Bořek Kopecký

Ve 26. minutě to vypadalo na jasnou záležitost, stejně jako tomu bylo v prvním osmifinálovém utkání, ale svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula nesložili zbraně a i přes nepříznivý stav 5:0 pro domácí Orly zařídili v závěru utkání pořádné drama. Třemi góly se dotáhli na rozdíl pouhých dvou branek. Znojmo sice znovu odskočilo, ale Ďáblové rychle opět snížili. Drama vyvrcholilo závěrečnou hrou bez brankáře, při které rozhodl gólem na 7:4 o vítězi utkání a zároveň o postupujícím týmu Dominik Sklenář. Novojičínští však dokázali, že i přes všechny předpoklady dokáží suverénní Znojmo značně potrápit a že i přes vítězství Orlů 3:0 na zápasy se na postup muselo Znojmo nadřít. Ďáblové se zároveň stali teprve druhým celkem, který dokázal Orlům vstřelit čtyři branky. Tímto utkáním sezona pro svěřence Petra Macháčka a Robina Bacula skončila, nutno však podotknout, že je vyřadil největší favorit na vítězství druhé ligy.

3. kolo, Play-off 2023, st 15.3.2023

Orli Znojmo
HK Nový Jičín

7:4

Branky a nahrávky: 2. Čermák (Beránek, Zukal), 11. Kotrba (Šťovíček, Stránský), 23. Köver (Jenáček, Beránek), 25. Šťovíček (Špaček, Adámek), 27. Nižnikov (Svoboda O., Kotrba), 55. Sklenář (Remta, Svoboda T.), 59. Sklenář (Svoboda T., Tejnor) – 28. Flok (Konečný, Květoň), 49. Sluštík (Váňa, Konečný), 53. Flok (Sluštík), 58. Handl. Rozhodčí: Šudoma, Šico – Mikšík, Kučera. Vyloučení: 5:4. Střely na branku: 49:18. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1227. Průběh utkání: 5:0, 5:3, 6:3, 6:4, 7:4..

Orli Znojmo: Žajdlík (Groh) – Stránský, Tejnor (A), Mareš, Sedláček, Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Jan Hruška (A), Köver, Svoboda O., Kotrba, Beránek, Pigl, Adámek, Nižnikov, Špaček, Čermák, Šťovíček, Svoboda T. (C).

HK Nový Jičín: Šimonů (27. Hořejší) – Váňa, Holáň D., Kožený, Hladiš, Holáň J., Jakub Hruška, Sluštík – Handl, Flok, Gebauer, Hilšer, Juříček, Škarka, Květoň (C), Konečný, Maliník, Kafka.

Komentář k zápasu

Orli se ujali vedení v podobném čase jako při prvním osmifinálovém utkání, když se ve druhé minutě prosadil střelou zápěstím Patrik Čermák. Na konci jedenácté minuty se domácí příznivci radovali podruhé. Po střele Šťovíčka si odražený kotouč našel Max Kotrba, jenž po forhendové kličce zvýšil na 2:0. Ďáblové mohli následně snížit v přesilové hře, ale v největší šanci se ve vlastním oslabení ocitl Jan Hruška. Ten se dostal do samostatného úniku, ale bekhendovým blafákem na brankáře Šimonů nevyzrál.

V šestnácté minutě pálil z dobré pozici Nizhnikov, proti jehož ráně se dokázal Šimonů včas přesunout a podržel novojičínský celek skvělým zákrokem. První dvacetiminutovka tak byla v režii Znojma, které si do šaten odneslo vedení o dvě branky. Orli měli skvělý vstup do druhé třetiny a během šesti minut odskočili na rozdíl pěti branek. Nejdříve se ve třiadvacáté minutě prosadil z dorážky Jakub Köver. Poté se v šanci ocitl Sluštík, jenže kotouč mu nešťastně odskočil od čepele hole a z protiútoku zvýšil náskok domácích Martin Šťovíček.

Na začátku 27. minuty Nevoga arena slavila pátou branku. Kirill Nizhnikov si po střele z úhlu dojel odražený kotouč a opět rozjásal domácí příznivce. Po zbytek utkání pak hájil novojičínskou svatyni Filip Hořejší, který tak zasáhl do druhého utkání v dresu Ďáblů. O chvíli později usedl na trestnou lavici za krosček domácí Jan Hruška a Ďáblům se podařilo početní převahu využít. Po střele Konečného se puk odrazil zpět na hůl novojičínského útočníka, který kotouč následně předal Adamu Flokovi, který se dokázal proti Orlům znova prosadit.

Na začátku 31. minuty byl blízko ke gólu Remta, ale jeho střela skončila pouze na tyči. Poté zahrozil na druhé straně Juříček, ten byl před Žajdlíkem zcela osamocený, jenže střelou zblízka domácího brankáře nepřekonal. Druhá třetina další branku nenabídla a před třetí částí panoval stav 5:1. Ve 47. minutě se dopustil hákování Tomáš Svoboda a Ďáblové přesilovou hru opět využili. Novojičínští si vytvořili tlak, který ukončila přesná střela Jana Sluštíka. Poté šli do čtyř Ďáblové. Při vlastním oslabení se do samostatného úniku dostal Maliník, ale nezamířil přesně. Mrzet ho to však nemuselo, protože jen o pár vteřin později se před Žajdlíkem ocitl nikým nekrytý Adam Flok, jenž v oslabení snížil na rozdíl dvou branek.

Domácí však brzy opět odskočili. V 55. minutě inkasoval Hořejší první branku po teči Dominika Sklenáře. Novojičínští nesložili zbraně a snížili na 6:4. Na začátku 58. minuty se prokličkoval obranou Orlů Dan Handl, který následně zdramatizoval závěr utkání střelou na teploměr. Novojičínští to v závěru zkoušeli v šesti, jenže gólem do prázdné branky definitivně rozhodl o postupu Znojma svým druhým gólem v utkání Dominik Sklenář. Domácí Orli tak po jedenácti gólové přestřelce slaví postup, zatímco pro Ďábly sezona končí.