Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera odjeli v rámci třetího kola odehrát své první venkovní utkání, které se konalo ve Znojmě. V polovině zápasu bylo ještě vše otevřené, ale Orli poté potvrdili své kvality a několika brankami si vytvořili pohodlný náskok. Vítězství Znojma 7:1 řídil hattrickem Kirill Nižnikov.

3. kolo, 2.liga, so 1.10.2022

Orli Znojmo
HK Nový Jičín

7:1

Branky a nahrávky: 12. Nižnikov (Mareš, Zukal), 15. Nižnikov (Havlát, Adámek), 34. Štovíček (Sklenář, Špaček), 37. Špaček (Šťovíček, Sklenář), 45. Svoboda T. (Köver, Hruška), 49. Nižnikov (Havlát, Jenáček), 56. Tejnor (Špaček, Sklenář) – 26. Maliník (Holaň, Lehečka). Rozhodčí: Mejzlík – Kleprlík, Kučera. Vyloučení: 1:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1348. Střely na branku: 40:13. Průběh zápasu: 2:0, 2:1, 7:1.

Orli Znojmo: Žajdlík (Groh) – Jenáček, Tejnor "A", Stránský, Zukal, Sedláček, Mareš, Remta – Havlát, Köver, Špaček, Sklenář, Svoboda O., Svoboda T. "C", Hruška "A", Adámek, Nižnikov, Pigl, Šťovíček.

HK Nový Jičín: Galuška (Nehasil) – Váňa, Hladiš, Tomeček, Foltýn, Kožený, Holaň – Lehečka "C", Gebauer, Handl, Konečný, Hilšer, Berka, Flok, Štefka, Franek, Pecha, Maliník.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): „Začátek byl z naší strany hodně ustrašený, i když jsme kluky nabádali, že mají být v klidu. Věděli jsme, že nás čeká kvalitní soupeř a pokud na ledě bude plnit každý to, co má, tak to bude fungovat. První třetinu jsme prohráli 2:0. Začátek té druhé nám vyšel. Vytvořili jsme si tlak a dokázali jsme snížit. Potom jsme udělali dvě brutální chyby, které tady nepatří a zápas se zlomil. Třetí třetina se už jenom dohrávala. Dneska to z naší strany nebyl dobrý výkon. Příští kolo máme volno, takže se nachystáme na další zápasy a musíme to zlomit. Promluvíme si u videa a budeme pracovat na tom, abychom od soboty začali vítězit.“

Komentář k zápasu

Ďáblové měli aktivnější vstup do utkání než jejich soupeř, ale Žajdlíka se jim nějak výrazně ohrozit nepodařilo. K první větší šanci se dostal v sedmé minutě domácí Hruška, jenž se dokázal dostat až před Galušku, kterého však nepřekonal. Na konci dvanácté minuty otevřel skóre utkání Kirill Nižnikov. Ten si nabruslil s kotoučem na pravý kruh, odkud poslal přesnou ránu na vzdálenější tyč, kterou poslal Orly do vedení.

V patnácté minutě se domácí prosadili podruhé. Havlát přesunul hru na levou stranu kluziště, kde číhal připravený Kirill Nižnikov, jenž si připsal druhý přesný zásah v zápase. Na konci první části se Orli vydali do přečíslení dva na jednoho, jenže zajímavá akce skončila na nepřesné přihrávce. Po úvodní dvacetiminutovce se šlo do šaten za stavu 2:0.

Na začátku druhé třetiny byl blízko ke gólu Šťovíček, když po jeho střele zvonila za Galuškou tyč. Chvíli nato šli Ďáblové do oslabení, které zvládli ubránit. V polovině 26. minuty se z první branky radovali také svěřenci Kamila Gebauera. Nepříjemný pokus Holáně vyrazil Žajdlík pouze k Romanu Maliníkovi, jenž již neměl problém snížit na 2:1.

Ve 29. minutě mohlo být srovnáno. Přečíslení Ďáblů zakončil Lehečka, jenže Žajdlík se proti jeho pokusu stihl přesunout. Následnou chybu Orlů mohl zužitkovat Franek, ale kotouč skončil vedle domácí branky. Na druhé straně se do šance dostal Havlát, který trefil pouze Galuškovy betony.

Ve 31. minutě šel Nový Jičín do čtyř a opět dokázal přečkat početní nevýhodu bez obdržené branky. Minutu po návratu Koženého odskočili Orli zase o dvě branky. Odražený kotouč si našel Martin Šťovíček, který dorazil puk do poloodkryté brány. Podobně jako v první části navázali domácí na vstřelený gól další brankou. Na konci 37. minuty využil přečíslení dva na jednoho Marek Špaček, proti jehož střele se Galuška nestihl přesunout.

Poté šli Ďáblové opět do oslabení, ale další branka již v prostřední periodě nepadla a do třetí třetiny se šlo za stavu 4:1. Ve 45. minutě využili Orli poprvé přesilovou hru. Tomáš Svoboda nejdříve pálil do břevna, ale jeho další pokus už skončil v horním rohu novojičínské branky. Do šance se po inkasované brance dostal Lehečka, kterého Žajdlík vychytal skvělým zákrokem.

Domácí se v utkání prosadili ještě dvakrát. Nejdříve zkompletoval hattrick Kirill Nižnikov a pět minut před koncem utkání využil další přesilovou hru Dominik Tejnor. V poslední minutě mohl skóre upravit Váňa, jenže v dobré pozici nemířil mezi tři tyče. Ďáblům tak utkání na ledě znojemských Orlů nevyšlo a domácí vyhráli vysoko 7:1.