Bořek Kopecký

Novojičínští se po dvou zápasech vrátili na svůj led, kde opět potvrdili, že z Nového Jičína se body nevozí. Bruslaři sice hned v úvodu utkání vedli o dvě branky, ale sen o bodovém zisku se jim po obratu Ďáblů rozplynul. Otočku nakopl Viktor Konečný, který nejdříve snížil ve vlastním oslabení a v závěru druhé třetiny zakončil pohlednou kombinaci do poloodkryté branky. Obrat pak dokonal v přesilové hře střelou od modré čáry mezi betony Petr Kuboš. Ďábly může kromě zisku tří bodů těšit také návrat Romana Maliníka, který se po zranění blýskl hned dvěma asistencemi.

9. kolo, 2. liga, so 21.10.2023

HK Nový Jičín
BK Havlíčkův Brod

3:2

Branky a nahrávky: 26. Konečný (Maliník, Kuboš), 40. Konečný (Hilšer, Báchor), 46. Kuboš (Zdeněk, Maliník) – 1. Voříšek (J. Novák, Kuchta), 4. Křehlík (D. Vacík, Tecl). Rozhodčí: Koziol – Bartek, Voznička. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci 388. Průběh utkání 0:2, 3:2.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Báchor, J. Holáň, Hladiš, Hruška, Kuboš, Hanák, Andrýsek – Konečný, Maliník (A), Květoň – Gebauer (C), Zdeněk, J. Sluštík (A) – Handl, Kafka, Juříček – Berka, Škarka, Hilšer.

BK Havlíčkův Brod: Č. Novák (Nedvěd) – Zych, J. Novák (A), Benák, Dvořák, Čermák, D. Vacík – Křehlík, Valášek, Tecl – Kopic, Pártl, Endál – Voříšek (A), Kuchta (C), Bureš – Holenda, Pavelec.

Ohlasy

David Dostál (trenér HK Nový Jičín) „Měli jsme katastrofický vstup do utkání. Musíme být agresivní, brusliví a dobře napadat. Snažit se soupeři ukázat, kdo je tady doma. Jen díky Danovi Šimonů jsme zůstali v zápase a bylo to jen o dvě branky. Kluci se během zápasu zkonsolidovali a druhou třetinu jsme vyhráli. Na ledě byl vidět jiný tým. Kluci začali plnit své úkoly a byli precizní.“

„Musím vyzdvihnout výkon Romana Maliníka. Po zranění trénoval čtyři dny a dnes předvedl fantastický výkon. Při prvních dvou gólech odvedl skvělou práci. Převedl, s jakým přehledem hraje. Viktor Konečný byl dnes při zakončení opět famózní. V duchu jsem si říkal, že jsme z minima vytěžili maximum, což je velice pozitivní věc.“

„Třetí třetina byla euforie. Třetí a čtvrtá lajna makala, mladí kluci jezdili a snažili se soupeře provokat a přimět jej k faulu. Z přesilovky jsme pak dali rozdílový gól. Posledních třináct minut to nebylo vůbec lehké. Soupeř hrál velice dobře. Byl rychlý, bruslivý, šlo vidět, jak lehce hráli. My jsme to však zamkli, kluci blokovali střely a šli si pro vítězství.“

Aleš Kraučuk (trenér BK Havlíčkův Brod) „Měli jsme výborný vstup do utkání. V první třetině jsme se dostali do dvougólového vedení a měli jsme další šance, kdy jsme zápas mohli rozhodnout. Naší laxností jsme však šance přehrávali a neproměňovali. Ve druhé třetině to pokračovalo, měli jsme šance, ale nakonec jsme inkasovali kontaktní gól. Domácí se nadechli a po přečíslení srovnali na 2:2. Ve třetí třetině jsme to chtěli zlomit na naší stranu. Domácí využili přesilovou hru, což my jsme nevyužili ani přesilovku pět na tři, takže jsme asi po zásluze prohráli.“

Komentář k zápasu

Bruslaři vstoupili do utkání velmi aktivně a na konci první minuty už šli do vedení. Po střele Jana Nováka propadl kotouč za záda Šimonů a jako první byl u něj pohotový Luboš Voříšek, jenž jej dorazil za brankovou čárou. Hosté po prvním gólu nepovolili a odměnou jim byla další branka. Po vhazování vypálil od modré čáry Vacík, jehož ránu šikovně tečoval mimo dosah brankáře Šimonů Tomáš Křehlík.

Ďáblové tak hned po prvních minutách prohrávali o dvě branky a snažili se co nejdříve snížit. Dobrou příležitost k tomu měli po vyloučení Čeňka Nováka, který podrazil rozjetého Konečného, jenž se tlačil do předbrankové prostoru. Při přesilové hře jeden moment poskakoval kotouč před odkrytou brankou hostů, ale Bruslaři jej dokázali urychleně odklidit do bezpečí.

Gól visel ve vzduchu také v sedmnácté minutě. Střelu Sluštíka od modré čáry tečoval Gebauer, k odraženému kotouči se ještě dostal Hanák, ale Čeněk Novák dokázal udržet kotouč před brankovou čárou. Do šaten se tak odcházelo za nepříznivého stavu 0:2. Bruslaři měli možnost navýšit své vedení ve 25. minutě, kdy hráli přesilovku. Byli to však Ďáblové, kteří se prosadili ve vlastním oslabení. Maliník našel rozjetého Viktora Konečného, který se dostal do samostatného úniku a vydařenou forhendovou kličkou snížil na 1:2.

Hostům mohl rychle vrátit dvougólový náskok Valášek, jenže před odkrytou brankou netrefil skákavý kotouč. Ve 29. minutě se po chybě v obranném pásmu dostali Bruslaři do přečíslení. Před novojičínskou brankou vznikl závar, který dokázal uhasit Šimonů, jenž si našel kotouč a schoval jej pod svou lapačku. V dalším přečíslení se Bruslaři ocitli ve 34. minutě, Šimonů však podržel svůj tým skvělým zákrokem, když se přesunul ke své pravé tyči a střelu Vojtěcha Holendy zastavil na brankové čáře svým pravým betonem.

Ve 36. minutě hráli přesilovku svěřenci Davida Dostála. Při ní pálil do odkryté brány Květoň, jenž v pádu poslal puk nad břevno. Novojičínští se však přece jen dočkali ve druhé třetině vyrovnávacího gólu. Ďáblové se dostali do rychlého protiútoku a pěknou kombinaci zakončil po přihrávce Hilšera střelou do poloodkryté branky Viktor Konečný, jenž svou druhou brankou v dnešním utkání vyrovnal 42 vteřin před přestávkou na 2:2.

Bruslaři měli možnost vrátit se do vedení v úvodu třetí části. Po trestu Kuboše přišel faul Maliníka a hosté hráli přes minutu přesilovku 5 na 3. Novojičínští zvládli početní převahu soupeře ubránit a následně sami udeřili v přesilové hře. Hákování Kuchty ze 44. minuty potrestal v přesilovce Petr Kuboš, který napřáhl na modré čáře a tvrdou střelou propálil hostujícího brankáře mezi betony.

Hosté se hnali za vyrovnáním a tvořili si šance, ale Ďábly držel perfektní Šimonů. Na konci 58. minuty měl možnost zkompletovat hattrick a vlít klid do žil novojičínských fanoušků Konečný, jenže kotouč se mu nepodařilo přehodit přes beton ležícího Nováka a drama pokračovalo až do posledních vteřin. Bruslaři to v závěru utkání zkoušeli v šesti, ale svěřenci Davida Dostála si vedení pohlídali a po závěrečné siréně slavili tři body.