Bořek Kopecký

Novojičínští se radují z prvního domácího vítězství pod novými trenéry. Svěřenci Petra Macháčka a Robina Bacula hostili v rámci 22. kola Žďár nad Sázavou. Úvod utkání vyšel lépe soupeři, ale poté byli aktivnější Ďáblové, kteří si dokázali vytvořit náskok a udrželi jej až do závěrečné sirény, po které slavili vítězství 3:1.

22. kolo, 2.liga, st 7.12.2022

HK Nový Jičín
SKLH Žďár nad Sázavou

3:1

Branky a nahrávky: 19. Gebauer (Franek, Hruška), 26. Maliník (Květoň, Hruška), 56. Květoň (Konečný, Maliník) – 56. Ludvík (Vaňkovský, Pleva). Rozhodčí: Čuňočka – Bubela, Čelechovský. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 42:33. Diváci: 383. Průběh zápasu: 2:0, 2:1, 3:1.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Váňa, Hruška, Hladiš, Foltýn, Holáň – Juříček, Gebauer, Konečný, Handl, Škarka, Štefka, Hilšer, Květoň (C), Flok, Pecha, Franek, Lehečka, Maliník.

SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vít) – Ludvík, Grauer, Lojek, Peslar, Macek, Pleva (A), Svoboda – Půža, Štola, Bureš (A), Klíma, Vaňkovský, Chlubna, Wasserbauer (A), Kunstmüller, Jícha, Čejka, Pilný.

Ohlasy

Petr Macháček (trenér HK Nový Jičín): „Před utkáním jsme měli respekt, protože známe sílu Žďáru. Poslední výsledky napovídaly tomu, že se zvedá. Měli jsme vůli vyhrát a podřídili jsme tomu úplně všechno. Prvních deset minut to bylo z naší strany takové vlažné, ale zbytek první třetiny jsme soupeře zmáčkli a vytvořili si několik šancí. Padla z toho první branka utkání, což bylo naším cílem. Chtěli jsme jít do vedení a udržet si ho, což se nám nakonec podařilo. Myslím, že jsme hru měli docela pod kontrolou. Velmi důležitá byla rychlá branka na 3:1. Jinak bychom nejspíše čekali na to, co se stane při power-play, ale kluci to hned další střídání zvládli a to nás do závěru uklidnilo. Ten závěr pak podle toho taky vypadal. Řekl bych, že vítězství dnes šlo za námi zaslouženě. Nebylo to první utkání, které jsme odehráli s pěti obránci. Kluci toho mají plné brýle, ale musím před nimi smeknout, protože ty utkání hrají velice slušně. I na nich naše hra stojí a výkon jde nahoru. Je to pro ně docela náročné, ale do Vánoc se s tím musíme ještě nějak popasovat.“

Komentář k zápasu

Do první větší šance se dostali Ďáblové. V páté minutě našel Maliník zpoza branky Květoně, jenže tomu střela z předbrankového prostoru nevyšla podle představ. Následně šli Ďáblové do oslabení, ale novojičínská čtveřice se zvládla ubránit. Ve dvanácté minutě nastaly zmatky v rozehrávce Ďáblů, ale Plameny je ke vstřelení branky nevyužily.

V závěru první třetiny si Ďáblové vytvořili tlak, který naskytl několik šancí. Nejdříve netrefil branku v dobré pozici Maliník a o pár vteřin později proletěla dorážka Lehečky jen těsně vedle pravé tyče Slámovy branky. Novojičínští se však přece jen dočkali branky. V devatenácté minutě se zvládl zbavit dotírajícího obránce Franek, jenž poté našel skvělou křižnou přihrávkou Robina Gebauera, který poslal střelou do poloodkryté branky Ďábly do vedení.

V první třetině už další branka nepadla a do šaten se odcházelo za těsného vedení Nového Jičína 1:0. Ve 24. minutě se blýskl skvělou akcí Franek, když se dokázal dostat přes dva hostující obránce, jenže v koncovce mu poté utekl kotouč. Na začátku 26. minuty odešel na trestnou lavici Chlubna. Ďáblové dokázali v početní převaze odskočit do dvoubrankového vedení, když se z mezikruží prosadil přesnou střelou do pravého horního rohu Roman Maliník.

Následovalo další oslabení Ďáblů, ale i tuto početní převahu soupeře zvládla novojičínská čtveřice ubránit. V 32. minutě se do dobré pozice dostal Konečný, ale puk poslal nad břevno Slámovy branky. Ve zbytku druhé části již další branka nepadla a do třetí části se vstupovalo za stavu 2:0. Ďáblové hráli v úvodu třetí třetiny dvě přesilové hry, ale ani jednu se jim nepodařilo využít. V 51. minutě ujel obraně Plamenů Konečný, jenž svou následnou kličkou na Slámu nevyzrál.

V 52. minutě hrál přesilovku Žďár, ale ani on nebyl úspěšný. Plameny se dočkaly snížení na začátku 56. minuty. Vaňkovský našel před brankou osamoceného Jaroslava Ludvíka, jenž pohotovou střelou snížil na rozdíl jediné branky. Žďárští se však neradovali dlouho. O 29 vteřin později se z branky radovali Ďáblové. Konečný našel na levém kruhu nikým nekrytého Davida Květoně, který přesnou střelou vrátil Novému Jičínu dvougólové vedení.

Plameny to v závěru zkoušely v šesti, ale jejich snahu zastavilo vyloučení. Ďáblové si tak dokázali pohlídat své vedení až do závěrečné sirény, po které slavili tříbodový zisk po výsledku 3:1.