Bořek Kopecký

Utkání 28. kola proti Slezanu bylo skromné na branky, ale i přesto nabídlo skvělý hokej. Ďáblové se dostali do vedení v jedenácté minutě a trefa Konečného nakonec byla vítězná. Daniel Šimonů pokryl všechny pokusy opavských hráčů a dočkal se prvního čistého konta v této sezoně. Novojičínští si tak připisují první vítězství v roce 2023 a potvrdili, že to na Opavu na svém ledě umí, když proti Slezanu zaznamenali osmé domácí vítězství v řadě. Zároveň tak svému soupeři ukončili sérii osmi zápasů, ve kterých dokázal bodovat.

28. kolo, 2.liga, st 11.1.2023

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

2:0

Branky a nahrávky: 11. Konečný (Maliník, Květoň), 38. Gebauer (Květoň, Franek). Rozhodčí: Vaněk – Klimek, Peluha. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 390. Střely na branku: 40:34.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Hruška, Váňa, Holaň, Hladiš, Adámek, Sluštík – Handl, Škarka, Konečný, Kafka, Gebauer, Hilšer, Štefka, Flok, Květoň (C), Franek, Lehečka, Maliník.

HC Slezan Opava: Piták (Sotlar) – Šindelář (C), Černý, Štěpánek, Pachula, Ludvík, Thiel, Věntus – Wolf (A), Buršík, Malina, Rousek, Káňa (A), Kadula, Vašenka, Vojkůvka, Štindl, Horný, Danielčák, Krupa.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Bylo to těžké utkání, ale je s vítězným koncem, takže máme radost ze tří bodů. Minule jsme neproměnili šance a ty body nám utekly. Dneska se nám však podařilo vstřelit úvodní branku. Druhá branka byla trochu lidová, nicméně jsme rádi, že to utkání šlo za námi. Byli jsme celou dobu aktivní, měli jsme dobrý pohyb a skvěle jsme bruslili. Měli jsme rychlý přístup a soupeři jsme toho moc nedovolili. Řekl bych, že to Opavě dělalo problémy, což dnes rozhodlo. Když už tam něco vyplavalo, tak nás podržel skvěle chytající Danek v bráně. V přesilových hrách nás tlačí bota, ale dnes jsme ji dokázali využít.“

Komentář k zápasu

Na začátku páté minuty překonal obranu Slezanu Franek, ale v následném samostatném úniku se mu nepodařilo vyslat kotouč mezi tři tyče. V jedenácté minutě již Ďáblové vedli. Po zisku kotouče ve středním pásmu se do útoku vydali Konečný a Maliníkem. Po kličce Viktora Konečného si odražený puk našel Maliník a následně jej přesným pasem vrátil prvně jmenovanému, který překonal přesouvajícího se Pitáka.

Ďáblové byli po vstřeleném gólu na koni a vytvořili si další šance. Slezan uzavřeli v jeho obranném pásmu a po jedné ze střel zvonila za Pitákem tyč. Na brankovou konstrukci se mohl brankář Slezanu spolehnout i v závěru osmnácté minuty, když se po tečované střele od modré čáry zastavil puk o levou tyč jeho branky. Ďáblové tak do šaten odcházeli s jednobrankovým vedením.

Na začátku druhé části byla Opava blízko ke srovnání. Tehdejší Ďábel Tomáš Káňa totiž rozezvonil za Danielem Šimonů břevno. Ve třicáté minutě po závaru před novojičínskou brankou sice překročil kotouč brankovou čáru, jenže hra už byla rozhodčími dávno přerušena. O tři minuty později zahrozili po špatné rozehrávce Slezanu Ďáblové, ale Piták zvládl se svými obránci uhasit veškeré problémy.

Ve 38. minutě se svěřencům Petra Macháčka a Robina Bacula naskytla příležitost přesilové hry pěti proti třem, kterou využili ke zvýšení svého náskok. Květoň našel zpoza branky nikým nekrytého Robina Gebauera, který pohotovou střelou překonal Pitáka. Novojičínští tak přidali ve druhé třetině další branku a do třetí části vstupovali s vedením 2:0. Ve 48. minutě mohl uklidnit domácí příznivce Štefka, jenže při přečíslení dva na jednoho skončil jeho pokus na bočním oblouku opavské branky.

Opavští se ve snaze o vyrovnání hnali dopředu a naskytla se tak možnost pro rychlé brejky, Maliník ani Flok však zblízka úspěšní nebyli. Slezan to v závěru utkání zkoušel v šesti, ale skvělá obrana Ďáblů nedovolila soupeři, aby se dostal do větší příležitosti a s veškerými střelami si poradil v brance Daniel Šimonů. Ďáblové tak po závěrečné siréně slavili tři body za vítězství 2:0.