Bořek Kopecký

Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula si proti Havířovu vytvořili v první třetině tříbrankový náskok, jenže AZ nesložil zbraně a dokázal vyrovnat. Ďáblům vrátil vedení Bednář, ale Havířov vyrovnávacím gólem před třetí sirénou poslal utkání do prodloužení. Došlo až na samostatné nájezdy, ve kterých se prosadili hned tři Ďáblové. Novojičínští tak zůstávají v prodloužení a nájezdech stále neporaženi.

.

24. kolo, 2.liga, st 14.12.2022

HK Nový Jičín
AZ Havířov

5:4 SN.

Branky a nahrávky: 4. Konečný (Maliník, Květoň), 5. Bednář (Franek), 20. Lehečka (Bednář, Franek), 53. Bednář (Franek, Flok), rozh. náj. Maliník – 38. Antoníček (Haas, Zdeněk), 42. Pawliczek (Kratochvíl), 50. Antoníček (Kratochvíl), 60. Kratochvíl (Spratek, Havlík). Rozhodčí: Škach – Mikšík, Kučera. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 442. Průběh zápasu: 3:0, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HK Nový Jičín: Šimonů (Nehasil) – Tomeček, Hruška, Pospíšil, Váňa, Holáň – Bednář, Gebauer, Konečný, Handl, Štefka, Kafka, Květoň (C), Flok, Pecha, Franek, Lehečka, Maliník.

AZ Havířov: Daneček (Štipčák) – Kuboš, Ščurek, Kolarz (C), Hudec, Havlík, Dudáš (A), Kunc – Tvrdý, Čmiel, Zdeněk, Kratochvíl, Spratek, Antoníček, Pawliczek, Haas, Mrva (A), Pastor.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Měli jsme výborný vstup do utkání a díky proměněným šancím jsme po první třetině vedli 3:0. Samozřejmě jsme věděli, že soupeř udělá změny a bude chtít na stav reagovat. Myslím si, že do poloviny zápasu jsme utkání měli pod kontrolou. Pak nastal zlom, kdy jsme v závěru druhé třetiny inkasovali branku v oslabení. Třetí třetina se nám vůbec nepovedla. Byli tam naprosto zbytečné věci a šli jsme do tří. Soupeř přesilovku pět na tři využil a poté jsme obdrželi nešťastnou branku na 3:3 po odraženém puku. Pro nás to bylo nešťastné, ale pro soupeře zasloužené, protože si AZ za tím šel. V ten moment jsme měli problémy, nepřistupovali jsme k hráčům a nechali jsme je hrát. Taktika v tento moment přestala fungovat, protože kluci od toho ustoupili, když jim teklo do bot. Myslím si, že to je náš velký problém a soupeř toho využil. Ještě jsme zmobilizovali síly a předvedli krásnou akci, která byla zakončena brankou, ale taková ta smůla se nás nepustila až do konce a v závěru jsme opět vytvořili hrubku, po které soupeř vyrovnal. Řekl bych, že po šedesáti minutách byl bod na obě strany zasloužený. My jsme zvládli první polovinu zápasu a soupeř tu druhou. Soupeře jsme nedorazili a poté povstal a vrátil se do zápasu, podobně jako tomu bylo s námi v minulém zápase. Došlo až na penalty, které jsme dnes opět zvládli. Tentokrát jsme nemuseli spoléhat na jednoho střelce a kluci to v nájezdech otočili. Bylo to vyrovnané utkání a jsme rádi za další vítězství. Mrzelo by mě, kdyby jsme získali jen jeden bod, ale máme dva a to bereme. Pocit vítězství na konci byl, což je strašně důležité. Ve Znojmě budeme chtít opět vyhrát.“

Komentář k zápasu

Ve třetí minutě unikl havířovské obraně Štefka a Kolarz si za záchrannou brzdu šel odsedět dvě minuty. Na led se však vrátil předčasně, protože Ďáblové se v přesilové hře dostali do vedení. Pohlednou kombinaci na jeden dotek zakončil střelou do poloodkryté branky Viktor Konečný.

V další minutě se Ďáblové radovali znova. Novojičínští se po zisku kotouče ve středním pásmu dostali do přečíslení dva na jednoho, které po přihrávce Franka proměnil Lukáš Bednář. Ten samý střelec se mohl prosadit také v desáté minutě, jenže z předbrankového prostoru nezamířil přesně. V podobné situaci se ocitl o dvě minuty později Konečný, ale kotouč poslal nad břevno havířovské branky.

V závěru první třetiny lovil Daneček puk ze své sítě potřetí. Střelu Bednáře od modré čáry tečoval 54 vteřin před koncem první třetí Jakub Lehečka. Další branka již v první části nepadla a Ďáblové odcházeli do šaten s náskokem 3:0. Od druhé třetiny hájil havířovskou branku Štipčák.

Ve druhé třetině se čekalo na výraznější šanci až do 31. minuty, kde musel Šimonů zasahovat proti nebezpečné střele Spratka. Ve 37. minutě pak také AZ využil přesilovou hru a dočkal se snížení. Při závaru před novojičínskou brankou se ke kotouči dostal Petr Antoníček, jenž snížil na 3:1 střelou do horní poloviny branky.

Antoníček byl blízko k další brance ve 39. minutě, ale Šimonů proti jeho střele z mezikruží vytáhl zákrok pravým betonem. Před třetí třetinou tak byl stav utkání 3:1. V úvodu třetí části snížil AZ na rozdíl jediné branky. V oslabení nešťastně vyhodil kotouč Holáň a Havířov využil přesilovou hru pět na tři díky střele Dominika Pawliczka pod víko.

Na konci padesáté minuty bylo srovnáno. Kratochvíl našel před brankou Petra Antoníčka, který překonal přesouvajícího se Šimonů. Ďáblové se však brzy dostali zpět do vedení. V 53. minutě zakončil pohlednou akci Lukáš Bednář, jenž vstřelil svůj druhý gól v utkání. V závěru utkání se do samostatného úniku dostal Zdeněk, ale v souboji tváří v tvář byl úspěšnější novojičínský brankář. Šimonů čelil dalšímu úniku o půl minuty později, ale také ten dokázal zneškodnit.

AZ se však přece jen dočkal vyrovnaní. Na modré čáře zachytil kotouč Spratek, který předložil puk Šimonu Kratochvílovi, jenž deset vteřin před třetí sirénou vyrovnal střelou k tyči na 4:4. Prodloužení o vítězi nerozhodlo a opět došlo až na samostatné nájezdy. V nich šli nejdříve do vedení hráči AZetu, jenže po brankách Tomáše Franka, Romana Maliníka a Robina Gebauera se z bonusového bodu radovali Ďáblové.