Bořek Kopecký

Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula vstoupili do roku 2023 těsnou porážkou na domácím ledě 1:3 proti Baníku Hodonín. Ďáblové si vytvořili několik šancí a za hostujícími brankáři zvonila několikrát branková konstrukce, jenže o bodech rozhodl gól 54 vteřin před třetí sirénou z hole Yarovinskeho. Novojičínští se v závěru pokusili vyrovnat v šesti hráčích, jenže vteřinu před koncem utkání upravil na 1:3 Polesný.

27. kolo, 2.liga, so 7.1.2023

HK Nový Jičín
SHKM Baník Hodonín

1:3

Branky a nahrávky: 54. Hladiš (Maliník, Gebauer) – 51. Medek (Bořuta, Krejčiřík), 60. Yarovinky (Sajdl, Peš), 60. Polesný (Romančík). Rozhodčí: Grygera – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 540. Střely na branku: 45:33. Průběh zápasu: 0:1, 1:1, 1:3.

HK Nový Jičín: Šimonů (Nehasil) – Hladiš, Holaň, Adámek, Hruška, Váňa, Kožený, Sluštík – Handl, Juříček, Konečný, Kafka, Gebauer, Hilšer, Štefka, Flok, Květoň (C), Franek, Lehečka, Maliník.

SHKM Baník Hodonín: Šurý (Dolíška) – Polesný (A), Němec, Kališ, Škápik (A), Rauš, Šmach – Matějka, Peš, Yarovinsky – Romančík, Dufek, Charvát – Sajdl, Štědrý, Krejčí – Medek, Bořuta, Krejčiřík – Bartes.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Bylo to první utkání v novém roce, což znamená, že tam byla nějaká herní pauza. Myslím si, že soupeř měl malý náskok v tom, že absolvoval jedno utkání před námi. Nicméně jsme měli herní plán, kterého jsme se drželi. Určitě jsme chtěli vstřelit první branku, ale to nám nevyšlo. Hráli jsme přesilovou hru pět na tři, před kterou jsme se rozhodli pro oddechový čas. Chtěli jsme dostat na led hráče, které jsme potřebovali a chtěli jsme jim dopřát čas na to, aby se uklidnili a domluvili mezi sebou. Bohužel to nedopadlo. Řekl bych, že dnešní utkání rozhodlo neproměňování šancí, kterých jsme dnes měli strašně moc. Třikrát zvonila tyčka, několik samostatných nájezdů, dostávali jsme se do přečíslení, která jsme řešili strašně špatně. Hráči to nevzali na sebe a hledali spoluhráče, čímž dali brankáři a obraně čas a prostor, aby se nachystali. Vstřelili jsme jedinou branku a to v podstatě nohou, takže koncovku musíme do příštího utkání zlepšit.“

Komentář k zápasu

Do první brankové příležitosti se dostal v šesté minutě Hilšer, který obdržel přesný pas přes celé kluziště a dostal se do samostatného úniku, jenže svou střelou na Šurého nevyzrál. V další šanci se ocitl na začátku třinácté minuty, kdy se dostal až před hodonínskou branku, jenže v souboji jeden na jednoho byl opět úspěšnější hostující gólman. Hilšer byl však při akci faulován.

Po jednadvaceti vteřinách v přesilové hře se hákováním provinil Yarovinsky a Ďábly čekala dlouhá početní převaha pět na tři. Novojičínští trenéři se již ve třinácté minutě rozhodli pro oddechový čas, jenže ten k využití přesilové hry nepomohl. Gól visel ve vzduchu v osmnácté minutě, kdy se Flok dokázal dostat až před hostující branku, jenže Šurý dokázal pokrýt i následné dorážky.

Hodonín mohl jít do vedení o minutu později, ale Šimonů podržel svůj tým, když dokázal zneškodnit samostatný únik jednoho z hodonínských hráčů. V závěru třetiny šli Ďáblové do čtyř, jenže do největší šance se ve vlastním oslabení dostal Flok, který ujel hostujícím obráncům, ale jeho následná střela brankou neskončila. Od druhé třetiny hájil branku Baníku Dolíška, jenž vystřídal Šurého z důvodu zranění.

Ve 22. minutě mohl udeřit Hodonín, Šimonů však nepříjemnou střelu Peše dokázal udržet a nepřipustil žádné možné dorážky. Ve třicáté minutě pak našel Franek přesnou přihrávkou Hladiše, jenže ten nevyslal kotouč do prostoru mezi třemi tyčemi. V závěru druhé třetiny hráli Ďáblové oslabení, ale do největší šance se dostal opět Flok, jenž trefil tyč. Po čtyřiceti minutách tak stále platil bezbrankový stav.

Flok byl blízko k brance také ve 48. minutě, kdy pukl opět poslal do tyče. Tentokrát trefil břevno. V úvodu jednapadesáté minuty číhal před poloodkrytou brankou Štefka, jenže kotouč mu přeskočil hůl a vzápětí šel do vedení Baník, když se po rychlém protiútoku prosadil Robin Medek. Hodonín svůj náskok mohl navýšit v přesilové hře, ale Ďáblům se při hře ve čtyřech podařilo srovnat. Maliník našel před brankou Reného Hladiše, od jehož bruslí se kotouč odrazil za brankovou čáru.

Už to vypadalo, že utkání dospěje do prodloužení, jenže 54 vteřin před koncem třetí třetiny se Baník radoval z druhé branky. Střelu Sajdla dokázal brankář Šimonů vyrazit, jenže na následnou dorážku Fedora Yarovinskeho již nedosáhl. Novojičínští se v závěru pokusili o hru bez brankáře, ale k vyrovnání to nevedlo. Vteřinu před závěrečnou sirénou upravil gólem do prázdné branky na konečných 1:3 David Polesný.