Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera po nevydařeném začátku sezony vyhráli druhý zápas v řadě. Proti Opavě dvakrát prohrávali, ale díky skvělé třetí třetině si Ďáblové připsali první vítězství za tři body! Ještě před úvodním buly poblahopřál manažer klubu Milan Urban Vojtěchu Mádrovi, jenž byl jeden z prvních mládežnických trenérů a nedávno oslavil 80. narozeniny.

6. kolo, 2.liga, st 12.10.2022

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

3:2

Branky a nahrávky: 20. Franek (Maliník, Hruška), 47. Konečný (Květoň), 49. Franek (Foltýn) – 7. Kadula (Věntus, Pachula), 20. Vašenka (Věntus, Beránek). Rozhodčí: Blaha – Mikšík, Tvrdý. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 37:32. Průběh zápasu: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Hladiš, Hruška, Foltýn, Tomeček, Váňa, Kožený, Holáň – Franek, Maliník, Hilšer, Flok, Lehečka (C), Pecha, Gebauer, Sluštík, Handl, Štefka, Konečný, Květoň, Bednář.

HC Slezan Opava: Piták (Sotlar) – Pachula, Věntus, Zapletal, Thiel, Šindelář (C), Fědor, Vojtovič – Beránek, Štindl, Vašenka, Tomsa, Zelenka, Káňa (A), Buršík, Vojkůvka, Kadula, Wolf (A), Rousek, Římský.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): „Slezan je tradiční soupeř a nemáme se čím překvapit. Jsou silní v osobních soubojích a mají rychlý přechod do útoku. Dneska musím kluky pochválit. Trápíme se s koncovkou a nedáváme příliš mnoho gólů, ale dnes to kluky nezlomilo a makali celý zápas. Dělali věci, co jsme si řekli a nepřestali věřit, že ten zápas můžeme zlomit. Před třetí třetinou jsem kluky jen uklidnil, protože výkon v předešlých třetinách nebyl špatný a věřil jsem, že zápas otočíme. Strašně se nadřeme na góly. Šancí máme spoustu, ale nepadá nám to tam. Věřím, že dneska jsme to zlomili. Kluci ve třetí třetině předvedli skvělé nasazení a obětavost, což rozhodlo o dnešním utkání. Na střídačce to žilo a za jejich dnešní výkon klobouk dolů.“

Komentář k zápasu

První šanci ke skórování měl Slezan, který hrál ve čtvrté minutě přesilovou hru, ale větší šanci si nevytvořil. Na konci sedmé minuty byla k vidění úvodní branka. Věntus našel přesnou přihrávkou Kryštofa Kadulu, který si najel na hranici pravého kruhu, odkud překonal Šimonů střelou nad lapačku.

Poté hráli přesilovku také Ďáblové. Po povedené kombinaci se dostal ke střele Lehečka, jenže Pitáka nepřekonal. Při hře pět na pět byl před brankou Opavy osamocený Štefka, ale Pitáka překonat nedokázal. Oba týmy si následně vyzkoušely přesilovky, ale ani jeden z celků v ní branku nevstřelil.

V poslední minutě první třetiny se Ďáblové dočkali srovnání. Tomáš Franek se dostal přes opavskou obranu do samostatného úniku, který proměnil vydařenou bekhendovou kličkou. Slezan se však ještě před sirénou dostal zpět do vedení. Radost domácích fanoušků překazil 21 sekund před koncem první třetiny Jan Vašenka.

Ve druhé třetině mohl Slezan navýšit svůj náskok v přesilových hrách, jenže Ďáblové oslabení zvládli ubránit. Ve druhé třetině se žádný z týmů do výraznější šance nedostal a do třetí třetiny se šlo za stavu 1:2. Hned v úvodu třetí části našel Bednář před bránou Lehečku, ale Piták předvedl úspěšný důležitý zákrok.

Ve 44. minutě mohl chybu v rozehrávce Opavy potrestat Franek, jenže Piták jeho bekhendový pokus zneškodnil. O chvíli později mohl o dvě branky odskočit Slezan, když z nenápadné akce nebyl daleko od své třetí branky v zápase. V úvodu 47. minuty se dostal přes opavskou obranu Květoň, jenž následně připravil šanci pro Štefku, proti kterému však Piták vytáhl skvělý zákrok.

O chvíli později se již Ďáblové radovali z vyrovnávací branky. Střela od modré čáry nevyšla Viktoru Konečnému zcela podle jeho představ, ale díky skvělé práci Štefky a Tomečka v předbrankovém prostoru Piták neviděl kotouč a našel ho až za svými zády.

Na začátku 49. minuty se Ďáblové dostali do vedení. Tomáš Franek potrestal chybu opavského obránce na modré čáře, když se zvládl natlačit před bránu, odkud vstřelil svou druhou branku v utkání a poslal tak Nový Jičín poprvé v zápase do vedení.

Ďáblové mohli utkání rozhodnout pět minut před koncem v přesilové hře, ale přesilovku nevyužili a o vítězi nebylo jasno až do posledních vteřin. V závěru utkání usedl na trestnou lavici Tomeček a Slezan měl šanci srovnat. Opava to zkoušela i v šesti, ale Ďáblové předvedli skvělou obětavost, když zblokovali několik střel soupeře. Nový Jičín tak navázal na minulé vítězství nad Hodonínem a proti Slezanu zaznamenal první výhru za tři body.