Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera se na svém ledě utkali s Táborem, tedy vítězem skupiny jih. Utkání započalo slavnostním buly, které vhodil bývalý trenér české reprezentace Alois Hadamczik. Ďáblové se dostali do vedení díky skvělé druhé třetině, ale o vítězi nakonec nebylo jasno až do posledních vteřin. Ďáblové však utkání zvládli a po prvním kole je tabulka bodově vyrovnaná.

2. kolo, Play off 2022, po 4.4.2022

HK Nový Jičín
HC Tábor

6:4

Branky a nahrávky: 18. Hruška (Lehečka), 22. Štefka (Květoň, Káňa), 33. Štefka, 37. Sluštík, 41. Hruška (Lehečka), 60. Maliník – 20. Endál (Matušík), 48. Zíb (Šulek, Černý), 50. Dančišin (Radoš, Hasman), 51. Šulek (Matiášek, Pařízek). Rozhodčí: Koziol, Šudoma – Bezděk, Veselý. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 828.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Petr Kuboš ml., Kleiner, Petr Kuboš st., Váňa, Tomeček, Foltýn, Kožený, Hruška – Hilšer, Maliník, Kafka, Flok, Květoň, Konečný, Lehečka (C), Gebauer, Sluštík, Káňa, Štefka, Kořenek.

HC Tábor: Kolář (Dvořák) – Černý (A), Hubata, Hajič, Pařízek, Radoš, Kříž, Čížek – Matiášek, Prášek, Hasman, Matušík, Zíb, Chocholoušek, Dančišin, Šulek, Zayml, Endál (A), Bárta, Rousek, Seidl (C).

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Bylo to strašně těžké utkání. Opravdu klobouk dolů před Táborem. Byl to snad nejtěžší soupeř, co tady hrál. Těžké utkání jsme ale zvládli a byla to pro nás ohromná lekce. Jsem rád, že jsme uhráli vítězství, ale bylo to opravdu těžké. Důležité bylo chycené trestné střílení, po kterém jsme dokázali vstřelit branky. Věděli jsme, že ten zápas bude o chybách. Kluky jsme na to připravovali už včera u videa i dneska před zápasem, že ty chyby nesmíme dělat. Musíme být zodpovědní a hrát jednoduše, což se dařilo. Za stavu 5:1 jsme si bohužel mysleli, že je hotovo, ale proti takto kvalitnímu týmu to hotovo nebylo. V hlavách kluků asi bylo, že o vítězi je už rozhodnuto a že je soupeř na kolenou. Tábor je ale kvalitní tým a tohle je hokej, kdy nesmíte vypustit jediné střídání a jedinou minutu. Musíme prostě odmakat celých šedesát minut. Je to pro nás lekce a jsem rád hlavně za to vítězství. Dokázali jsme, že i druhá liga východ má svou kvalitu a že se můžeme pasovat s týmem jako je Tábor. Tabulka je opravdu vyrovnaná a není to tak, že by nějaká skupina byla uskočená, že by byl nějaký extra favorit. Zápasy se hrají o gól o dva o tři, ale to jsme dostali do prázdné. Je to opravdu vyrovnané, ale taky skvělý hokej a obrovská zkušenost.

Komentář k zápasu

Lepší vstup do utkání měli Ďáblové, kteří hned z úvodu zasypali Koláře hned několika pokusy, ale táborský brankář puk za svá záda nepropustil. Ve třetí minutě prokázal svou šikovnost Sluštík, když tečoval střelu od modré čáry, Kolář však proti jeho teči zasáhl levým betonem. Později převzali otěže utkání Táborští. Kohouti nepouštěli Novojičínské ke kotouči, ale zároveň na Šimonů nevyslali žádnou nebezpečnější střelu. I přes aktivitu Táborských to byli Ďáblové, kteří si vytvořili další gólovou šanci, ale puk brankovou čáru opět nepřekročil.

V šestnácté minutě se Ďáblům nepovedla rozehrávka a Šimonů musel předvést pohledný zákrok proti střele z mezikruží. V sedmnácté minutě se diváci dočkali prvního vyloučení, kdy usedl na trestnou lavici Matušík. Ďáblové přesilovou hru využili a dostali se do vedení. Od modré čáry vypálil Jakub Hruška a kotouč zastavila až branková síť za Kolářem. Táborským se však podařilo rychle srovnat. Minutu před koncem první části využil početní převahu střelou z pravého kruhu Lukáš Endál.

První třetina tak skončila nerozhodně 1:1. V úvodu druhé části se Novojičínští neshodli na modré čáře a následně se jeden z hostujících hráčů dostal do samostatného úniku. Ten však nedokázal zakončit, protože byl faulován Kořenkem a následně bylo nařízeno trestné střílení. Na to se rozjel Matušík, ale Šimonů svou kličkou nepřekonal. Hned po vhazování se Ďáblové vydali do protiútoku, který zakončil David Štefka, jenž vrátil Ďáblům vedení. Ve 29. minutě mohli Táborští srovnat v přesilové hře, ale tentokrát ji nevyužili.

Další branka byla k vidění ve 33. minutě, kdy se opět prosadil David Štefka a po třetí brance Ďáblů proběhlo v týmu Tábora střídání brankářů. Do branky hostů nastoupil Dvořák, jenž ještě do konce druhé části inkasoval z hole Jana Sluštíka, který ujel táborské obraně. Novojičínští šli následně do oslabení, ale stav zůstal i po něm 4:1. Naopak na konci druhé třetiny byl vyloučen Šulek, takže do druhé třetiny vstupovali Ďáblové s vedením 4:1 a s přesilovou hrou. Tu dokázali na začátku třetí části proměnit a po druhé brance Jakuba Hrušky vedli již 5:1.

Vypadalo to, že si Novojičínští dojdou v klidu pro vítězství, ale Táborští ještě nesložili zbraně. Ve 48. minutě nejdříve snížil na 5:2 Petr Zíb. A to ze strany Táborských nebylo vše. V 50 minutě se trefil Milan Dančišin a za 29 sekund také Ondřej Šulek, takže Ďáblové rázem vedli jen o jedinou branku. Své jednogólové vedení si však dokázali pohlídat a v závěru utkání poslal kotouč do odkryté brány hostů Roman Maliník. Ďáblové tak těžké domácí utkání zvládli vyhrát 6:4 a do tabulky si připisují první tři body.