Redakce

Novými trenéry druholigových novojičínských hokejistů se stali David Musial a Robin Bacul.

Po dvou a půl letech končí spojení Nového Jičína s Alešem Flašarem. Vedení druholigového celku se po letošní sezoně rozhodlo o ukončení spolupráce s jedenapadesátiletým zkušeným koučem, který přišel, spolu se svým asistentem Radomírem Grimmem, na novojičínskou střídačku v prosinci roku 2013, kdy vystřídali Davida Handla, jenž momentálně vede Valašské Meziříčí.

„Celkově to asi oboustranně nesplnilo očekávání. Určitě tomu nepřidala velká fluktuace hráčů. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že už spolu nebudeme dále pokračovat," sdělil manažer HK Nový Jičín Milan Urban.

Tým se sice v posledních dvou sezonách dostal pokaždé do play-off, ale v něm vždy narazil na favorizovaný Vsetín, se kterým vypadl v obou případech jednoznačně 0:3 na zápasy.

V klubu by teď rádi ještě více zintenzivnili sázku na vlastní odchovance a udali druholigovému A týmu patřičný směr.
„Představa je jasná. Mít nějaký materiál, vychovávat ho a někam posouvat. Soutěž není profesionální, takže když někdo nevyhovuje, nebudeme hned sahat po někom novém. Ve hře o nového trenéra bylo více variant a hledali jsme také v našich řadách možného trenéra, který se chce učit a být moderní," nastínil dále Urban, s tím, že ve hře bylo i jméno novojičínské ikony Petra Macháčka.

„Už by to mohlo být aktuální, ale protože pracuje velmi dobře u mládeže, tak jsme do toho ještě nešli. Nechtěli jsme přerušovat něco, co funguje," informoval manažer novojičínského HK.
Klub přišel po letošní sezoně s netradiční nabídkou, když hledal nového trenéra pomocí výběrového řízení uvedeného na svých webových stránkách. Profesní životopis tak mohl zaslat kterýkoliv zájemce.
„Šli jsme do toho s tím, že by se mohl přihlásit třeba někdo z Prahy. Byli jsme připraveni, že bychom mu tady zajistili ubytování, a bylo by to pro naše kluky úplně něco nového. Nakonec jsme žádné výběrové řízení nedělali a rozhodli jsme se pro angažování Davida Musiala, kterému bude dělat asistenta náš odchovanec Robin Bacul," vysvětloval manažer novojičínského hokejového klubu.

Jedenačtyřicetiletý David Musial strávil poslední dvě sezony v Opavě, kam se vrátil po téměř dvaceti letech strávených v Německu, kde nastupoval v tamní nejvyšší soutěži, ve které získal s Krefeldem i mistrovský titul. Poté, co okusil i nižší německé soutěže, se vrátil do rodné slezské metropole.

„Je pro nás obrovská výhoda, že nikoho nezná. Bude pracovat s každým tak, jak si zaslouží," má jasno Urban, jenž se vyjádřil také k novému asistentovi, kterým byl jmenován šestatřicetiletý Robin Bacul. Novojičínský odchovanec, a někdejší hráč Slavie Praha, Havířova nebo Vsetína, končil s kariérou před třemi lety ve Valašském Meziříčí.

„Jsme spolu dlouho v kontaktu. Už jsme se déle domlouvali, jestli už nastal ten čas. Chce se učit a zároveň bude předávat svoje zkušenosti našim mladým klukům. Jeho parketu vidím později i u dětí, ale chce někde začít, takže věřím, že tohle bude ideální scénář," přeje si hlavní muž novojičínského hokeje.

Druholigový ročník by měl začít ve středu 14. září a Český svaz ledního hokeje přišel s novým modelem. Druhá hokejová liga by se měla odehrát ve čtyřech skupinách po osmi účastnících a v základní části by měl každý z týmů odehrát 42 utkání. Nový Jičín je spolu s Kopřivnicí, Valašským Meziříčím a Vsetínem v divizi C.
V rámci divize C2 se týmy utkají šestikolově (18 utkání) a s vedlejší čtveřicí z C1 se bude hrát čtyřkolově (16 utkání). S poddivizí D1 by pak měly hrát celky z C2 dvoukolově (8 utkání). Postup do osmifinále by si zajistily první čtyři celky z každé skupiny.

„Uvidíme, jak bude nakonec druhá liga vypadat, ale abychom si řekli, že budeme v play-off, to je málo. Klukům bylo řečeno, že pro nás bude úspěch, když budeme začínat play-off doma, takže do čtvrtého místa," předeslal závěrem novojičínské ambice Urban.