Bořek Kopecký

Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula vstoupili utkáním proti Havlíčkovu Brodu do druhé poloviny základní části. Vstup do zápasu vyšel lépe Bruslařům, kteří šli do vedení již v první minutě. Novojičínští se vyrovnávací branky dočkali ve třetí části a následovaly nájezdy. V těch se novojičínským hrdinou stal Tomáš Franek, který proměnil všechny tři své pokusy a ke své vyrovnávací brance tak přidal také rozhodující nájezd.

23. kolo, 2.liga, so 10.12.2022

HK Nový Jičín
BK Havlíčkův Brod

2:1 SN.

Branky a nahrávky: 48. Franek (Konečný), rozh. náj. Franek – 1. Vašíček (Voříšek, Dušek). Rozhodčí: Grygera – Gančařík, Smetková. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 485. Průběh zápasu: 0:1, 2:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Tomeček, Váňa, Hruška, Hladiš, Foltýn, Holáň – Handl, Juříček, Konečný, Škarka, Gebauer, Hilšer, Štefka, Flok, Pecha, Franek, Lehečka (C), Maliník.

BK Havlíčkův Brod: Wolf (Nedvěd) – Kliment, Čermák, Vašíček (A), Kerber, Benák, Krejčí – Tecl, Eklund, Dušek, Kuchta (C), Holenda, Grauer, Vacík, Kopic, Petržilka, Křehlík, Valašek, Voříšek (A).

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Bylo to velmi těžké utkání. Soupeř měl kvalitu a dokazoval to po celý zápas. Byl silný na kotouči a měl velmi dobře organizovanou hru. Bylo vidět, že drželi pospolu a hráči z organizace příliš nevypadávali. Tím to pro nás bylo složité, protože když jsme propadli, tak nás trestali brejkem, ale naštěstí gólman to dneska podržel. Hlavně v první třetině nám v podstatě nedal čichnout a nakonec jsme byli rádi za pouze jednu inkasovanou branku. Tam nejspíš byla jejich jediná chyba, že nás nedorazili. Kdyby nám dali druhý gól, tak si myslím, že bychom se už nepostavili. Neudělali to a ve druhé třetině jsme provedli změny. Potřebovali jsme do zápasu dostat některé hráče, oni nám to poté vrátili tím, že se zápas začal vyrovnávat. Začali jsme mít šance,což bylo důležité. Do třetí části jsme šli s hlavama nahoře. Věděli jsme, že soupeř bude mít hluchá místa, když na něj trošku přitlačíme. Pořád jsme věřili, že tu branku dáme. Vážili jsme si toho, že to je pouze o branku a že jsme pořád ve hře. Pak jsme jednu ze šancí proměnili a po šedesáti minutách to skončilo remízou. Došlo až na samostatné nájezdy, které jsme příliš nenacvičovali. Je to o dovednosti hráčů a opět se ukázalo, že Tomáš Franek je v tomto rozdílový hráč na naší straně. Musím pochválit i Kuchtu na druhé straně, protože to taky zvládl bravůrně. Tito dva to měli ve své režii a náš hráč to vyhrál 3:2, takže díky tomu bereme ten rozdílový bod.“

Komentář k zápasu

Soupeř vstřelil úvodní branku zápasu už v 52 vteřině zápasu. U mantinelu získal puk Voříšek, který poslal přesný pas mezi kruhy, kde číhal osamocený Jiří Vašíček, jenž přesnou střelou poslal Bruslaře do vedení. Ve čtvrté minutě měli Ďáblové možnost srovnat, ale početní převahu v branku nepřetavili stejně jako následný závar před Wolfovou brankou.

V šestnácté minutě se dokázal uvolnit Maliník, jenže Wolf se proti jeho kličce vyznamenal důležitým zákrokem svým betonem. Další branka již v první třetině nepadla a do šaten se odcházelo za stavu 0:1. Ve 27. minutě mohli Bruslaři odskočit o dvě branky. Z rychlého protiútoku se před Šimonů ocitl nikým nekrytý Petržilka, ale kotouč poslal nad břevno novojičínské svatyně.

O pět minut později zakončoval přečíslení dva na jednoho Holenda, jenže jeho pokus skončil na betonech Šimonů. O minutu později už druhá branka Havlíčkova Brodu visela ve vzduchu. Po střele Kuchty brankáři Šimonů kotouč vypadl a doklouzal jen kousek vedle levé tyčky. Kuchta se mohl prosadit ještě v závěru druhé části, ale jeho bekhendový pokus z otočky nenadělal novojičínskému gólmanovi velké potíže.

Druhá třetina branku nepřinesla a Ďáblové vstupovali do třetí třetiny s jednogólovým mankem. Ve 44. minutě usedl na trestnou lavici Vašíček, ale do největší šance se dostal Tecl, který při samostatném úniku poslal kotouč mimo branku. Na začátku 48. minuty bylo srovnáno. Konečný ve středním pásmu našel svým pasem Tomáše Franka, jenž ujel hostující obraně a forhendovou kličkou pod víko vyrovnal na 1:1.

Ďábly vstřelená branka nakopla a tvořili si další šance, ale Wolf všechny jejich pokusy pochytal. Poté zahrozili Bruslaři, kteří hráli přesilovou hru. Vždy však narazili na skvěle chytajícího Šimonů. Po skončení Hruškova trestu se v dobré pozici ocitl Lehečka, ale puk těsně minul levou tyč havlíčkobrodské branky. Kapitán Ďáblů se v další šanci ocitl v 57. minutě, kdy se k němu dostal odražený puk po střele Franka, jenže jeho dorážky zvládli Wolf s jeho obránci zneškodnit.

Následovalo prodloužení, ve kterém se Ďáblové objevili v největší šanci až v poslední minutě, kdy přečíslení dva na jednoho nedotáhli do zdárného konce. V nájezdech pak získali všechnu pozornost Franek s Kuchtou. Domácí kanonýr poslal Ďábly do vedení ve druhé sérii, jenže Kuchta zvládl tíhu okamžiku a v páté sérii odvrátil mečbol Nového Jičína. Ten samý střelec se ujal i dalšího nájezdu, který kličkou opět proměnil. Poté musel odvracet konec zápasu Franek a také se mu to podařilo, když poslal puk mezi betony Wolfa. Kuchta se následně rozjel ke svému třetí nájezdů, jenže na Šimonů tentokrát nevyzrál. Naopak Tomáš Franek proměnil i svůj třetí nájezd a forhendovou kličkou vystřelil Ďáblům bonusový bod.