Bořek Kopecký

Nový Jičín odehrál na havířovském ledě své poslední přípravné utkání před začátkem ligy. Přátelské zápasy tak Ďáblové ukončili šňůrou čtyř výher v řadě. V Havířově zažili dvougólový večer Flok s Bednářem. Na druhé straně se prosadili tehdejší Ďáblové Zdeněk s Kubošem. Novojičínští si v utkání drželi pohodový náskok. AZ dokázal v závěru zkorigovat stav zápasu na 5:7, ale navíc se již nezmohl a Ďáblové se tak dočkali odplaty za domácí porážku po nájezdech.

0. kolo, 2.liga příprava, čt 15.9.2022

AZ Havířov
HK Nový Jičín

5:7

Branky a nahrávky: 11. Kofroň (Zdeněk), 21. Tvrdý (Spratek), 47. Kuboš (Dudáš, Pastor), 57. Zdeněk (Kofroň), 60. Apolenář (TS) – 14. Bednář (Flok, Konečný), 17. Štefka (Handl, Maliník), 18. Holáň (Sluštík), 25. Flok (Tomeček), 37. Bednář, 39. Flok, 53. Konečný (Holáň, Štefka). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 55:28. Diváci: 463. Průběh zápasu: 1:0, 1:3, 2:3, 2:6, 3:6, 3:7, 5:7.

AZ Havířov: Šembera (od 41. Michalík) – Kunc, Mrowiec (A), Dudáš (C), Kuboš, Homola, Havlík, Ščurek – Tvrdý, Ćmiel, Spratek – Pastor, Zdeněk (A), Apolenář – Kofroň, Stuchlík, Pawliczek – Krupa, Plevka, Middleton.

HK Nový Jičín: Galuška (Hřívová) – Holáň, Hruška, Tomeček, Váňa, Foltýn, Kožený, Pospíšil, Flok, Berka, Pecha, Lehečka (C), Sluštík, Hilšer, Gebauer, Handl, Maliník, Štefka, Konečný, Bednář.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): „Dnes jsem s naší hrou spokojený. První dvě třetiny jsme střídali formace tak, jak bychom to chtěli dělat v mistrovských utkáních. V poslední třetině už jsem chtěl, aby hráli všichni hráči. Vedli jsme o tři góly a nechtěl jsem, ať dojde k nějakému zbytečnému zranění. Od první minuty šlo na klucích vidět, že chtějí vyhrát a jsou v zápase. Něco takového mi chybělo v předchozím duelu s Valašským Meziříčím. Dnes musím hráče pochválit. Přístup byl perfektní a cením si hry, kterou jsme předváděli. Většinu přípravných zápasů jsme výsledkově zvládli, ale hra si sedala až postupem času. Dnes jsme dokázali, že jsme připravení na sezonu a těšíme se na sobotu, kdy to všechno vypukne.“

Komentář k zápasu

Z úvodní branky zápasu se radovali domácí. Po asistenci Zdeňka se z mezikruží prosadil Adam Kofroň. Ve 14. minutě hráli Ďáblové přesilovou hru a rychle ji dokázali využít. Na modré čáře se kotouče chopil Lukáš Bednář, jenž přesnou střelou do horní poloviny branky srovnal na 1:1.

O dvě minuty později šel AZ opět do čtyř a zase doplatil na svou nedisciplinovanost. V závaru před brankovištěm se nejlépe zorientoval David Štefka, který si našel odražený puk a poté neměl problém poslat Nový Jičín do vedení. Za 39 sekund se Ďáblové radovali znova. Od modré čáry vypálil Jan Holáň a Šembera po jeho pokusu lovil potřetí kotouč ze své sítě. Svěřenci Kamila Gebauera tak dokázali otočit stav utkání a do druhé třetiny šli s dvoubrankovým náskokem.

Vstup do druhé dvacetiminutovky vyšel lépe Havířovu. Jiří Tvrdý si najel do předbrankového prostoru, odkud zamířil nad rameno Galušky a kotouč poslal do horního rohu. Ve 25. minutě to bylo opět o dva góly. Tomeček našel přesným pasem přes celé hřiště Adam Floka, jenž v samostatném úniku vyzrál na Šemberu a Ďáblové vedli 4:2. AZ měl šance snížit, jenže trefil pouze tyč a úspěšný nebyl ani v samostatném úniku.

Zato Nový Jičín vstřelil již pátý gól a svému soupeři odskočil o tři branky. Lukáš Bednář dostal prostor ke střele, jenž využil ke své druhé trefě v utkání. Následovalo současné vyloučení Foltýna a Ščurky. Ďáblové se prosadili i při této situaci. Do šance se dostal Adam Flok, který zaznamenal svůj druhý gól v zápase. Do šaten se tak odcházelo za stavu 2:6 a od třetí třetiny hájil havířovské brankoviště Michalík.

AZ se dočkal snížení ve 47. minutě, kdy prostřelil Galušku bývalý Ďábel Petr Kuboš a upravil skóre na 3:6. O pár vteřin později hrál Havířov přesilovku, jenže početní převahu nevyužil. Další gól oslavovali Ďáblové. Po přihrávce Holáně přinutil Michálka poprvé lovit puk ze své sítě Viktor Konečný. O čtyři minuty později zaznamenal branku i druhý ex-Ďábel. Svého tehdejšího brankáře překonal Jiří Zdeněk.

V závěru utkání se domácí fanoušci radovali ještě jednou. Třicet devět vteřin před koncem zápasu se k trestnému střílení rozjel Jakub Apolenář. Ten Galušku sice prostřelil střelou mezi betony, jenže o vítězi utkání už bylo rozhodnuto. Ďáblové zakončili přípravné zápasy úspěšně výhrou 7:5 na havířovském ledě.


Fotky z utkání: https://www.rajce.net/a18087062