Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera zvládli v Opavě i čtvrté utkání, které bylo plné obratů a finálovou sérii tak ovládli 4:0 na zápasy. Skvělá sezona bude pro Ďábly pokračovat zápasy s vítězi z ostatních skupin. Ďáblové si po rychlé výhře v sérii mohou dopřát delší přestávku, na rozdíl od svých soupeřů, kteří ve svých skupinách ještě bojují o postup.

9. kolo, Play off 2022, út 22.3.2022

HC Slezan Opava
HK Nový Jičín

4:6

Branky a nahrávky: 8. Wolf (Rousek, Šindelář), 9. Rousek (Malina, Šindelář), 26. Zouhar (Malina), 30. Vašenka (Beránek, Kunc) – 15. Gebauer (Flok, Sluštík), 19. Gebauer (Sluštík), 24. Kafka (Kořenek, Tomeček), 45. Květoň (Káňa, Váňa), 56. Franek (Zdeněk, Lehečka), 59. Káňa. Rozhodčí: Šutara, Rapák – Bezděk, Veselý. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1020.

HC Slezan Opava: Piták (Baldik) – Kocián, Zelenka, Kunc, Thiel, Zapletal, Vojtovič, Zouhar, Šindelář (C) – Krupa, Kadula, Damašek, Peterka, Horný, Štindl, Beránek, Rousek, Wolf (A), Římský, Malina (A), Vašenka.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Tomeček, Hruška, Foltýn, Kuboš, Váňa, Kožený, Andrýsek – Káňa, Maliník, Konečný, Gebauer, Kafka, Lehečka (C), Zdeněk, Sluštík, Flok, Štefka, Franek, Květoň, Kořenek.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Dneska to bylo strašně těžké utkání. Od začátku šlo vidět, že Opava už nemá co ztratit a šli do toho naplno. Byl to zápas nahoru dolů, ale já jsem včera na klucích viděl, že to dneska chtějí urvat. Opět se nám povedla třetí třetina, za což jsme rádi. Zlomový okamžik nastal v situaci 3 na 3, kdy se David Květoň dokázal dostat před hráče a srovnal na 4:4. Poté jsme byli na kotouči opravdu silnější. Hráli jsme celou dobu na čtyři pětky a měli jsme více síly, což šlo na závěr vidět. Chtěli jsme to ukončit ve čtyřech zápasech, ať kluci dostanou volno. Teď spočneme a nachystáme se na baráž. Nebyla to lehká série, i když jsme to zvládli na čtyři zápasy, tak určitě klobouk dolů před Opavou. Mají mladý a silný mančaft. Výsledky z prvních dvou utkání byly v náš prospěch, ale nebyla to vůbec jednoduchá série a stála nás spoustu sil. Samozřejmě sledujeme i ostatní skupiny, ale neřešíme, kdo bude náš soupeř. Musíme počkat jak série dopadnou, ještě ani nemáme rozlosování. Nevíme, jestli budeme začínat doma nebo venku. Teď si chceme užít vítězství. Jak říkám, kluci dostali volno, ať si odpočinou a oslaví tenhle obrovský úspěch. Strašně si toho vážíme a na baráž budeme myslet až od pondělí.

Komentář k zápasu

Do první větší příležitosti se dostal v páté minutě Rousek, ale novojičínští obránci mu nedovolili v klidu zakončit. V osmé minutě se již Opavští radovali z první branky, když Petr Wolf dostal kotouč za záda Šimonů. Slezan byl po vstřelené brance velmi aktivní, což vedlo k vyloučení Zdeňka. V přesilové hře odskočila Opava na rozdíl dvou gólů. Od modré čáry vypálil Malina a jeho střelu tečoval, mimo dosah Šimonů, Tomáš Rousek. Ďáblové chtěli nelichotivý stav okamžitě změnit a v jedenácté minutě po střele Foltýna zvonila za Pitákem tyč.

V patnácté minutě se svěřenci Kamila Gebauera dočkali snížení. Kotouče se zmocnil Flok, který jej následně předal Robinu Gebauerovi, který se nemýlil a Opava náhle vedla pouze o gól. V devatenácté minutě již bylo srovnáno. Ďáblové se dostali do přečíslení, které zakončil Robin Gebauer, jenž vstřelil v zápase svou druhou branku. V závěru první části mohl jít Slezan opět do vedení, ale přihrávka nedoputovala na správnou hokejku a po první třetině byl stav vyrovnaný 2:2.

Opavští vstoupili do druhé třetiny opět aktivně. Po dvou minutách hry se povedla teč Štindlovi a následně musel Šimonů předvést další zákrok, když se ke střele z mezikruží dostal Krupa. Byli to ale Ďáblové, kteří se ve 24. minutě ujali vedení 3:2. Zpoza Pitákovy brány vyjel s kotoučem Kořenek, jenž posléze předal puk přesným pasem Dominiku Kafkovi, který poslal Nový Jičín v tomto zápase poprvé do vedení. Za chvíli však bylo opět srovnáno. Ve 26. minutě se z mezikruží prosadil přesnou ranou Adam Zouhar.

Ve 30. minutě si vzal vedení na svou stranu opět Slezan. Po teči Jana Vašenky zamířil kotouč mezi betony Šimonů. Po inkasované brance se Ďáblové hnali za vyrovnáním. Ve 32. minutě se do samostatného úniku dostal Franek, ale puk se zastavil o pravou tyč. Ve zbytku druhé periody další branka nepadla a do třetí třetiny se šlo za stavu 4:3 pro Slezan. Sekundu před sirénou byl navíc vyloučen Foltýn, takže Opava mohla hned z úvodu třetí části své vedení navýšit, ale nestalo se.

Ve 43 minutě byli současně vyloučeni Štindl a Zdeněk. O jedenáct vteřin později usedl na trestnou lavici také Kořenek, ale Slezan si užil přesilovou hru pouze devatenáct sekund, protože Rousek byl vyloučen za sekání a hrálo se 3 na 3. Více prostoru na ledové ploše využil David Květoň, který se dostal přes opavskou obranu a přesnou střelou srovnal stav zápasu na 4:4. Chvíli po srovnávacím gólu byl vyloučen také Foltýn, takže se čtrnáct vteřin hrálo 4 na 4 a následně pokračovala přesilová hra Slezanu, kterou však nedokázal využít.

V 56. minutě se Ďáblové opět dostali do vedení. Velký tlak vyústil v samostatný únik, ve kterém se ocitl Tomáš Franek, jenž poslal kotouč do sítě a změnil stav utkání na 4:5. Slezan se poté snažil o vyrovnání, vzal si dokonce oddechový čas, ale v 59. minutě rozhodl o vítězi utkání Tomáš Káňa, když poslal puk do odkryté opavské brány. Ďáblové tak vyhráli i čtvrtý zápas a po finálové sérii, ve které zvítězili 4:0 na zápasy se probojovali do dalších bojů. Ďáblové se v příštích zápasech utkají s vítězi z ostatních skupin.