Bořek Kopecký

Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula vedli v polovině utkání o dvě branky a vypadalo to, že by mohlo dojít (přes všechny předzápasové předpoklady) k vyrovnání série. Naděje Ďáblů držel především skvěle chytající Daniel Šimonů, který svůj celek podržel hned v několika případech. Znojmu se však podařilo ještě před druhou přestávkou snížit na rozdíl jediné branky a ve třetí části pak čtyřmi brankami otočilo stav utkání na konečných 5:2. Novojičínští tak budou ve středu na ledě Orlů čelit mečbolu.

2. kolo, Play-off 2023, po 13.3.2023

HK Nový Jičín
Orli Znojmo

2:5

Branky a nahrávky: 15. Flok (Lehečka, Sluštík), 29. Květoň (Gebauer, Holáň J.) – 32. Beránek (Šťovíček, Stránský), 48. Jan Hruška (Stránský, Šťovíček), 50. Mareš (Svoboda O.), 54. Šťovíček (Adámek), 57. Beránek (Čermák). Rozhodčí: Vaněk, Blaha – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 458. Průběh utkání: 2:0, 2:5.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Holáň J., Váňa, Kožený, Hladiš, Holáň D., Jakub Hruška, Sluštík – Gebauer, Hilšer, Juříček, Škarka, Kafka, Konečný, Štefka, Flok, Handl, Květoň (C), Maliník, Lehečka.

Orli Znojmo: Groh (Žajdlík) – Stránský, Tejnor (A), Mareš, Sedláček, Jenáček, Zukal, Remta – Nizhnikov, Sklenář, Jan Hruška (A), Köver, Svoboda O., Šťovíček, Pigl, Adámek, Špaček, Beránek, Čermák, Kotrba, Svoboda T. (C).

Ohlasy

Jiří Beroun (trenér Orli Znojmo): „Měli jsme špatný vstup do zápasu, hra byla rozhádaná a neměla spád. Ztráceli jsme kotouče u útočné modré čáry a Nový Jičín toho využil. Museli jsme poté dotahovat, což nás stálo spoustu sil. Pohyb se však zlepšil a třetí třetina už byla podle našich představ. Soupeře jsme utahali, z čehož pramenily fauly. Nový Jičín to má dobře zorganizované a drží malý box, přes co se špatně dostává. Jak jsme začali hrát nahoru, střílet a chodit do brány, tak jsme si vytvořili tlak, který vedl k brankám.“

Komentář k zápasu

Orli vstoupili do utkání aktivně a po většinu času drželi kotouč na svých holích. V první gólové šanci se však ocitl novojičínský Adam Flok, ten si udělal prostor ke střele a vyslal na Groha nepříjemnou střelu, po které si musel znojemský brankář vyžádat přerušení hry, protože se vyskytl problém s jeho maskou.

V polovině patnácté minuty šli Ďáblové do vedení. Sražená střela Váni z modré čáry se po odrazu od Sluštíkových bruslí dostala k Lehečkovi, který našel ještě lépe postaveného Adama Floka, jenž zakončoval do poloodkryté branky. Novojičínské čekalo v závěru první části oslabení, ale početní převahu soupeře ustáli a do šaten odcházeli s jednobrankovým vedením.

Ve druhé třetině se čekalo na první větší šanci do osmadvacáté minuty. Tehdy již někteří Orli slavili branku, ale kotouč po teči Šťovíčka doskákal těsně vedle levé tyče novojičínské branky. O chvíli později udeřili Ďáblové. Gebauer nejdříve nebyl úspěšný se svou střelou po objetí branky, ale poté našel chytrou přihrávkou Davida Květoně, jenž se dostal do samostatného úniku a bekhendovou kličkou poslal Ďábly do dvoubrankového vedení.

Orlům se podařilo rychle snížit. Na konci 32. minuty se hosté dostali po rychlém přechodu přes střední pásmo do přečíslení tři na dva, které po přihrávce Šťovíčka proměnil střelou do odkryté branky Petr Beránek. Znojmo si poté vytvořilo tlak, který ještě zesílil v následné početní převaze, jenže Šimonů podržel svůj tým perfektními zákroky a do třetí třetiny vstupoval Nový Jičín s vedením 2:1.

Ďáblové čelili v úvodu třetí třetiny hned čtyřem přesilovkám Orlů. Ti využili přísného vyloučení ke srovnání na 2:2, když střelu od modré čáry tečoval mimo dosah brankáře Šimonů Jan Hruška. O dvě minuty později otočili Orli stav utkání a šli do vedení, střelu Erika Mareše od modré čáry zastavila až síť v novojičínské brance.

V 54. minutě si udělal prostor ke střele Flok, jenže v dobré pozici nezamířil přesně. Z protiútoku pak udeřili Orli, přesnou střelou zvýšil náskok Znojma na 4:2 Martin Šťovíček. O tři minuty později pak o vítězi utkání definitivně rozhodl gólem na 5:2 Petr Beránek, jenž slavil druhý přesný zásah v utkání. Ďáblové tak budou ve středu na ledě Orlů odvracet konec sezony a pokusí se sérii vrátit zpět do Nového Jičína.