René Chyla

Během úterního odpoledne se zraky všech druholigových fanoušků upřely na jediné. Kluby třetí nejvyšší soutěže se totiž sešly na plánovaném aktivu, na kterém se měl definitivně rozhodnout hrací model druhé hokejové ligy.

Původní složitý návrh čtyř skupin rozdělený do divizí byl nakonec smeten ze stolu a naopak byl znovuvzkříšen systém tří skupin, který před třemi lety nahradilo rozdělení na skupinu západní a východní. 

Do třetí nejvyšší soutěže nastoupí s největší pravděpodobností 30 mužstev, jež budou rovnoměrně rozděleny do tří skupin po deseti účastnících. Postoupivší Velké Meziříčí totiž nakonec účast ve druhé lize odřeklo a otazník stále visí nad budoucností Lvů z Břeclavi. Tamní klub má na konečné rozhodnutí ještě týden. V případě, že by se jihomoravský klub nakonec odhodlal do soutěže nastoupit, čítala by východní skupina 11 celků. To by znamenalo situaci známou z let minulých, kdy při lichém počtu účastníků mělo v každém kole některé z mužstev volno.

Nový Jičín by se tedy měl ve východní skupině pravidelně střetávat se Šumperkem, Opavou, Karvinou, Porubou, Kopřivnicí, Valašským Meziříčím, Vsetínem, Brnem a Hodonínem. Novojičínským hokejistům tak odpadnou daleké cesty jak na Vysočinu do Moravských Budějovic, tak zřejmě i k rakouským hranicím do Břeclavi.

Možná by se zdálo, že snížením počtu účastníků dojde taktéž ke snížení porce zápasů. Tak tomu ovšem nebude, jelikož Novojičíňáci mají hrát se se Vsetínem, Valašským Meziříčím, Brnem a Hodonínem  šestikolově (skupina Sever – 24 utkání – 3x doma a 3x venku) a Šumperkem, Karvinou, Opavou, Porubou a Kopřivnicí  již jen čtyřkolově (skupina Jih – 20 zápasů – 2x doma a 2x venku). Taková situace nastane, pokud bude účastníků ve východní skupině deset, při jedenácti členech se bude hrát jen 40 kol (čtyřkolově s každým). 

Nicméně stále ještě nejsou definitivně známá obsazení jednotlivých skupin (Sever a Jih), a tak se může stát, že některé týmy budou v rámci zachování maximálního počtu místních derby přesunuty na úkor jiných.

Po vyřazovacích bojích (čtvrtfinále, semifinále a finále) bude vítěz finálové série bojovat o postup do WSM ligy. Novinkou je fakt, že čtvrtfinále se budou hrát na čtyři vítězná utkání, další fáze poté již jen na tři. V kvalifikaci se pak nejlepší mužstvo východní skupiny střetne s finalisty skupin Západ a Střed, které budou mít společné play-off.