Redakce

N o v ý J i č í n - s Žihadly měli domácí jediný cíl. Vyhrát a připravit si pozici před derby s Kopřivnicí. Utkání mělo jednoznačný průběh, ale mnoho šancí zůstalo nevyužito.

Podařilo se !

Po sérii neúspěchů, ale také se vší smůlou Ďáblové přivítali na svém ledě posledního v tabulce, tým Žihadel z Moravských Budějovic. Cíl byl jednoznačný a to zvítězit. Jen tři body nás mohly vrátit do boje o play of, jejich ztráty by byla asi již katastrofální.

     Od první minuty první třetiny bylo vidět, že ďáblové chtějí vyhrát. Na led nastoupilo sebevědomé mužstvo, které se snažilo hrát svou hru a diktovat utkání tempo. Bylo vidět i na soupeři, že by se přál první body v soutěži, ale přesto byli Ďáblové lepší, zejména v důrazu a rychlosti. Již ve třetí minutě nám dali hosté příležitost ke skórování nabídkou přesilové hry, ale ti jsme, bohužel, nevyužili. Udeřili jsme až v 8 minutě, kdy se KONEČNĚ podařily dvě skvělé a hlavně přesné přihrávky, co se nám dařilo v první polovině loňské sezóny. Poruba našel přesně Macuha, ten to dal parádně přímo na hůl Filipovi Paličkovi a ten nezaváhal a v jasné gólové šanci Vackovi umožnil jen vytáhnout puk ze sítě. V další části to byl zejména aktivní Finsterle, který, jako by měl plíce ze železa, jenž trápil soupeře za přispění celé své lajny. A v jedenácté minutě si za svou aktivitu vysloužil faul. Přesilovku jsme opět nevyužili, ale pár vteřin po jejím skončení zazvonila Vackova tyč. Skóre se měnilo až v poslední minutě, kdy Kafka skvěle vypíchl kotouč směrem ke Krutilovi, který parádní přihrávkou za obranu vyzval ke zdolání branky soupeře Finsterleho. Ten to provedl mazácky, počkal si na pohyb Vacka a přesnou střelou pod víko poslal hosty do kabin s dvoubrankovým mankem.

     Do druhé třetiny nastoupily Žihadla přese jen s ostřeji nabroušenými žihadly, začali lépe bruslit a přidali na důrazu, což začalo Ďáblům dělat problémy. Nervozita Ďáblů byla na ledě znát a promítla se také v trestech. Nejprve šel na trestnou lavici ve 25. minutě Irgl, který doslova zatáhl za záchranou brzdu a ve 27. minutě za podražení Hruška. Druhou přesilovku již hosté využili a Hovsepyan dal Žihadlům svým kontaktním gólem naději na zvrat utkání. Naopak Ďáblové ještě více znervóznili. Navíc se ve 32. minutě nechal vyloučit Kobylík, dostal 2+2 a hosté měli nabito. V přesilovce Žihadel však nastal rozhodující moment utkání. Prakticky ihned po jejím začátku ukázali Hruška s Macuchem jak se má hrát v oslabení a Macuh z nájezdu skóroval. Gól na 3 : 1 absolutně zdecimovat sebevědomí hostů. Navíc Přesilovku ukončil svým zbytečným faulem hostující Svoboda. Další část utkání nyla hodně nepřesná, oba týmy, jako by se předháněly, kdo umí hůře přihrát. Ve 38. minutě si vyřídil účty z rozmíšky v první třetině Krupa a šel si odpočinout a ve 39. minutě ho následovat hostující Hovsepyan, nicméně nic důležitějšího se na ledě již neudálo a tak šly týmy do kabin za stavu 3:1.

     Prvních 10 minut třetí třetiny přinesly šance zejména hostů, kdy musel zaúřadovat Loubalova lapačka ve 43. minutě, to byl opravdu velmi důležitý zákrok našeho gólmana. Pak musel ještě v 46 minutě zasáhnout při bombě od modré. Domácí se dostali do šance o minutu později, kdy Králík v dobré šanci přestřelil branku Vacka. V době, kdy měly Žihadla navrch se nechal úplně zbytečně vyloučit v 51. minutě Sorger a Ďáblové jeho nabídky využili. A byl to opět Filip Palička, který, po přihrávkách Hrušky a Macuha,  stanovil v 52. minutě konečný stav utkání na 4:1. Posledních 8 minut utkání se již jen dohrávalo, hosté pokračovali v neukázněnosti, nechávali se zbytečně vylučovat, Svoboda, Brabec, Bazala, ale Ďáblové měli v hlavách 3 body a v přesilovkách hlavně nechtěli chybovat.

     Utkání to nebylo zrovna moc pohledné, ale k vydřenému vítězství Ďáblů nezbývá, než pogratulovat. Hodně byli vidět Filip Palička, který konečně předvedl proč má důvěru trenéra, skvělý zápas má za sebou také Finsterle, Macuh a Hruška, do formy se dostává Kafka, takže musíme věřit, že v derby s Kopřivnicí urveme body a vrátíme se na výsluní. K vítězství nám tentokrát ale pomohli i sami hosté svou neukázněností a naprosto zbytečnými fauly. 11 vyloučených je přece jen mnoho. Ďáblové musí stále pracovat na přesilovkách, využili pouze jednu a to je tragicky málo.

Trenér Petr Macháček :