Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera dokázali vyhrát druhý venkovní zápas v řadě a prodloužili tak sérii výher na tři utkání. Ďáblové vyhráli 5:3 a oplatili tak AZetu porážku z druhého kola. Velmi vyrovnané utkání rozuzlil až trefou do prázdné branky David Štefka. Velký podíl na vítězství má brankář Daniel Šimonů, jenž v závěru podržel Ďábly hned několika skvělými zákroky.

12. kolo, 2.liga, st 2.11.2022

AZ Havířov
HK Nový Jičín

3:5

Branky a nahrávky: 24. Zdeněk, 49. Kratochvil (Zdeněk, Apolenář), 50. Spratek (Mrva) – 6. Sluštík (Holáň, Tomeček), 7. Franek, 38. Gebauer (Lehečka), 54. Lehečka (Maliník, Hruška), 60. Štefka (Flok, Sluštík). Rozhodčí: Kapitanov – Gančarčík, Bartoň. Vyloučení:7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 39:36. Diváci: 584. Průběh zápasu: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:5.

AZ Havířov: Štipčák (Šindelka) – Kunc, Kuboš – Dudáš (C), Havlík – Ševěček, Mrowiec – Homola – Apolenář, Ćmiel, Antoníček – Kofroň, Zdeněk (A), Kratochvil – Mrva (A), Spratek, Pawliczek – Tvrdý, Urbančík, Pastor.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Váňa, Hruška, Foltýn, Tomeček, Adámek, Kožený, Holaň – Handl, Lehečka, Maliník, Pecha, Gebauer, Hilšer, Sluštík, Flok, Štefka, Konečný, Květoň, Franek.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): „Bylo to další těžké utkání. Měli jsme dobrý vstup do zápasu a první třetina nám vyšla. Ve druhé třetině jsme si řekli, že chceme zjednodušit hru a dostávat puky do středního pásma. To jsme bohužel nedělali a druhá dvacetiminutovka byla katastrofální. Neskutečně nás podržel Danek Šimonů a můžeme být rádi, že jsme dali jeden gól a stále jsme vedli o dvě branky. Třetí třetinu jsme začali dobře, ale poté jsme udělali chybu. Místo, abychom zakončili na bránu, tak se soupeř dostal do brejku. Následovala naše klasika. Hrajeme přesilovku a dostaneme gól. Musíme si ohledně toho sednout a musíme si to už vyříkat. Takové věci se nesmí stávat. Nevím, co se stalo, že byl soupeř vyloučen do tří, ale my jsme toho využili. Věřili jsme, že přesilovku využijeme a zde jsme zápas zřejmě rozhodli. Klobouk dolů před kluky za ten závěr, protože ho neskutečně odmakali. Kluci to urvali silou a vlastní vůlí. Zápas byl vyrovnaný, ale my jsme dnes byli šťastnější a za to jsem rád.“

Komentář k zápasu

Ďáblové měli lepší vstup do zápasu a v šesté minutě se radovali z úvodní branky. Od modré čáry překonal Štipčáka střelou mezi betony Jan Sluštík. O minutu později lovil Štipčák kotouč ze své sítě podruhé. Tomáš Franek nejdříve zblokoval pokus havířovského obránce a poté se dostal do samostatného úniku, který zakončil přesnou střelou k tyči.

Ďáblové následně mohli navýšit své vedení v přesilové hře, jenže početní převahu nevyužili. Na začátku sedmnácté minuty pálil z mezikruží Konečný, ale Štipčáka se mu překonat nepodařilo. Z protiútoku se mohl prosadit AZet, jenže Šimonů si poradil se střelou Kofroně i s následnými dorážkami. Na druhé straně se pak mohl prosadit Štefka, ale v dobré pozici nezamířil přesně.

Po siréně ukončující první třetinu se v obranném pásmu Ďáblů strhla potyčka, ze které odjeli Dudáš s Apolenářem a Sluštík se Štefkou s dvouminutovými osobními tresty. Nový Jičín tak odcházel do šaten s vedením 2:0. Druhá část vyšla lépe Havířovu a Šimonů se v brance určitě nenudil. Už po dvou minutách hry musel zneškodnit nepříjemné pokusy Zdeňka a Kratochvíla.

Také Ďáblové se dostali z rychlého přechodu do útočného pásma do šance, ale osamocený Květoň přesouvajícího se Štipčáka nepřekonal. Poté pokračoval v aktivitě AZet, jenž se dočkal snížení na 1:2. Přízemní přihrávku Jiřího Zdeňka si v brankovišti nešťastně srazil do vlastní Váňa. Havířov pokračoval v tlaku a odměnou mu byly dvě přesilovky, které však nevyužil.

Ve 35. minutě vyslal nepříjemnou střelu Tvrdý, ale brankáře Šimonů nepřekonal. Ďáblové šli následně opět do čtyř, jenže přesilovou hru AZetu ukončil faul Apolenáře. Hra 4 na 4 vyhovovala více Ďáblům, kteří znovu odskočili o dvě branky. Pomalou přihrávku za havířovskou brankou vystihl Lehečka, jenž našel před Štipčákem volného Robina Gebauera, který si počínal s přehledem a vstřelil třetí branku Nového Jičína.

V pokračující přesilovce Ďáblů se do šance dostal Mrva, který však na Šimonů nevyzrál. Chvíli po skončení trestu dostal dobrou přihrávku přes osu hřiště Maliník, jenž z kruhu netrefil volný prostor havířovské branky. V samotném závěru druhé periody usedl na trestnou lavici Tomeček, takže AZet vstupoval do třetí třetiny s přesilovou hrou za stavu 1:3.

Havířov přesilovou hru v úvodu třetí části nevyužil, ale ve 49. minutě se i tak dočkal snížení, když se z levého kruhu prosadil Šimon Kratochvíl. Ďáblové si mohli vzít dvoubrankové vedení zpět v přesilové hře, jenže naopak sami v početní převaze inkasovali. V oslabení přetavil přečíslení dva na jednoho ve vyrovnávající branku Daniel Spratek.

V 53. minutě si i přes jasný nesouhlas domácích fanoušků zahráli Ďáblové dvouminutovou přesilovou hru pět na tři. Početní převahu o dva muže dokázal využít kapitán Jakub Lehečka, jenž vstřelil svůj první gól v sezoně a vrátil Ďáblům vedení. AZet se hnal za vyrovnáním. Nejdříve Mrva nedokázal překonat Šimonů v samostatném úniku. Třicet vteřin před sirénou za Šimonů zvonila tyč po střele od modré čáry a tyčka zastavila i následnou dorážku.

Šestnáct vteřin před koncem definitivně rozhodl o vítězi utkání trefou do odkryté branky AZetu David Štefka. Ďáblové tak zvládli těžké utkání na havířovském ledě a pokračují v sérii výher, díky které stoupají tabulkou k vyšším příčkám.