Bořek Kopecký

Svěřenci Kamila Gebauera odehráli na svém ledě třetí utkání finálové série proti Opavě. Po dvou vysokých výhrách přišel vyrovnaný duel, ale i v něm byli Ďáblové o gól úspěšnější a nyní mají k dispozici čtyři mečboly. První z nich budou moci využít již v úterý na opavském ledě.

8. kolo, Play off 2022, ne 20.3.2022

HK Nový Jičín
HC Slezan Opava

3:2

Branky a nahrávky: 7. Flok (Váňa), 26. Tomeček (Konečný, Kořenek), 52. Foltýn (Flok) – 32. Wolf (Kunc, Horný), 57. Wolf (Kadula). Rozhodčí: Škach, Čuňočka – Kořistka, Hladík. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1142. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

HK Nový Jičín: Šimonů (Galuška) – Tomeček, Hruška, Foltýn, Kuboš, Váňa, Kožený, Andrýsek – Káňa, Maliník, Konečný, Gebauer, Kafka, Lehečka (C), Zdeněk, Sluštík, Flok, Štefka, Franek, Květoň, Kořenek.

HC Slezan Opava: Piták (Baldik) – Kocián, Zelenka, Kunc, Thiel, Zapletal, Vojtovič, Zouhar, Šindelář (C) – Krupa, Kadula, Damašek, Peterka, Horný, Štindl, Beránek, Rousek, Wolf (A), Římský, Malina (A), Vašenka.

Ohlasy

Kamil Gebauer (trenér HK Nový Jičín): Dneska to bylo strašně těžké utkání. Bylo to jednoznačně nejtěžší utkání v sérii, ale jsem rád, že jsme ho zvládli. Musím klukům poděkovat, jak odmakali třetí třetinu, i když jsme dostali hloupý gól, tak jsme to zvládli. Jsme za to strašně moc rádi a těšíme se na další zápas. Bylo to vyrovnané utkání. Nevím, jestli to dneska bylo naším přístupem, kluci měli ze začátku špatně nastavené hlavy, ale pak se to zlomilo. Ukázali jsme opět naší sílu. I když to bylo hubené vítězství, tak si toho opravdu vážím. Hodně důležitý byl třetí gól. Měli jsme šance, které jsme neproměnili, ale asi jich nebylo tolik. Klobouk dolů před Opavou, protože dneska opravdu bojovala a bylo to pro nás těžké utkání. Máme mečboly, což je obrovská psychická výhoda. Teď pojedeme do Opavy a budeme to chtít rozhodnout, ať kluci dostanou volno a můžeme se chystat na baráž. Pořád nás ale ještě čeká nejtěžší poslední krok a musíme být pokorní a nachystaní na čtvrtý zápas.

Komentář k zápasu

První šanci v utkání si vytvořili Ďáblové. Po křižné přihrávce v útočném pásmu se před Pitákem ocitl osamocený Sluštík, ale zblízka nedokázal trefit horní růžek opavské branky. V sedmé minutě se již Ďáblové radovali z první branky. Adam Flok vybruslil s kotoučem zpoza Pitákovy brány na kruh pro vhazování, odkud střelou z otočky poslal Novojičínské do vedení.

V jedenácté minutě hráli Ďáblové přesilovou hru, ale početní převahu nedokázali využít. V sedmnácté minutě se blýskl Piták skvělým zákrokem, když zneškodnil střelu osamoceného Kořenka. Pár sekund před koncem první části se Ďáblům nepodařila rozehrávka a Šimonů musel předvést několik zákroků, aby udržel svůj tým ve vedení. Po první třetině se tak odcházelo do šaten za stavu 1:0.

Ve 24. minutě ujel opavské obraně Flok, ale jeho střela netrefila prostor mezi třemi tyčemi a stav se neměnil. O změnu stavu se postaral ve 26. minutě Jaroslav Tomeček, když poslal Ďábly do dvougólového vedení. Ďáblové mohli odskočit i na rozdíl tří branek, proti byl ale Piták, který podržel svůj tým vydařeným zákrokem lapačkou.

Ve 32. minutě se Slezanu povedlo snížit. Po střele od modré čáry si odražený puk našel Petr Wolf, jenž střelou do poloodkryté brány změnil stav zápasu na 2:1. Chvíli poté byl vyloučen Zdeněk, ale Opavští v přesilové hře srovnat nedokázali. Ve zbytku druhé periody si již žádný z týmů žádnou větší příležitost nevytvořil a do třetí třetiny se vstupovalo za stavu 2:1.

Ve 43. minutě se do dobré střelecké pozice dostal Tomeček, střela mu však nesedla a Piták nemusel zasahovat. Ve 48. minutě se po tečované střele vytvořil před opavskou brankou závar, ale kotouč brankovou čáru nepřekročil. V následující minutě šli Ďáblové do oslabení, když rozhodčí vyloučili Foltýna za napadení.

Ďáblové zvládli oslabení ubránit a po skončení trestu sami udeřili. Michael Foltýn se po návratu na led dostal do samostatného úniku, který zakončil vydařenou bekhendovou kličkou a vrátil Ďáblům dvoubrankové vedení. Slezan se však opět dotáhl na rozdíl jediné branky, když se v 57. minutě prosadil z otočky opět Petr Wolf.

Opavští se v závěru snažili vyrovnat při hře bez brankáře, ale po nedorozumění u střídačky hráli v sedmi hráčích a poté se do šance již nedostali. Ďáblové tak zvládli vyhrát i třetí finálový duel a po výhře 3:2 si vytvořili rovnou čtyři mečboly. První z nich budou moci využít již v úterý, kdy se odehraje čtvrtý zápas finálové série na opavském ledě.