Bořek Kopecký

Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula dokázali ve Žďáru nad Sázavou dvakrát stáhnout dvoubrankové vedení soupeře a dostali utkání do prodloužení. V něm branka nepadla a došlo až na samostatné nájezdy, ve kterých měli Ďáblové jasně navrch. Šimonů zneškodnil všechny tři pokusy Plamenů, zatímco Slámu překonali hned tři novojičínští střelci - Gebauer, Květoň a Maliník. Ďáblové vyhráli počtvrté za dva body a zůstávají tak jediným týmem ve Východní konferenci, který vždy bral v prodloužení nebo v nájezdech bonusový bod.

33. kolo, 2.liga, so 28.1.2023

SKLH Žďár nad Sázavou
HK Nový Jičín

4:5 SN.

Branky a nahrávky: 5. Chlubna (Štola, Půža), 17. Havlík, 37. Čejka (Jícha, Prokš), 48. Čejka (Wasserbauer) – 20. Franek (Konečný, Hruška), 27. Franek (Andrýsek), 50. Květoň (Konečný, Maliník), 51. Flok (Lehečka, Květoň), rozh. náj. Gebauer. Rozhodčí: Michal Maršálek – Jan Gregar, Dominik Kalina. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Střely na branku: 36:48.

SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vít) – Grauer, Havlík, Macek Pleva, (C), Ludvík, Půža – Štola, Vaňkovský, Bureš (A), Kunstmüller, Chlubna, Wasserbauer (A), Prokš, Jícha, Čejka, Gregar.

HK Nový Jičín: Šimonů (Hořejší) – Hruška, Váňa, Holaň, Hladiš, Kožený, Andrýsek – Handl, Kafka, Konečný, Lehečka, Gebauer, Hilšer, Sluštík, Flok, Štefka, Franek, Květoň (C), Maliník.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): Dnes nás utkání vůbec nezastihlo v pohodě. Od začátku zápasu jsme měli problémy s organizací hry. Byli jsme všude pozdě, puky nám nechodily z hokejky na hokejku a nemohli jsme se dostat do zápasu. Rychle jsme inkasovali první branku a úvodní třetinu jsme nakonec prohráli 2:1. Nedařilo se nám a zápas nebyl o nás, ale o soupeři. Dokázali jsme se s tím poprat a ve třetí třetině nám nabídli pětiminutovou přesilovku, ve které jsme vyrovnali. Dotáhli jsme to až do samostatných nájezdů, ve kterých to jednoznačně vyznělo pro nás. Danek Šimonů nepustil ani jeden nájezd a naši střelci proměnili hned tři. V takových zápasech hraje domácí prostředí velkou výhodu. V minulých venkovních zápasech nám body utíkaly jen v detailech. Dnes se nám nedařilo, ale pozitivní je, že máme dva body.

Komentář k zápasu

Začátek utkání vyšel lépe soupeři. Štola se natlačil před novojičínskou svatyni a odražený kotouč si našel Tomáš Chlubna, kterého již čekala jednoduchá práce. Ďáblové hráli v patnácté minutě přesilovou hru pět na tři. Vytvořili si několik dobrých střeleckých příležitostí, ale vyrovnávací branky se nedočkali. Naopak po návratu z trestné lavice se prosadil Ladislav Havlík, který využil smolného odrazu a pohotově zavezl puk do odkryté branky.

Ďáblové však dokázali ještě do první sirény snížit. Konečný dokázal před brankou posunout kotouč Tomáši Frankovi, který jej následně poslal do sítě. Do šaten se tak odcházelo za stavu 2:1 pro domácí Žďár. V pětadvacáté minutě mohl vrátit Plamenům dvougólový náskok Jícha, jenž v souboji tváří v tvář byl úspěšnější brankář Šimonů. Zanedlouho slavili Ďáblové vyrovnávací branku. Domácí obraně ujel Tomáš Franek, jenž překonal Slámu pohlednou bekhendovou kličkou.

Novojičínští mohli jít vzápětí do vedení, přečíslení tři na jednoho zakončil po přesné kombinaci Květoň, ale Sláma proti jeho střele vytáhl skvělý zákrok lapačkou. Ve 35. minutě se k odraženému puku dostal Jícha a měl před sebou odkrytou novojičínskou branku, jeho střela však skončila nad břevnem. Plameny se však ještě před koncem druhé části dostali zpět do vedení. Příliš prostoru dostal Jakub Čejka, který se z mezikruží prosadil přesnou střelou k pravé tyči. Ďáblové začínali třetí třetinu s jednogólovou ztrátou.

V polovině 48. minuty však domácí příznivci slavili čtvrtou branku. Přesilovou hru Žďáru využil Jakub Čejka, který svým druhým gólem v zápase vrátil Plamenům dvoubrankový náskok. Novojičínským se však podařilo brzy snížit. V po objetí branky se prosadil David Květoň, který poslal kotouč do pravého horního rohu. Na začátku 51. minuty skončilo utkání pro Václava Půžu, který dostal trest do konce utkání. Ďáblům se v pětiminutové přesilovce podařilo vyrovnat. Lehečka našel před brankou Adama Floka, jenž překonal Slámu pohotovým zakončením.

Na konci 59. minuty se Maliník dostal přes tři domácí hráče a vytvořil si prostor ke střele, ale Sláma svůj tým podržel skvělým zákrokem lapačkou. Šedesát minut hry o vítězi nerozhodlo a tak přišlo na řadu prodloužení, které vítěznou branku nepřineslo. Utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů, které odstartoval povedenou forhendovou kličkou Robin Gebauer. Šimonů zvládl zneškodnit všechny pokusy Plamenů, zatímco Slámu překonali také David Květoň a Roman Maliník. Ďáblové tak po třech porážkách v řadě na ledě soupeře dokázali vyhrát za dva body a navázali na vydařené derby.