka (Sluštík). Rozhodčí: Škach – Bartek, Klimek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 508. Střely na branku: 38:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6.

AZ Havířov: Štipčák (28. Šindelka) – Hudec, Havlík, Kunc, Kuboš, Ščurek, Kolarz (C), Mrowiec – Mrva (A), Spratek, Kratochvil – Haas, Zdeněk (A), Pawliczek – Apolenář, Čmiel, Antoníček – Tvrdý, Pavlík, Pastor.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Hladiš, Holaň, Adámek, Hruška, Váňa, Kožený, Andrýsek – Handl, Kafka, Konečný, Lehečka, Gebauer, Hilšer, Sluštík, Flok, Štefka, Franek, Květoň (C), Maliník.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Bylo to těžké utkání. Ve hře bylo z obou stran spoustu nepřesností a vypovídá o tom také konečný výsledek. Pro nás byly velmi důležité vstupy do jednotlivých třetin a rychlé otáčení skóre. Dokázali jsme být pořád v kontaktu a pokud jsme inkasovali, tak jsme stav hned otočili na svou stranu. To bylo v zápase strašně důležité a myslím si, že i rozhodující. Víme, kolik zbývá utkání do konce základní části a že musíme sbírat body. Soustředíme se na to, abychom ty body brali a uvidíme, co pro nás na konci zbyde. Čeká nás spousta venkovních zápasů, ze kterých musíme vozit body. Každé utkání teď v podstatě bude o šest bodů. Venku se hraje vždy hůře než doma, ale pokud budeme bodovat, tak bychom mohli být na konci úspěšní.“

Komentář k zápasu

Z úvodní branky se radoval domácí AZ. Čmiel se prokličkoval až ke střele, kterou dokázal Šimonů zneškodnit, na následnou dorážku Petra Antoníčka však již novojičínský brankář nedosáhl. Ďáblům se podařilo brzy vyrovnat. O tři minuty později našel Gebauer před brankou Tomáše Franka, jenž zasunul kotouč za ležícího Štipčáka. Chvíli po srovnávací brance měli Ďáblové k dispozici přesilovou hru, kterou proměnili ve druhou branku. Po rychlé kombinaci poslal kotouč do odkryté branky David Květoň.

První část již další branku nepřinesla a do šaten se odcházelo za stavu 2:1 pro Nový Jičín. Na začátku druhé třetiny panoval opět vyrovnaný stav, když se ve 23. minutě prosadil po vhazování skrytou střelou Šimon Kratochvíl. Za dvě minuty využil Havířov početní převahu a vzal si vedení zpět na svou stranu. Z mezikruží umístil přesnou střelu Petr Antoníček, jenž vsítil svou druhou branku v utkání.

AZ se však ve vedení příliš dlouho neohřál. V polovině 27. minuty si našel hned po vhazování puk Roman Maliník, který zblízka překonal Štipčáka. Za 41 vteřin slavili Ďáblové další branku. Přesnou střelou pod víko otočil stav utkání na 3:4 Jakub Hruška. Čtvrtá inkasovaná branka vyhnala z havířovské branky Štipčáka, kterého po zbytek zápasu nahradil Šindelka.

Ve 34. minutě se domácí příznivci radovali z vyrovnávací branky, když se z mezikruží prosadil Jakub Mrva. Po čtyřiceti minutách platil remízový stav 4:4. Již po třiceti sekundách hry ve třetí třetině si udělal prostor ke střele David Květoň, jenž svým druhým přesným zásahem upravil skóre zápasu na 4:5. AZ však zase dokázal srovnat, když ve 47. minutě přijmul nabídku na teč Jakub Apolenář, který usměrnit kotouč za záda Šimonů.

O chvíli později se však Ďáblové vrátili zpět do vedení. David Štefka zavezl puk do útočného pásma a vypálil z pravého kruhu, následně si mezi čtyřmi domácími hráči našel odražený kotouč a dopravil jej do havířovské sítě. Novojičínští v závěru utkání čelili přesilové hře, kterou si Havířov ještě vylepšil odvoláním Šindelky. Ďáblové dokázali nápor soupeře ustát a po divokém utkání si z Havířova odváží tři body po vítězství 6:5.