Bořek Kopecký

Poslední zápas oslav 30. let ve druhé lize se Ďáblům nevydařil podle představ. O vítězi utkání rozhodla druhá třetina, ve které se Bruslaři prosadili hned třikrát ve vlastním oslabení a do třetí části již vstupovali s pohodlným čtyřgólovým náskokem. Novojičínští naráželi na poctivou obranu svěřenců Aleše Kraučuka a v závěru třetí třetiny naopak sami inkasovali, když Bruslaři využili početní převahu pět na tři. Ďáblům se tak nepodařilo navázat na předchozí čtyři vítězné zápasy a z utkání proti Havlíčkovu Brodu odchází bez bodu. Důvodem k oslavám bylo alespoň úspěšné předání slavnostního dresu tehdejšímu novojičínskému trenérovi mládeže panu Nožičkovi, který oslavil 80 let. Premiéru v mužském A-týmu si proti Bruslařům odbyl sedmnáctiletý Michal Fišer. Další zápas je na programu ve středu, kdy se Ďáblové pokusí odčinit dnešní bodovou ztrátu v derby na ledě Bobrů z Valašského Meziříčí.

31. kolo, 2. liga, so 20.1.2024

HK Nový Jičín
BK Havlíčkův Brod

1:6

Branky a nahrávky: 20. J. Sluštík (Gebauer, Květoň) – 10. Valášek (Ja. Novák, A. Dvořák), 24. Valášek (Tecl), 26. Pártl, 38. Tecl, 40. Tecl (Valášek), 58. Kopic (Endál, Ja. Novák). Rozhodčí: Šutara – Bartek, Návrat. Vyloučení: 4:4. Využití:1:1. V oslabení 0:2. Průběh utkání 0:1, 1:1, 1:6.

HK Nový Jičín: Hořejší (Nehasil) – D. Holáň, Gřesík, Báchor, Hruška, Dudáš, J. Holáň, Hanák – Olesz, Květoň, D. Handl – Škarka, Zdeněk, Berka – J. Sluštík (A), Flok, Gebauer (C) – Hudeček, Kafka, Hilšer – Fišer.

BK Havlíčkův Brod: Č. Novák (Nedvěd) – M. Krejčí, D. Vacík, A. Dvořák, Benák, Ja. Novák (C), Kerber – Valášek (A), Košťál, Havlát – Kopic, Tecl, Dymák – Pártl, Voříšek (A), Endál – Pavelec.

Ohlasy

Petr Kuboš (trenér HK Nový Jičín) „Utkání se mi hodnotí těžko. Prohráli jsme zápas, který jsme měli vyhrát. V první třetině jsme měli hodně šancí, ale nebyli jsme důrazní před brankou a chybělo trochu toho štěstíčka. Ve druhé třetině jsme dostali góly ve vlastních přesilovkách, což by se nám stávat nemělo. Naopak bychom měli dávat góly my, ale stalo se a musíme na tom zapracovat. Pak už se s tím zápasem nedalo moc co dělat. Soupeř byl zkušený a vedení si pohlídal. Udělali jsme chyby, které si do dalšího zápasu musíme uvědomit a připravit se na to tak, jak by to mělo vypadat.“

Aleš Kraučuk (trenér BK Havlíčkův Brod) „První třetina byla velmi vyrovnaná. Dostali jsme se do vedení 1:0, ale domácí nás potrestali v přesilovce. Ve druhé třetině jsme využili okénka, kdy jsme dali tři góly při vlastním oslabení. Tam se zápas zlomil a ve třetí třetině už jsme si to zkušeně pohlídali a domácí jsme nepustili do velkých šancí, aby utkání zdramatizovali.“

Komentář k zápasu

První větší šance vznikla na konci třetí minuty, kdy nahození od modré čáry tečoval Flok, ale Čeněk Novák dokázal zasáhnout svým levým betonem. O chvíli později se puk odrazil opět před Floka, na kterého zívala prázdná branka, jenže u puku byl nakonec jako první jeden z bránících hráčů, jenž kotouč pohotově odklidil do bezpečí.

V osmé minutě to z pravé strany zkusil Zdeněk a z úhlu rozezvonil pravou tyč hostující branky. Následně zahrozili hosté, ale Hořejší se včas přesunul ke své pravé tyči a poté dokázal zneškodnit i následné dorážky. V 9:43 však Bruslaři slavili úvodní branku. Střela Jana Nováka od modré čáry se odrazila přesně na hůl Milana Valáška, který pohotovým bekhendovým zakončením poslal svůj tým do vedení.

Ve 14. minutě již někteří fanoušci slavili srovnání, ale střelu Handla zřejmě zastavila pravá tyč hostující branky a kotouč brankovou čáru nepřekročil. O dvě minuty později našel Zdeněk volného Škarku, jehož střela Čeňku Novákovi propadla, ale u volného kotouče byli jako první hostující obránci, kteří puk odklidili do bezpečí. Na konci devatenácté minuty se do samostatného úniku dostal Zdeněk, jenže jeho přizemní střelu k levé tyči dokázal Čeněk Novák zneškodnit svým betonem.

Novojičínským se podařilo srovnat 32 vteřin před první sirénou v přesilové hře. Květoň našel před brankou Gebauera, který si ještě všiml mezi kruhy volného Jana Sluštíka, jenž střelou pod víko vyrovnal na 1:1. Do šaten se tak odcházelo za vyrovnaného stavu. Bruslaři začali druhou část v přesilové hře a nebyli daleko od úspěchu, když po nahození od modré čáry zazněla za zády Hořejšího tyč.

Ve 24. minutě to už však byla branka. Při přečíslení dva na jednoho se před Hořejšího dostal Milan Valášek, který zakončil přesně do horního pravého rohu a svým druhým gólem v utkání vrátil Bruslařům vedení. Druhá třetina se však Ďáblům proměnila ve špatný sen. Novojičínští hráli tři přesilové hry, ale svěřenci Aleše Kraučuka vstřelili ve vlastním oslabení hned tři góly a odskočili do vedení 5:1.

Ve 26. minutě zvýšil na 3:1 po špatné rozehrávce Ďáblů Filip Pártl. Další dvě braky při hře ve čtyřech přidal Marek Tecl, který se ve 38. minutě prosadil přesnou střelou zpoza obránce a dvě vteřiny před druhou sirénou využil přečíslení dva na jednoho.

Ve třetí části naráželi Ďáblové na poctivou obranu Bruslařů a nedařilo se jim dostávat do gólových šancí. V 57. minutě se naopak svěřencům Aleše Kračuka naskytla přesilové hra pět na tři, ve které šikovnou tečí upravil skóre na konečných 6:1 Marek Kopic.