Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera bojovali ve druhém kole o své první body do tabulky proti Havířovu. V zápase se dohromady rozdalo 44 trestných minut, ale i přes velké množství vyloučení padla jediná branka, ze které se radoval již v první třetině Havířov. Ďáblové měli v důležitých okamžicích i smůlu, takže Štipčák v bráně AZetu zůstal nepřekonaný. Nutno pochválit obětavost havířovských hráčů. Ti v utkání zblokovali hned několik střel.

2. kolo, 2.liga, st 28.9.2022

HK Nový Jičín
AZ Havířov

0:1

Branky a nahrávky: 7. Antoníček (Apolenář, Čmiel). Vyloučení: 10:12. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 600. Střely na branku: 35:39. Průběh zápasu: 0:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Foltýn, Hladiš, Hruška, Pospíšil, Tomeček, Váňa, Kožený, Holáň – Gebauer, Konečný, Škarka, Handl, Pecha, Hilšer, Lehečka (C), Flok, Sluštík, Franek, Štefka, Maliník.

AZ Havířov: Štipčák (Šindelka) – Mrowiec, Bílek, Havlík, Kuboš (A), Ščurek, Kunc, Dudáš (C) – Čmiel, Pastor, Mrva (A), Krupa, Tvrdý, Plevka, Urbančík, Pawliczek, Antoníček, Apolenář, Foltyn, Kofroň.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): „Dneska nám chybělo štěstí. Dnes mi to přišlo jako zápas play-off, i když se hraje teprve druhé kolo. To jen potvrzuje, jak je druhá liga našlapaná a vyrovnaná. Obě mužstva předvedla bojovný výkon. Kluky musím dnes pochválit. V zakončení nám bohužel chyběla troška klidu a přesnosti. Bez vstřelené branky nemůžete vyhrát, to je staré pravidlo, které se dnes potvrdilo. V utkání bylo také spoustu vyloučení. Na situace při vyloučení máme nachystané formace, ale na ty dnes tolik nedošlo. byl to bojovný zápas a kluci si na ledě nedarovali ani metr. Kluci opravdu bojovali, dřeli a dostávali se do šancí. Dnes vyhrál šťastnější tým, ale sportovně musím Havířovu pogratulovat. Zablokovali několik střel, což se příliš často nevidí v takové lize.“

Komentář k zápasu

Do první šance se dostali Ďáblové. Havířovu ve čtvrté minutě nevyšla rozehrávka. Kotouče se zmocnil Váňa, jehož střelu vyrazil Štipčák svým ramenem do břevna. Po další chybě v havířovské obraně jel od mantinelu na Štipčáka osamocený Franek, jenže jeho bekhendová klička skončila pouze v boční síti.

Na začátku sedmé minuty chybovali v rozehrávce také Ďáblové a AZ tuto příležitost proměnil v jedinou branku v utkání. Do přihrávky na modrou čáru sáhl Čmiel, od jehož hokejky se kotouč dostal k mantinelu. Tam se jej zmocnil Apolenář, jenž našel mezi kruhy volného Petra Antoníčka, který přesnou střelou překonal brankáře Šimonů.

V úvodu desáté minuty našel Maliník před brankou nikým nekrytého Lehečku, ale kapitán Ďáblů poslal kotouč těsně vedle pravé tyče havířovské branky. V 16. minutě došlo na ledě k bitce. Do té se zapojil Tomáš Franek s Jakubem Mrvou. Po konci pěstního souboje odjížděl na trestnou lavici spokojenější hráč Ďáblů. Do druhé třetiny se tak vstupovalo za stavu 0:1.

V 25. minutě se blýskl důležitým zákrokem Šimonů, když zneškodnil nebezpečnou střelu z mezikruží svým betonem. O dvě minuty později ujížděl na Šimonů Čmiel, jenže se dokázal skvěle vrátit Holáň, který havířovskému útočníkovi nedovolil klidné zakončení. Z protiútoku se pak dostal do šance Gebauer. Ten si poradil s hostujícími obránci a dostal se až před Štipčáka, kterého se mu nepodařilo překonat.

Na konci druhé dvacetiminutovky mohl AZ odskočit o dvě branky, ale Šimonů předvedl další skvělý zákrok, kterým podržel svůj tým. Ve druhé třetině se rozdalo celkem jedenáct trestů, ale ani jeden z brankářů za svá záda kotouč nepropustil. Do poslední třetiny tak Havířov šel s jednobrankovým vedením.

Ve 48. minutě měl v přesilové hře velkou šanci ke srovnání Konečný, jenže před poloodkrytou brankou mu puk přeskočil hokejku. Obětaví hráči AZetu Štipčákovi pomáhali ohromným počtem zblokovaných střel. V závěru utkání to Nový Jičín zkoušel v šesti hráčích. Osm vteřin před koncem základní hrací doby se kotouč dostal k Maliníkovi, který byl před Štipčákem sám, jenže stál zády. Při otočce mu poté kotouč sjel z hokejky, což jen potvrdilo smůlu, která Ďábly v dnešním zápase doprovázela.

Svěřenci Kamila Gebauera prohráli i druhé utkání těsně o jednu branku. O své první body do tabulky tak budou bojovat v sobotu na ledě znojemských Orlů.